ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Άλλοι ανέβασαν τους τόνους» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Μάρκος Δέμπας για τις εκλογές του φορέα

Οι εκλογές του Επιμελητηρίου πλέον είναι γεγονός καθώς  οι κάλπες σήμερα άνοιξαν στην Θάσο με τους μονομάχους να ανεβάζουν τους τόνους…  Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας  σε  δηλώσεις του   έκανε έναν απολογισμό της προεκλογικής του προσπάθειας και μίλησε για τα γενικότερα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Και οι δηλώσεις ξεκίνησαν στον ισχυρισμό του κ. Ζησίμου βάσει των οποίων 14 μέλη του υποψηφίου κ. Δέμπα έχουν λάβει αναθέσεις ύψους 200 χιλιάδων ευρώ!!!

Όπως σημείωσε  για την ένταση των εκλογών «Όπως βλέπετε μιλάμε συνέχεια με δελτία Τύπου. Δυστυχώς η απέναντι πλευρά επέλεξε μια προεκλογική τακτική που και σε εμένα ακόμη είναι άγνωστη. Βλέπουμε λάσπη, βλέπουμε υπονοούμενα, προσωπικές επιθέσεις κενού περιεχομένου. Δεν έχει να προσθέσει κάτι στις επιμελητηριακές εκλογές και αυτό το ερώτημα πρέπει να το θέσει και στα μέλη που ήταν διοίκηση…  Ο ίδιος ο Ζησίμου  και η παρέα του, η ομάδα του, οι συναρχηγοί του, ήταν μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αλλά είχαν επιλέξει την τακτική της εξαφάνισης, να κάτσουν στο σπιτάκι τους, να μην εμφανίζονται καν στα κοινά. Εμείς που είμαστε σήμερα στον συνδυασμό μας ήμασταν εμπρός, παίρναμε σοβαρές αποφάσεις για να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία της Καβάλας.

Πήραμε σωστές αποφάσεις. Και εγώ 25 χρόνια εδώ πάλεψα, είμαι υπερήφανος που ασχολούμαι με τα κοινά και κανείς δεν μπορεί να θίξει την προσπάθεια που έχω κάνει».

Μάλιστα ο κ. Δέμπας σημείωσε ότι οι σε βάρος του καταγγελίες από τον Παύλο Ζησίμου είναι κενές περιεχομένου.

Περιέγραψε ένα Επιμελητήριο που θα λειτουργεί υπό τη δική του προεδρεία και θα είναι μπροστάρης στις προκλήσεις της εποχής. «Είμαι υπερήφανος, , που ασχολούμαι με τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια». Θυμήθηκε πως πριν από είκοσι περίπου χρόνια ενεπλάκη στις εκλογές του Επιμελητηρίου, με παρότρυνση του αείμνηστου Απόστολου Μαρδύρη. «Δεν είμαι είκοσι χρόνια αντιπρόεδρος. Το 2006 έγινα Β` Αντιπρόεδρος και το 2011 Α` Αντιπρόεδρος. Απλά ο μόνιμος απόντας πετά ψεύδη, λαϊκίζει και αναφέρει άλλες ημερομηνίες από τις σωστές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Σχετικά με την καταγγελία της Τετάρτης από τον Παύλο Ζησίμου, όπου αναφέρονται 14 απερχόμενοι διοικητικοί παράγοντες του Επιμελητηρίου που εισέπραξαν συνολικό ποσό διακοσίων χιλιάδων ευρώ, ο κ. Δέμπας σχολίασε πως η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε οδοιπορικά από τα πολλά ταξίδια για την εξυπηρέτηση στόχων και σκοπών του Επιμελητηρίου, που έκαναν και τα 21 μέλη της απερχόμενης διοικήσεως.

«ο κ. Ζησίμου εννοεί μάλλον – γιατί αυτοί που του γράφουν αυτά δεν γνωρίζουν – για ποσά μέσα σε βάθος χρόνου, από το 2011 και μετά. Και όλα αυτά για να πληρωθούν παραστάσεις  και οδοιπορικά. Αυτά μάλιστα τα οδοιπορικά αφορούν σε μεταφορές με λεωφορείο. Με 25 ευρώ όμως δεν πηγαίνεις στην Θεσσαλονίκη. Βάλαμε από την τσέπη μας για να κάνουμε δουλειά του Επιμελητηρίου και μόνο. Πράγματι ο προϋπολογισμός  του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια με ετήσια αναφορά στις 600 χιλιάδες ευρώ φτάνει σε βάθος εξαετίας των 3 εκ.  Αυτό το ποσό είναι και ο κ. Ζησίμου μιλάει για λεφτά που πήραν οι υποψήφιοι μου και μόνο. Και όμως χρήματα πήραν όλοι όσοι σήμερα είναι υποψήφιοι του.

 

Δηλαδή να φέρουμε ανθρώπους από τη Δράμα να διοικήσουν;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Δέμπας ανέφερε επίσης ότι για τις δαπάνες και τις προμήθειές του το Επιμελητήριο ακολούθησε δίκαιη τακτική, διανέμοντας τα χρήματα σε επαγγελματίες της τοπικής αγοράς. «Χιλιάδες επιχειρηματίες πήραν δουλειές από το Επιμελητήριο» σημείωσε με έμφαση.

ΑΥΣΤΗΡΟΣ

Ο κ. Δέμπας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός για την κριτική που του ασκείται και για την προεκλογική τακτική του κ. Ζησίμου. «Σπιλώνουν ανθρώπους για λίγα ψηφουλάκια. Στοχεύει συγκεκριμένους ανθρώπους και επαγγελματίες.

Για αυτό το 1992 ξεκίνησα από τα Μάρμαρα Καβάλας στο τμήμα εξαγωγών. Ο πατέρας μου με παρότρυνε να ασχοληθώ με τα κοινά για αυτό και ήμουν στον Σύνδεσμο Μαρμάρων. Άλλες εποχές. Και τώρα υπάρχει ο κλάδος. Ο πατέρας μου έφυγε νωρίς και δεν πρόλαβε να με δει στο Επιμελητήριο. Όταν το 1997 ο αείμνηστος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Απόστολος Μαρδύρης ήθελε και κάποιον άνθρωπο από τη βιομηχανία, εξελέγη εγώ από το βιομηχανικό τμήμα.

Έτσι φτάσαμε και στο σήμερα με τις πορείες μας, τις γενικές μας συνελεύσεις και με αποφάσεις της καθημερινότητας. Έτσι το Δ.Σ. με την αναβάθμιση του προέδρου Άγγελου Τσατσούλη ήρθε, φέραμε την απόλυτη διαφάνεια με την ανάρτηση των αποφάσεων μας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ότι και αν μας προσάψουν. Προσπαθούν για λίγα ψφουλάκια να μας σπιλώσουν. Και όμως αύριο μαζί θα καθίσουμε στο τραπέζι του Επιμελητηρίου» τόνισε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι ζούμε στο 2017. «Υπάρχουν νέοι άνθρωποι  μαζί μας και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχει ξαναγίνει τόσο έντονος προεκλογικός αγώνας. Στο βωμό ενός προεκλογικού αγώνα δεν μπορούμε να θίξουμε υπολήψεις. Τόσο προβλήματα έχουμε ως κοινωνία. Και εμείς θίγουμε ανθρώπους; Εγώ ακόμη και στο διάβολο θα μιλήσω προκειμένου ο καβαλιώτης επιχειρηματίας να έχει μια καλύτερη μέρα. Ο κ. Ζησίμου όμως μας είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΎΝ ΔΟΧΕΙΟ

Ο κ. Δέμπας πρόσθεσε πως «Για αυτό και από την άλλη βλέπουμε το συγκοινωνούν δοχείο του άλλου συνδυασμού.

Οι δύο συνδυασμοί τα έχουν βρει και πορεύονται μαζί. Τα έχουν βρει. Θέλουν να με πλήξουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Ωστόσο, οι δύο συνδυασμοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εγώ νομίζω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, βαρέθηκε αυτές τις δηλώσεις. Θέλει απλά θέσεις και προτάσεις για μια καλύτερη μέρα. Όλοι μαζί εμείς θέλουμε ενωμένοι να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα. Εμείς τέλος ήμασταν ο μοναδικός συνδυασμός που έκανε ανοικτή εκδήλωση με μια αίθουσα του ΓΑΛΑΞΙΑ να είναι γεμάτη. Υπάρχουν 64 υποψήφιοι και άλλοι φίλοι παλεύουν μαζί μας. Εμείς δεν θα παρατήσουμε τον αγώνα. Κάποιοι εξελέγησαν  το 2011 και παράτησαν μετά τον αγώνα. Τόσα χρόνια κρίσης εμείς του Δ.Σ. παλεύαμε έστω και αν είχαμε χτυπηθεί από την κρίση».

ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών τόνισε ότι  «Το σύστημα είναι απλή αναλογική. Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 1, ρυθμίζεται η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου των Επιμελητηρίων. Ο συγκεκριμένος αριθμός των αιρετών μελών του οργάνου συναρτάται με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του Επιμελητηρίου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αντιπροσωπευτικότητας και της λειτουργικότητας του διοικητικού συμβουλίου.

Επιπλέον, στην δεύτερη παράγραφο, ρυθμίζεται το δικαίωμα ψήφου των μελών του Επιμελητηρίου. Προσδιορίζεται ο αριθμός ψήφων που δικαιούται κάθε ταμειακώς ενήμερο μέλος. Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μία ψήφο, ενώ ο αριθμός ψήφων των νομικών προσώπων εξαρτάται από την νομική μορφή τους, η οποία συνιστά βασική ένδειξη για την οικονομική σημασία που έχουν οι δραστηριότητές τους. Η ίδια διάταξη ορίζει επίσης τη διαδικασία ορισμού εκπροσώπων νομικών προσώπων για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Καθορίζεται η έννοια της ταμειακής ενημερότητας των μελών, ως προϋπόθεση του δικαιώματος του εκλέγειν.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Επιμελητηρίου – νομικά και φυσικά πρόσωπα – που ενέχουν υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ, θεωρούνται ταμειακώς ενήμερα όταν έχουν καταβάλει την  ετήσια τέλη τήρησης μερίδας ΓΕΜΗ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον ν. 3419/2005. Τα υπόλοιπα μέλη – φυσικά και νομικά πρόσωπα – θεωρούνται ταμειακώς ενήμερα όταν έχουν καταβάλει την ετήσια προαιρετική συνδρομή. Και στις δύο περιπτώσεις, η καταβολή των σχετικών ποσών αφορά μέχρι και το προηγούμενο των εκλογών οικονομικό έτος.

ΣΤΟΧΟΣ

Αναφορικά με τον εκλογικό του στόχο, ο υποψήφιος δήλωσε πως επιθυμεί ένα μεγάλο ποσοστό και μια συντριπτική πλειοψηφία για το αποτέλεσμα της Τρίτης. Χαρακτήρισε δε το στόχο ιδιαίτερα εφικτό, καθώς όπως είπε οι επαγγελματίες που θα μετέχουν στις εκλογές, τα μέλη του Επιμελητηρίου που θα ψηφίσουν ανταποκρίνονται θετικότατα.

 

Η παράγραφος 5 ρυθμίζει την κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Συγκεκριμένα, ορίζεται ως εκλογικό μέτρο για το σύνολο του Επιμελητηρίου το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι οι συνδυασμοί με τον συνολικό αριθμό των εδρών του διοικητικού συμβουλίου. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες συνολικά στο Επιμελητήριο όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε. Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν καταλαμβάνει τόσες έδρες όσοι είναι οι υποψήφιοι του, ενώ την πρώτη έδρα κάθε συνδυασμού καταλαμβάνει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Όσες έδρες παραμένουν αδιάθετες κατανέμονται ανά μία στους συνδυασμού που διαθέτουν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα (δεκαδικοί αριθμοί), όπως αυτά προκύπτουν από το πηλίκο της ανωτέρω διαίρεσης.

 

Αφού οι συνδυασμοί έχουν λάβει το σύνολο των εδρών που δικαιούνται συνολικά στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, ακολουθεί η κατανομή αυτών των εδρών στα επιμέρους τμήματα. Συγκεκριμένα, το εκλογικό μέτρο κάθε τμήματος είναι το πηλίκο της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί στο οικείο τμήμα με τον συνολικό αριθμό των εδρών του τμήματος. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο τμήμα όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε σε αυτό. Οι έδρες των τμημάτων που παραμένουν αδιάθετες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κατανέμονται σύμφωνα με δύο κριτήρια: τον αριθμό των ψήφων που έλαβε κάθε συνδυασμός στο Επιμελητήριο συνολικά και το μέγεθος των υπολοίπων του κάθε συνδυασμού στα επιμέρους τμήματα.

 

Έτσι, κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει όσες αδιάθετες έδρες χρειάζεται για να συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των εδρών που έλαβε σε εκείνα τα τμήματα όπου διαθέτει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Η σειρά συμμετοχής των συνδυασμών σε αυτή την κατανομή καθορίζεται σύμφωνα με την εκλογική δύναμη του καθενός. Σε περίπτωση που συνδυασμός έχει το ίδιο υπόλοιπο σε περισσότερα του ενός τμήματα, όπου υπάρχουν αδιάθετες έδρες, καταλαμβάνει τέτοια έδρα σε εκείνο το τμήμα όπου έλαβε τις λιγότερες έδρες κατά την πρώτη κατανομή.

 

Ορίζεται ότι οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους των συνδυασμών που έχουν συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Ο συνολικός αριθμός των σταυρών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου όταν στις εκλογές συμμετέχει ένας συνδυασμός. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου δηλαδή συμμετέχουν παραπάνω από ένας συνδυασμοί, οι εκλογείς μπορούν να εκφράζουν την προτίμησή τους στους υποψηφίους που επιλέγουν διά σταυροδοσίας, και ο συνολικός αριθμός των σταυρών, δεν θα υπερβαίνει τον αριθμό των εδρών του εκάστοτε τμήματος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης είναι έγκυρα και προσμετρώνται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί. Ψηφοδέλτιο χωρίς κανένα σταυρό προτίμησης προσμετράται επίσης υπέρ του συνδυασμού.

Καθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του Επιμελητηρίου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις: αν ένας συνδυασμός έχει συγκεντρώσει περισσότερα από τα μισά έγκυρα ψηφοδέλτια, ο επικεφαλής του ανακηρύσσεται πρόεδρος. Σε Επιμελητήρια όπου κανείς συνδυασμός δεν έχει υπερβεί αυτό το όριο ψήφων, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που εκλέγονται σε αυτό. Ο υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να εκλεγεί. Αν κανείς δε συγκεντρώσει αυτή την πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων οι οποίοι συγκέντρωσαν τις  μας θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο κ. Δέμπας καταληκτικά ανέφερε ότι  «Εκτιμώ ότι πάνω από 2000 επιχειρηματίες θα ψηφίσουν. Η μάχη είναι να πείσουμε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Όταν 4000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Υπάρχουν υποψήφιοι που τρέχουν περισσότερο αλλά αυτά συμβαίνουν. Άρα όποιος βγάλει το 50 συν 1 παίρνει 11 έδρες. Και εμείς ως στόχο έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία. Μας ξέρουν καλά και εμείς δεν πήραμε κανένα δακτυλίδι και κανένα μπρασελέ. Ο κόσμος θα ψηφίσει και εγώ είμαι ο Μάρκος Δέμπας και χωρίς να έχω κάτι από την οικογένεια με τη δική μου ηθική άρχισα να παλεύω για τα κοινά. Κανέναν δεν αφήσω να σπιλώσει την προσωπικότητα τη δική μου, και των ανθρώπων του συνδυασμού μου. Δεν έχω χιλιάδες ευρώ ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας σπιλώσει.

Όσο για το συμβάν στο debate απλά μετά από μια ένταση, ο κ. Ζησίμου αμφισβητεί την επαγγελματική μου ταυτότητα όπως και του κ. Παπαδόπουλου. Και αν για τον κ. Παπαδόπουλο αυτό δεν σημαίνει κάτι για μέσα σημαίνει πολλά! Γιατί αμφισβητεί όλους τους οικονομολόγους συμβούλους επιχειρήσεων. Και εκεί του είπα ότι είναι ένας εμποράκος και μάλιστα κρατικοδίαιτος. Του είπα όμως ότι εμποράκος είναι ο ίδιος και όχι όλοι οι έμποροι.

Και τότε η καλοπληρωμένη ομάδα του, λες και είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, ανεβάζουν μια ανάρτηση. Και αυτό με εξοργίζει τα μέγιστα. Εγώ τιμάω τους εμπόρους. Και γνωρίζω τον εμπορικό κόσμο πολύ καλύτερα από τον κόσμο αυτό.

Όσο για τις εκλογές εμείς φροντίσαμε να μην ξοδέψουμε πολλά. Είναι ελάχιστα όσα έχουμε ξοδέψει. Αυτά και μόνο»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *