Κύριο άρθροΟικονομία

Άνω των 400.000 ευρώ τα έξοδα του Δήμου Καβάλας για τη φιλοξενία των προσφύγων

Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει πάνω από 400.000 ευρώ στο Δήμο Καβάλας για τη φιλοξενία των προσφύγων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ηλία Καλανταρίδη. Μάλιστα τη Δευτέρα σε επικοινωνία που είχαν με το υπουργείο τους εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκταμιευθούν οι πρώτες 90.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο υπουργός κ. Κουρουμπλής και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά ο κ. Καλανταρίδης σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της παραμονής εδώ των προσφύγων και για όσο καιρό είχε την ευθύνη τους εδώ ο δήμος, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο δήμος μπήκε μπροστά και προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση τη στιγμή που οι πάντες ήταν απόντες και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο και αυτό είναι γνωστό σε πανελλήνιο επίπεδο, δημιουργήθηκαν κάποια έξοδα της τάξεως των 400.000 ευρώ συν. Μαζί με την αποκατάσταση του Εκθεσιακού Κέντρου η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, έχουμε ξεπεράσει τις 400.000. Κάποια στιγμή τον Απρίλιο υπήρξε μια απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών να επιχορηγηθεί ο Δήμος Καβάλας με 90.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα, τα οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει. Παρότι έχουμε έρθει επανειλημμένως σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, με τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπάρχει μια αλληλογραφία που είτε ήταν από μέρους μας ή κατ΄ εντολή του υπουργείου που τους στείλαμε τιμολόγιο το τιμολόγιο τι ακριβώς έξοδα κάναμε, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει το χρώμα του χρήματος. Τη Δευτέρα συγκεκριμένα είχαμε Οικονομική Επιτροπή, τα μέλη της ζήτησαν να κάνουμε μια ακόμα επιστολή σε αυστηρό ύφος και να ζητάμε επιτέλους τα χρήματα που έχουν βγει από την τσέπη κάθε Καβαλιώτη δημότη. Η εξέλιξη που είχαμε τη Δευτέρα, ακριβώς μετά την Οικονομική Επιτροπή καταφέραμε επιτέλους να βρούμε αυτό το άτομο στο οποίο μας είχε παραπέμψει η ο κ. Μπαλάφας από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά συζήτησή που είχαμε μαζί του μας εξήγησε το ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Καβάλας, έτσι ώστε να καταφέρει να πάρει αυτές τις πρώτες 90.000 ευρώ. Έχουν μεσολαβήσει μήνες και κανένας δεν μας έχει εξηγήσει, παρότι εμείς επανειλημμένως έχουμε έρθει σε επαφή με το υπουργείο μέχρι τώρα κανένας δεν μας έχει πει ότι πρέπει να κάνουμε. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια. Είχαμε λοιπόν μια συζήτηση όπου μας είπε τη διαδικασία. Έχουμε συνεννοηθεί ήδη και με το λογιστήριο του δήμου και με την Τεχνική Υπηρεσία για το ποιες ακριβώς θα είναι οι ενέργειές μας από δω και πέρα, γιατί το πρόβλημα το οποίο υπήρχε είναι ότι τα λεφτά τα οποία αποφάσισε να μας δώσει το υπουργείο, οι 90.000, ήταν από έναν κωδικό του υπουργείου ο οποίος αναφέρεται σε φυσικές καταστροφές. Τη Δευτέρα λοιπόν μας είπε το υπουργείο τι ακριβώς να κάνουμε έτσι ώστε να μπορέσει να μας χορηγήσει αυτές τις 90.000 και να μπουν στο ταμείο του δήμου. Από τη Δευτέρα ξεκινήσαμε άμεσα τις διαδικασίες αυτές και πιστεύω ότι επιτέλους θα ευοδωθεί αυτή η διαδικασία, δεν θέλω να πιστεύω ότι πάλι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, έτσι ώστε σε πρώτη φάση να πάρουμε αυτές τις 90.000».

ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ

Συμπλήρωσε δε πως «επίσης μιλήσαμε και με έναν δεύτερο παράγοντα του υπουργείου Εσωτερικών στον οποίο μας παρέπεμψαν έτσι ώστε να ξαναστείλουμε άλλη μια επιστολή με την οποία θα ζητάμε τα υπόλοιπα των χρημάτων μέχρι τις 400.000 συν που αποδεδειγμένα έχουμε δώσει για να καλύψουμε τα έξοδα αυτών των ανθρώπων. Ήδη ετοιμάζουμε την επιστολή με την οποία θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό και θέλω να πιστεύω ότι θα δρομολογηθεί έστω και αργά και αυτή η διαδικασία, ώστε πέρα από τις 90.000 που με το καλό θα έρθουν στο Δήμο Καβάλας, θα καταφέρουμε τελικά να καλύψουμε και το υπόλοιπο ποσό. Εμείς έχουμε κάνει ότι μας έχει ζητηθεί όλους αυτούς τους μήνες, για αυτά τα χρήματα που αποδεδειγμένα έχουμε δαπανήσει, θέλω να πιστεύω ότι έστω και αργά θα τα καταφέρουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *