ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

“Έκθεση αφιερωμένη στην παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην Καβάλα” παρουσιάζει ο ερευνητής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς

Μία έκθεση κειμηλίων και ντοκουμέντων της παρουσίας των 100 ετών του Στρατού στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον ερευνητή της ιστορίας κ. Κώστα Παπακοσμά η έκθεση φιλοξενείται στην Στρατιωτική Λέσχη μέχρι την Κυριακή.

Όπως ανέφερε  αρχικά “Πράγματι ο Δήμος Καβάλας με μια κορυφαία εκδήλωση τιμά την παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην Καβάλα από το 1913 μέχρι σήμερα.

Σε συνεργασία με την ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία, που εδώ και 20 χρόνια έχει έδρα την Καβάλα, διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση τεκμηρίων, κειμηλίων και φωτογραφιών στις αίθουσες της Στρατιωτικής Λέσχης με θέμα: «1913 – 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην Ιστορία της Καβάλας», από τις 20 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 8.30 το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών Καβάλας. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι την 1η Ιουλίου” σημείωσε.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας.

“Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό. Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 και η Λέσχη δέχεται τους πολίτες όπου εκεί παρουσιάζεται η 111 χρόνων ιστορία του στρατού στην πόλη της Καβάλας, Και δεν παρουσιάζονται ούτε οπλικά συστήματα., αλλά η κοινωνική ζωή του στρατού και η σχέση με την πόλη, τους φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα σωματεία, φωτογραφίες, βίντεο. Μια ταυτότητα του στρατού από το 1913 μέχρι και σήμερα. Καλώ τους καβαλιώτες να δουν το θαυμάσιο υλικό που έχει συλλεχθεί. Μάλιστα πολλοί μας φέρνουν φωτογραφίες με δικά τους κειμήλια, από άτομα που υπηρέτησαν σε μονάδες και σχηματισμούς εδώ στην Καβάλα, και έχουμε αρχειακό υλικό από τα αρχεία του Δήμου, για τις σχέσεις του στρατού με την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν φάκελοι από τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ακόμη, υπάρχουν έγγραφα, προγράμματα και γενικά μιλάμε για μια εικόνα του στρατού όλα αυτά τα 111 χρόνια. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό και αναμένουμε τον κόσμο στην Μεγάλη Λέσχη και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον στρατηγό κ. Ηλία Κωστάκη, που τόσο αυτός όσο και τα στελέχη του στρατεύματος, το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, κατέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της έκθεσης και κάθε μέρα είναι εκεί και ξεναγούν τον κόσμο σε ένα πολύ δροσερό περιβάλλον. Μια έκθεση που συνάδει με την στρατιωτική παρουσία στην πόλη της Καβάλας” τόνισε χαρακτηριστικά.