ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Έγινε το πρώτο βήμα για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αφορά και την Θάσο

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε χθες ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Θάσο. Σύμφωνα με τον κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ θα λειτουργήσει πιλοτικά από 1ης Ιουλίου εκπτωτική πολιτική για τους επαγγελματίες νησιών μεταξύ αυτών και της Θάσου.

Για τη συνάντηση ο κ. Χατζηεμμανουήλ είπε ότι «τα αποτελέσματα θα τα δούμε από την εφαρμογή του νέου μέτρου το οποίο βέβαια –κατ’ αρχήν- το χαιρετίζουμε και πρέπει να το υποστηρίξουμε. Είναι προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών. Ο Υπουργός κάλεσε κάποιους Δημάρχους, μεταξύ των οποίων και μένα, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για να δούμε λίγο το νομοσχέδιο, το πλαίσιο και να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Αυτή είναι μια μελέτη την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο ούτως ώστε να επιδοτείται, να υπάρχει έκπτωση σε επιβάτες και εμπορεύματα των νησιωτικών περιοχών. Θα εκτιμηθεί ο βαθμός νησιωτικότητας, όπως λέγεται, ανάλογα με το δυσπρόσιτο, τα προϊόντα, με απλά λόγια –γιατί ακόμη είναι σε αδρές γραμμές και θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα από 1η Ιουλίου, με μερικά νησιά τα οποία θα είναι «πιλότοι»- για να μπορέσουμε από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους να μπουν όλα τα νησιά σε αυτό το ευεργετικό μέτρο. Με αυτό, ο κάθε νησιώτης ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί –αυτό έχει σημασία- να μπορεί τα τιμολόγια που κόβει στα εμπορεύματά του ή στο εισιτήριο για τη μεταφορά από και προς το νησί, με κάποιον τρόπο να μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του το ποσό που αντιστοιχεί σ’ αυτήν την έκπτωση. Βεβαίως, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, ούτως ώστε αυτό το ευεργετικό μέτρο το οποίο είναι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –δηλαδή, λεφτά ελληνικά- να πιάσει τόπο, να μετακυλιστεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας. Εδώ θα συμβάλλουμε κι εμείς, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου –όταν λέω εμείς, εννοώ οι αυτοδιοικητικοί- είναι κάτι το οποίο πρέπει να στηριχθεί και θα έχει μόνο οφέλη».

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθεσε για το μέτρο ότι «είναι ακριβώς στη λογική που συζητιέται χρόνια, στης σύγκλισης της νησιωτικότητας με τις χερσαίες περιοχές της χώρας. Να μην υπάρχουν, δηλαδή, αυτές οι αποστάσεις όσον αφορά το κόστος ζωής και τις ευκολίες που πρέπει να έχει κάποιος νησιώτης. Είναι κάτι που θα το παρακολουθήσουμε και το επόμενοι διάστημα και ευχόμαστε όλοι να συμβάλλουμε ούτως ώστε να είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *