ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Άμεση λύση για την ΔΕΣΜ-ΟΣ ζητούν τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως τονίζει ο Μάρκος Δέμπας

Τα Επιμελητήρια της Α.Μ.Θ, και μετά την έκδοση της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία ακύρωσε τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που αφορούσαν την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ αλλά και της αναγκαιότητας σύστασης εσωτερικής επιτροπής για την παραλαβή των έργων των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς, αιτούνται εγγράφως προς τον Περιφερειάρχη να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και νομότυπου ορισμού μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα ο ΔΕΣΜΟΣ έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και πρέπει να διαφυλαχτεί η σωστή λειτουργία του.

Ο κ. Δέμπας σχολίασε πως “Ο ΔΕΣΜΟΣ δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει να παρουσιάσει πράγματα τα οποία πραγματικά μας στεναχωρούν. Να ξέρει ο κόσμος ότι ο ΔΕΣΜΟΣ είναι ο ενδιάμεσος φορέας που ουσιαστικά διαχειρίζεται πόρους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε της Περιφέρειας, είτε εθνικούς πόρους, είτε πόρους από το υπουργείο Ανάπτυξης δίδοντας στις επιχειρήσεις μας κεφάλαια  με την μορφή επιχορηγήσεων μέσα από επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται. Ο ΔΕΣΜΟΣ συστήθηκε πριν από περίπου 23 χρόνια με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων και εκείνη την εποχή συμμετείχαν και οι νομαρχίες της Περιφέρειας μας. Με μια ισότιμη τότε κατανομή αποφάσεων έγινε η ίδρυση αλλά και μελών διοικητικού συμβουλίου όπως και με μια πολύ καλή και αγαστή συνεργασία, όλων των φορέων όλα αυτά τα χρόνια».

ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ…

Και πρόσθεσε πως «Επομένως ο ΔΕΣΜΟΣ είναι κάτι το οποίο μας πονάει. Τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις χρειάζονται το ΔΕΣΜΟ διότι είναι ο φορέας που μέσα από τα προγράμματα που διαχειρίζεται έχει αποδείξει όλα αυτά τα 23 χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας. Είναι επομένως ένα εργαλείο όπου τα Επιμελητήρια εκτιμούμε ότι έχει λειτουργήσει άψογα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις, έχουν αναπτυχθεί τα πάντα με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι ο ΔΕΣΜΟΣ συνεχίζει και θα πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν ούτε προσωπικές αναδείξεις, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες μέσα από αυτό το εργαλείο που είναι το σημαντικότερο στην περιοχή μας. Είχαμε επομένως το τελευταίο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά από τα τέλη Απριλίου μια προσπάθεια από την Πρόεδρο και τη νυν διοίκηση που συμμετέχει η Περιφέρειας της ΑΜΘ πλέον μια και καταργήθηκαν οι Νομαρχίες, όπου σχεδόν υπάρχει ένα ισόποσο  συμμετοχής από τα Επιμελητήρια και Περιφέρειες στη διοίκηση του ΔΕΣΜΟΥ. Υπάρχει με καταστατική πράξη ότι συναποφασίζουν οι δύο φορείς και είναι ή ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων ή της Περιφέρειας και αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος που συνυπογράφει ή Περιφέρεια ή το Επιμελητήριο. Σε αυτή την φάση Πρόεδρος είναι της Περιφέρειας και Αντιπρόεδρος των Επιμελητηρίων . Και συνυπογράφουμε όπως πρέπει και όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια όλες τις βασικές αποφάσεις».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Βλέπουμε όμως ξαφνικά ότι προς το τέλος της πανδημίας γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστικά να αλλάξουν κάποια  δεδομένα μέσα στη διαχείριση, μέσα στη διοίκηση του ΔΕΣΜΟΥ. Θεμιτό θα έλεγα αλλά όχι μονομερώς. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και ήρθε ένα ΔΣ δια περιφοράς στις 28 Απριλίου, λίγες ημέρες προτού να ανοίξει ξανά η αγορά, στις 4 Μαΐου, και ενώ μπορούσαμε να κάνουμε τις συναντήσεις, μπορούσαμε να κάνουμε οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου με την Πρόεδρο που είχε ορισθεί από την Περιφέρεια του ΔΕΣΜΟΥ έτσι ώστε να μας εξηγήσουν πραγματικά το τι συμβαίνει. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Και οδήγησε σε μια ρήξη με την έννοια ότι δεν μπορούν τα Επιμελητήρια να δεχθούν μια συμπεριφορά που δεν είναι πρέπουσα απέναντι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απέναντι στους φορείς που έστησαν το ΔΕΣΜΟ, απέναντι στις επιχειρήσεις μας, και με μια απόφαση που πραγματικά θα μπορούσε να συζητηθεί μέσα στα όργανα με έναν πολύ ωραίο τρόπο και όχι αυτό την στιγμή να έχουν περάσει δύο μήνες, να έχουν δημιουργηθεί ζητήματα μέσα στο ΔΕΣΜΟ,  να έχουν προηγηθεί δικαστικές εξελίξεις και να υπάρχει θέμα στη διοίκηση. Και για αυτό μετά την πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε η αποκεντρωμένη της Μακεδονίας και Θράκης που ουσιαστικά απόφαση της Περιφέρειας που αντικαθιστούσε μέλη του ΔΕΣΜΟΥ,  έκρινε ότι δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο άρα όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει η διοίκηση δεν ευσταθούν και ουσιαστικά δημιουργείται ένα κενό διοικητικό και αυτό ακριβώς καλούμε και τον Περιφερειάρχη που είναι και ο άμεσα αρμόδιος, να καλέσει μια έκτακτη γενική συνέλευση και τα Επιμελητήρια, η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης να καθίσουμε και να βρούμε την σωστή λύση χωρίς κόντρες και χωρίς να φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις που νομίζω ότι μπορούμε να τις αποφύγουμε ως σοβαροί άνθρωποι και σοβαροί φορείς που εκπροσωπούμε και τις επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας. Είμαστε στο τέλος ώστε να βρεθεί μια λύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *