Κύριο άρθροΠολιτική

Έκθετη η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες σύμφωνα με το βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο μετά την απόφαση του ΣτΕ

Έκθετη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος για τη στάση της στις αδειοδοτήσεις για τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του νόμου Παππά.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «με αυτά που γίνανε τις τελευταίες μέρες, όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, το θέμα των αδειών έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, για να μην πω κεντρική ήττα για αυτήν την κυβέρνηση και ειδικά για τον αρμόδιο υπουργό. Είχαν προηγηθεί όλα όσα είχαν προηγηθεί με το τσίρκο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτά τελείωσαν, προέκυψαν τέσσερις υπερθεματιστές. Αυτοί που θεώρησαν ότι θίγονται από τη νέα νομοθετική ρύθμιση του κ. Παππά του αρμόδιου υπουργού, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ με την απόφασή του, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις απίστευτες πιέσεις που δέχθηκε από το καθεστώς και τα όργανά του και το ότι η εφημερίδα Αυγή που έβγαλε στα μανταλάκια ένα δικαστή κατά τρόπο άθλιο και εκβιαστικό ενώ το δικαστήριο ήταν έτοιμο να δικάσει, σε κάθε περίπτωση συνεδρίασε το ΣτΕ κι έκανε δεκτές τις αιτήσεις των θιγομένων, αποφασίζοντας τι τελικά; Ότι εδώ υπάρχει θέμα με το νόμο και ότι πρέπει να μπει στην εξέταση της υπόθεσης στην ουσίας της, δηλαδή κατά πόσο ο νόμος είναι συνταγματικός ή αντισυνταγματικός. Θέμα όμως υπάρχει, κάτι τρέχει. Αυτό είπε το ΣτΕ. Και εντός των επόμενων ημερών θα βγάλει την οριστική απόφασή του. Αν κρίνει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός παραμένει η κατάσταση ως έχει. Αν κρίνει όμως ότι ο νόμος δεν είναι συνταγματικός, τότε ανατρέπεται όλο το σκηνικό και η υπόθεση μετατρέπεται σε απόλυτο φιάσκο για την κυβέρνηση. Θα έχουμε τέσσερα κανάλια τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί, πλην όμως η διαδικασία αδειοδότησής τους είναι παράνομη, κόντρα στο Σύνταγμα. Και θα έχουμε και τα υπόλοιπα που προφανώς θα συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά. Εμείς είπαμε ότι πρώτον πρέπει να αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του».

ΕΣΡ

Συμπλήρωσε δε πως «στο μεταξύ η κυβέρνηση, εκτός από αυτά που προηγήθηκαν σε ότι αφορά τους δικαστές και τη διαδικασία του ΣτΕ, επιμένει ότι πρέπει να ξαναξεκινήσει η διαδικασία για τη στελέχωση του ΕΣΡ. Εμείς λέμε το εξής, ότι αυτή τη στιγμή η βασική αρμοδιότητα του ΕΣΡ που είναι να ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο, του έχει αφαιρεθεί από τον κ. Παππά και το νόμο που ψήφισε. Αν δεν του δοθεί πίσω αυτή η αρμοδιότητα, αν δεν αποκατασταθεί δηλαδή η θεσμική του υπόσταση που το Σύνταγμα έχει προσδιορίσει, να κάνουμε εμείς τι; Να συναινέσουμε στην εκλογή των μελών του για να δίνουν από δω και πέρα άδειες στα περιφερειακά κανάλια όπως φημολογείται; Ή να βάζει κανά πρόστιμο όταν κάποιος δημοσιογράφος χρησιμοποιήσει άσχημη γλώσσα; Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν μπορεί να ισχύσει αυτό το πράγμα. Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι κατά το Σύνταγμα προσδιορισμένες και πρέπει να ισχύσουν όπως το Σύνταγμα έχει ορίσει. Αν η κυβέρνηση το διορθώσει, κι αυτό γίνεται μόνο με την απόσυρση του νόμου Παππά, τότε να έρθουμε να συζητήσουμε τα πάντα γύρω από το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση μέσω του δικού της υπουργού προσπάθησε να κάνει το δικό της παιχνίδι στην ενημέρωση, να ελέγξει την κατάσταση, να ελέγξει το παιχνίδι των αδειών και μέσα από αυτό πολύ φοβούμαι όχι να καταπολεμήσει αλλά να δημιουργήσει τη δική της διαπλοκή. Έτσι το καταλαβαίνω αυτό και νομίζω ότι έτσι το έχουν καταλάβει και όλοι οι πολίτες».

ΒΦΛ

Όσον αφορά την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για τη ΒΦΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «αναβλήθηκε για δεύτερη φορά δυστυχώς η συζήτησή της. Διότι ο υπουργός που θα ερχόταν να απαντήσει ο κ. Κατρούγκαλος λείπει στο εξωτερικό. Την προηγούμενη φορά την περασμένη Δευτέρα ήταν η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά, αναβλήθηκαν όλες οι επίκαιρες. Στη σύντομη συζήτηση που είχα με τον υπουργό για το θέμα του εξέφρασα την ανησυχία μου, επειδή από βδομάδα ξεκινάει και η διαπραγμάτευση επισήμως με τις αντιπροσωπείες, τα τεχνικά κλιμάκια κλπ των θεσμών για τα εργασιακά, επομένως θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον υπουργό Εργασίας να έρχεται στη Βουλή να απαντάει ερωτήσεις. Με διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα βρούμε χρόνο. Μένω εκεί και θα προσπαθήσω να προσδιορίσω τη συζήτηση αυτής της ερώτησης που αφορά πολύ κόσμο που έχει αγωνία στην Καβάλα, γιατί είναι ένα πρόβλημα που ακουμπάει την κοινωνία της πόλης κι όχι απλά τη σχέση της εργοδοσίας κι εργαζομένων μιας παραγωγικής μονάδας. Ελπίζω λοιπόν ότι θα προσδιοριστεί και θα συζητηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *