ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Το Επιμελητήριο Καβάλας έκοψε την  βασιλόπιτα με προβληματισμούς, αλλά και αισιοδοξία

Μια εμβληματική, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, εκδήλωση για την τοπική επιχειρηματικότητα η οποία ανέκαθεν είχε έναν απολογιστικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2023 στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, στην οποία, μάλιστα, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο λόγος για την κοπή της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου της Καβάλας, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, με τις ευχές για ευημερία και ευμάρεια όλων των επιχειρήσεων, λέγοντας, μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το έχετε και έτσι να πορευτείτε και στο μέλλον».

 

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε επιτέλους, μετά από 3 χρόνια και πάλι μαζί, σε μια εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου μας, για το 2023.

Δύσκολα χρόνια πέρασαν,  με πρωτοφανή γεγονότα, που διατάραξαν την επιχειρηματικότητα και κλόνισαν τις επιχειρήσεις μας.

Είμαστε εδώ όμως, ζωντανοί και ενεργοί επιχειρηματικά, με τα οποία προβλήματα, που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν, αλλά και  αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

 

Μέσα σε ένα πρωτόγνωρα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον οικονομικής, υγειονομικής, αλλά και τελευταία ενεργειακής κρίσης, το Επιμελητήριο Καβάλας στάθηκε διεκδικητικό, δίπλα στις επιχειρήσεις, με δυναμική παρουσία σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, αναδεικνύοντας την ωφέλεια του στην επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Κινηθήκαμε με δημιουργικότητα, αφουγκραζόμενοι  την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, με πολλές στοχευμένες δράσεις.

Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια, συμπληρώσαμε την κατάρτιση, με σεμινάρια γνώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, συμβάλαμε αποφασιστικά στον άνοιγμα των παραμεθόριων τουριστικών διόδων την περίοδο της πανδημίας, κάνοντας το αδύνατο δυνατό, στηρίξαμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως η κρουαζιέρα, δημιουργήσαμε δομές επιχειρηματικής στήριξης και συνεχίσαμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια τους και τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι εξυγιάναμε τον ΒΙΟΠΑ που εισέρχεται σε μια τροχιά ευρωστίας και ανάπτυξης, βελτιώσαμε τα έσοδα του Επιμελητηρίου, και το κυριότερο καταφέραμε με πολύ προσπάθεια και  συντονισμένοι με τα επιμελητήρια της περιφέρειας να πετύχουμε την είσπραξη από τις επιχειρήσεις της επιδότησης εργασίας κάτι που πριν λίγα χρόνια φαινόταν αδύνατο.

Ξεκινώντας τον απολογισμό μας, να σας δώσω ένα πρώτο θετικό στοιχείο από το Μητρώο ΓΕΜΗ τέλος 2022. Συνολικά 632 εγγραφές, έναντι 180 διαγραφών…..νέες ενεργές επιχειρήσεις 452

Το ίδιο και το 2021,  297 νέες επιχειρήσεις και το 2020 442

Απίστευτο και όμως αληθινό, μέσα στα 3 δύσκολα χρόνια συνολικά 1.181 νέες επιχειρήσεις. Μπορούμε να το ερμηνεύσουμε και ως μια στροφή των πολιτών στην ιδιωτική ελεύθερη οικονομία και όχι στο δημόσιο και φυσικά με τέτοια νούμερα καταλαβαίνουν όλοι πια, ότι ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο.

Καταφέραμε να είμαστε παντού, όπου ζητήθηκε διεκδικήσαμε το καλύτερο για τις επιχειρήσεις μας και στις περισσότερες φορές τα καταφέραμε.

Κρατηθήκαμε σε ένα σχεδιασμό και πλάνο για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία.

Μέσα στην πανδημία παρόλο την κλειστή αγορά, είχαμε  συνεχή ενημέρωση προς τα μέλη μας, για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που τις αφορούσαν, για τα προγράμματα ενίσχυσης, για τα πρωτοκολλά λειτουργίας, της κάθε επιχείρησης.

Λειτουργούσαμε ουσιαστικά 24 ώρες, όλες τις ημέρες της υγειονομικής κρίσης. Το Επιμελητήριο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μια ημέρα. (και ευχαριστώ και τα στελέχη μας σε αυτή την προσπάθεια)

Συνεχώς παρεμβαίναμε σε κάθε νομοθετική ρύθμιση και ενημερώναμε τα μέλη μας και όπου χρειαζόταν για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παρεμβάσεων μας, το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου ανάπτυξης, στον πρώτο κύκλο μόνο μερικά ΚΑΔ ήταν επιλέξιμα και με τη συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, δέχτηκε τις παρατηρήσεις και παροτρύνεις μας και εντάχθηκαν σχεδόν το σύνολο των ΚΑΔ στους επόμενους κύκλους και πάνω από 8,3 δις € δόθηκαν στις επιχειρήσεις,

Μέσα από την άριστη συνεργασία των Επιμελητηρίων και την θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου οικονομικών έγινε στην συνέχεια, σημαντικό κούρεμα και μία στης 3 επιχειρήσεις επέστρεψε κάτω από 25%…Συνολικά περίπου 3δις επεστράφησαν από τα 8,3 που δόθηκαν.

Όλα αυτά τα διεκδικήσαμε και τα πετύχαμε για τις επιχειρήσεις μας.

Επιστολές, υπομνήματα, τηλεδιασκέψεις, για συγκεκριμένους κλάδους όπως του τουρισμού και τις εστίασης που είχαν πληγεί περισσότερο.

Προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία για στήριξη των επιχειρήσεων και στα περισσότερα αιτήματα μας είχαμε θετική απόδοση.

Μέσα στην κρίση συνεχίσαμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και καταρτίσεις, έστω και από απόσταση πολλές φορές, με  πάνω από 550 στελέχη για τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ, για τεχνικούς ασφαλείας, και το πρόγραμμα ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ, αλλά το πιο ουσιαστικό για τα υγειονομικά πρωτόκολλα covid, πάνω 1000 άτομα, ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης,  καταρτίστηκαν, παίρνοντας και το σχετικό πιστοποιητικό, προκειμένου να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Θα σταθώ όμως και στα πιο αξιόλογα που καταφέραμε και είναι:

Βρέθηκε λύση τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ για το συμψηφισμό του 12 και 4%, του μισθολογικού κόστους, για την περίοδο 2010-2015, που κανείς σχεδόν δεν πίστευε ότι οι επιχειρήσεις μας θα λάβουν τις επιδοτήσεις ετών.

Έγινε πράξη ο συμψηφισμός αυτός και εκατοντάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας μας είδαν συμψηφισμούς υποχρεώσεων τους, με απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και του ΕΦΚΑ …και μας δίνουν συγχαρητήρια που δεν τις ξεχάσαμε. Τα Επιμελητήρια το ανέδειξαν, το διεκδίκησαν και το κατάφεραν με την σημερινή Κυβέρνηση, να το νομοθετεί και εκατοντάδες επιχειρήσεις είδαν ξαφνικά να γίνεται πράξη το αδύνατο..

Συγχαρητήρια λοιπόν και στην κυβέρνηση που μετά από 10 χρόνια καθυστερήσεων, έδωσε την λύση και εκατοντάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας μας είδαν με αυτό τον τρόπο, να τους επιστρέφουν τα χρήματα των επιδοτήσεων που τα δικαιούταν από το 2010.

Εξυγιάναμε,  κερδίζοντας το στοίχημα για το ΒΙΟΠΑ, ορίζοντας νέο Δ.Σ., όπου με τις συντονισμένες ενέργειες του, καθώς και του Προέδρου του Παύλου Τσουμάκη, προχώρησε η εξυγίανση του και ένας σημαντικός επιχειρηματικός χώρος Ανάπτυξης των επιχειρήσεων μας, δίνεται σε χρήση. Μετά από 12 χρόνια απαξίωσης με χρέη, που ξεπερνούσαν τα 750.000€,  σήμερα κατορθώσαμε να τα μηδενίσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του φορέα μας. Έχουμε πλέον ένα νέο ΒΙΟΠΑ, εξυγιασμένο και εύρωστο όπου όχι μόνο δεν χρωστάει, αλλά έχει και δυνατότητες για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

Παρακολουθούσαμε συνεχώς, την εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και οι προσπάθειες μας  ευόδωσαν και έχουμε πλέον τα υψηλά κίνητρα για την περιοχή μας. Πρώτη φορά η Καβάλα έχει τόσο υψηλά κίνητρα σε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο,  που φτάνουν μέχρι και το 70% επιδότηση στο ύψος της επένδυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μας, ειδικά όταν ενταχθούν σε ΒΙΠΕ  και ΒΙΟΠΑ, όπως αυτές που έχουμε δίπλα μας.

Στηρίζουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσα στην καρδιά τη υγειονομικής κρίσης δημιουργήσαμε και λειτούργησε με επιτυχία η Δομή Στήριξης  Επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ο νέος επιχειρηματικός επιταχυντής του Επιμελητηρίου Καβάλας, από τους πρώτους σε όλη την χώρα, με στόχο να βοηθήσει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες και άτομα, στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους.

Η δομή του  «Kick-iT»,  έκλεισε τον πρώτο κύκλο με πολύ θετικά αποτελέσματα..25 νέα σχέδια εντάχθηκαν στην δομή και 11 από αυτά προχώρησαν σε επιχειρηματική πράξη.

Ο Δεύτερος κύκλος έχει ήδη ξεκινήσει και  εκτιμούμε ότι θα έχουμε τα ίδια πολύ θετικά αποτελέσματα.

Αναπτύξαμε τις ειδικές μορφές τουρισμού.  Ιδιαίτερα την κρουαζιέρα και φέτος με την άψογη συνεργασία Δημωφέλειας και ΟΛΚ, κατορθώσαμε με συνεργασίες να προσεγγίσουν το Λιμάνι μας 37 κρουαζιερόπλοια από τα περίπου 7-12 που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και για το 2023 ευελπιστούμε να πληγιάσουμε τα 50 και μάλιστα κάποια εξ αυτών να καταφέρουμε να σταματούν και στην Θάσο μας.

Επενδύσαμε και είμαστε στην τελική φάση υλοποίησης του πολύ σημαντικού έργου δημιουργίας Ανοιχτό κέντρο Εμπορίου και ανάπλασης για το Ιστορικό κέντρο της πόλης και την περιοχή του Αγίου Νικολάου

Ανοίξαμε τα σύνορα. Να σταθώ στην πολύ δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση μας,  όταν τον Μάιο του 2021 ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, και δεν μπορούσε να λειτουργήσει η βασικότερη πύλη εισόδου οδικού τουρισμού στην περιοχή μας η Νυμφαία, (Τρίτη μεγαλύτερη στην χώρα μας 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα πέρασαν το 2019), υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και με τον Υπουργό μας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους Βουλευτές,  μαζί με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας που τρέξαμε από την πρώτη στιγμή να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, και με την παρέμβαση του Υπουργού μας Εθνικής άμυνας διαμορφώθηκε ο χώρος, και με ενίσχυση των υποδομών από τα Επιμελητήρια, όπως χημικές τουαλέτες, ηλεκτροδότηση και ψύξη θέρμανση στον χώρο, κατόρθωσαν να λειτουργήσουν εκεί οι δομές του ΕΟΔΔΥ και να μπορέσουν να ανοίξουν τα σύνορά και το καλοκαίρι του 2021 να μην χαθεί για τις χιλιάδες επιχειρήσεις τους τουρισμού της εστίασης και του εμπορίου.

Φέραμε επιπλέον πόρους στο Επιμελητήριο μας, άνω των 4 εκ ευρώ, μέσω Κοινοτικών προγραμμάτων, όπως για την προβολή και προώθηση των προϊόντων αλιείας (960.000€), το Πολυπρόγραμμα Προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ του Νομού Καβάλας στις αγορές των Η.Π.Α. και Ηνωμένου Βασιλείου 3 εκ ευρώ, για τη  δημιουργία της δομής στήριξης επιχειρηματικότητας 310.000€, για τα Ανοιχτά κέντρα εμπορίου 350.000€, ενώ συνεχίζουμε το πρόγραμμα enterprise Europe network, για ενημέρωση των μελών μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και άλλους πόρους από διάφορα προγράμματα που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα

 

Κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Επιμελητηρίου Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου και να παρουσιάζουμε πολύ θετική εικόνα, τόσο από τις εισπράξεις των εισφορών των μελών μας (και εδώ ευχαριστούμε τις ίδιες τις επιχειρήσεις που ανταποκριθήκαν θετικά, αναγνωρίζοντας στην πράξη, το έργο μας), αλλά και από τα Ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, που εισρέουν προς όφελος των επιχειρήσεων μας.

Το Επιμελητήριο Καβάλας αναγνωρίζεται πλέον από την Επιμελητηριακή κοινότητα, σαν ένα από τα Επιμελητήρια με την μεγαλύτερη δυναμική εξέλιξη  τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές δράσεις και έργα που υλοποιούνται.

Για αυτό και εμείς θέλοντας να ανταποκριθούμε προς τα μέλη μας, εκτελούμε έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς περιφερειακών επιμελητηρίων, κοντά στα 5 εκ ευρώ, και αυτό γιατί έχουμε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος των επιχειρήσεων μας που ξεπερνάνε τα 4 εκ ευρώ. Χρήματα που θα «πέσουν» άμεσα ή έμμεσα στην τοπική αγορά.

Και  δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε δυναμικά και μαζί με τις επιχειρήσεις μας, θα δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο.

Θα συνεχίσουμε και την νέα χρονιά με συμμάχους τους καλύτερους, τις ίδιες τις επιχειρήσεις μας, με ένταση, με πείσμα, με  δημιουργία για την ενίσχυση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας

Τι προσδοκούμε και τι θα αναδείξουμε με την νέα χρονιά το 2023

–              Την ολοκλήρωση των σημαντικών προγραμμάτων προβολής και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας.

–              Την εξέλιξη της Δομής στήριξης επιχειρηματικότητας, με την δημιουργία θερμοκοιτίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

–              Μέσα στον Μάρτιο, 8 με 12 του μηνός, δημιουργούμε την πρώτη έκθεση τοπικών προϊόντων στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μετρό του συντάγματος, τα 6 επιμελητήρια της  Περιφέρειας, έχουμε στην διάθεση μας 500 τ.μ. και για ένα 5μερο όπου οι επιχειρήσεις μας, θα προβάλουν και θα πωλούν τα προϊόντα στο σημαντικότερο σημείο διερχομένων επιβατών που ξεπερνάει τις 300.000 κάθε ημέρα (ήδη έχουμε εξασφαλίσει πόρους από την ΚΕΕΕ και ευελπιστούμε και από την Περιφέρεια μας)

–              Στόχος τον Μάιο, την Δημιουργία Έκθεσης Μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων στον  εκθεσιακό χώρο Απόστολος Μαρδύρης, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Δράμας.

–              Προχωρούμε στην Πιστοποίηση προϊόντων Π.Γ.Ε, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, για το τυρί Παγγαίου και μέλι θάσου

–              Ήδη έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου που θα διοργανωθεί τον Μαίο του 2023 και πριν αυτό  θα πραγματοποιήσουμε βιωματικό σεμινάριο ποιότητας και οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου με θέμα: «Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελαιολάδου: Ο δρόμος προς την διάκριση». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο μας

–              Προσβλέπουμε και οργανώνουμε την επέκταση του ΒΙΟΠΑ με επιπλέον στρέμματα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια

–              Έχουμε έτοιμη την μελέτη για την Ενεργειακή αναβάθμιση εκθεσιακού χώρου και αναμένουμε πρόγραμμα χρηματοδότησης του.

–              Έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη Βελτίωσης της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, του κεντρικού κτιρίου του Επιμελητηρίου μας, η οποία θα υλοποιηθεί το επόμενο τρίμηνο

–              Θα ενισχύσουμε τις  δράσεις μας για την περεταίρω ανάπτυξη της Κρουαζιέρας

–              Ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων Εκπαίδευσης και κατάρτισης

–              Συνέχιση για το Οικονομικό βαρόμετρο του Επιμελητήριου μας, που το ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2022, που καταγράφει σημαντικά στοιχεία για την τοπική οικονομία και κρατάει σε συνεχή επαφή με την τοπική επιχειρηματικότητα.

–              Εκπόνηση κλαδικών μελετών

–              Δημιουργία Λευκώματος με ιστορικό υλικό με την διαχρονική πορεία του Επιμελητήριου μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, τεκμήρια κ.α..

–              Συνεργασία ακόμη περσότερο με φορείς για εκδηλώσεις και δράσεις που θα φέρουν κόσμο στη περιοχή μας

–              Την συνεχή πίεση και διαπραγμάτευση με την κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία για την παροχή νέων μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να αντέξουν τις δύσκολες πληθωριστικές πιέσεις και την μείωση της ρευστότητας τους.

 

Να σταθώ κλείνοντας και στα έργα υποδομών της περιοχής μας,  που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της επιχειρηματικότητας και να σταθώ στο εμπορικό μας λιμάνι που αλλάζει ρότα και νέος επενδυτής αναλαμβάνει την αναβάθμιση και την λειτουργία του, με σημαντικές επενδύσεις και περεταίρω ανάπτυξη του. Είχαμε ουσιαστικές συναντήσεις με το consortium των εταιρειών δίνοντας στοιχεία της περιοχής μας και της ελκυστικότητας της. Ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχουμε την υπογραφή παραχώρησης.

Ένα όμως από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα που έχει πιθανόν υλοποιηθεί στην περιοχή μας, θα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Καβάλα Εμπορικό λιμάνι με τη Αλεξανδρούπολη, που αρχίζει και  παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία με 1,6 δις ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026 να έχει ολοκληρωθεί.

Για το έργο αυτό σε κάθε συνάντηση το διεκδικούσαμε και ευτυχώς από εκεί που θα είμασταν ικανοποιημένοι με το λιμάνι Τοξότες, ο Πρωθυπουργός και ή Κυβέρνηση, προχώρησε ακόμη περισσότερο και ξεκινάει το Θεσσαλονίκη Καβάλα Τοξότες Αλεξανδρούπολη. Είχαμε με την ΕΡΓΟΣΕ και τον Διευθύνων σύμβουλο τηλεδιασκέψεις για το έργο, ενώ πρόσφατα στην Καβάλα είχαμε τον Υφυπουργό υποδομών δίνοντας μας στοιχεία για την εξέλιξη του έργου, αλλά και  τον ίδιο τον Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή που έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

Οι κάθετοι άξονες βελτιώνονται όπως ο δρόμος Καβάλας Δράμας και Αμφίπολης Δράμας Σερρών, που μας φέρνει πιο κοντά με σημαντικά παραγωγικά κέντρα, αλλά και με την βαλκανική ενδοχώρα.

Και ευελπιστούμε κύριε Υπουργέ η πύλη εισόδου της Νυμφαίας το συντομότερο δυνατόν να αποκτήσει άλλη εικόνα μια σύγχρονης και ευρωπαϊκής πύλης.

–              Θα συνεχίσουμε να συζητάμε να βρεθεί λύση για το λιμάνι της Κεραμωτής που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες από και προς το Νησί της Θάσου και δεν αντέχει άλλο αυτόν τον φόρτο.

–              Για την βελτίωση της σύνδεσης Εγνατίας οδού με το αεροδρόμια και το λιμάνι της Κεραμωτής πρέπει να επιταχυνθεί.

–              Για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των αρχαιολογικών χώρων και την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας.

 

Αυτά όλα είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα και πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν  πλήρως την εικόνα της περιοχής μας

Πρέπει όμως να αντέξουμε κύριε Υπουργέ και κύριοι βουλευτές.

Ο μεγάλος βραχνάς πλέον των επιχειρήσεων μας είναι οι σημαντικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, καθώς και των πρώτων υλών, και των πληρωθηριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το λειτουργικό τους κόστος, δημιουργώντας μείωση στην ρευστότητα τους, και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα τους και δημιουργώντας αδυναμία στο να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.

Βλέπουμε επομένως να αναπτύσσεται ένα επιχειρηματικό κλίμα, με καθυστερήσεις πληρωμών, ρυθμίσεις σε δόσεις και πολλές φορές αδυναμία πληρωμών, από ένα σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων.

Επειδή η οικονομία είναι  μια αλυσίδα, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Και το δικό μας οικονομικό βαρόμετρο δείχνει μια ικανοποίηση για το τελευταίο εξάμηνο του 2022, αλλά καταγράφεται μια αγωνία και απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αυτό το κλίμα για να αντιστραφεί χρειάζονται δράσεις που θα συνεχίσουν να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και θα κρατήσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ζωντανές.

–              Χρειάζεται επιτέλους το τραπεζικό σύστημα να ανταπεξέλθει στις σημερινές συγκυρίες, να δηλώσει παρόν ανοίγοντας την προσβασιμότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις, με μείωση των επιτοκίων.

Συμφωνούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα ήδη υψηλά κοστολόγια των επιχειρήσεων, όπως

–              Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

–              Περεταίρω μείωση της φορολογίας και μείωσης του ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα.

–              Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία που έχουν ξεφύγει οι τιμές σε ενέργεια και πετρέλαιο κίνησης.

–              Ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος μειώνοντας ακόμη περισσότερο την γραφειοκρατία.

 

Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση στήριξε με στοχευμένες παρεμβάσεις τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς και τις επιχειρήσεις.

Σε αντίστοιχα μέτρα στήριξης και για το 2023 αποσκοπεί η επιχειρηματική κοινότητα. Το 2023 αισιοδοξούμε ότι θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, με τις επιχειρήσεις να στηρίζουν εργαζόμενους και εθνική οικονομία.

Για να διατηρηθεί όμως, αυτό το ενισχυτικό κλίμα, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έμφαση στην ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς και τη συνέχιση των παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και του επιχειρείν.

Δεν μεμψιμοιρούμε, αλλά διεκδικούμε, αγωνιστικά, για το καλό των επιχειρήσεων μας, αυτά που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Το 2023 θα αντιμετωπίσουμε νέες δοκιμασίες

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, για όλες και όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, της Καβάλας, της Θάσου, του Παγγαίου, του Νέστου.

Το Επιμελητήριο Καβάλας δήλωσε και δηλώνει ΠΑΡΟΝ, όπου και όπως  έπρεπε και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ότι έγινε, το πράξαμε Μαζί με τις επιχειρήσεις μας και ότι χρειάζεται επίσης θα το κάνουμε Μαζί και τις ευχαριστούμε που μας αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας.

Καλή χρονιά με υγεία και ένα δημιουργικό 2023 με πολλές επιτυχίες στις επιχειρήσεις μας».

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, απευθύνοντας και έναν σύντομο χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης και Γιάννης Πασχαλίδης, η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Γάκης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, εκπρόσωποι, της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, του ΔΙΠΑΕ, του Τουρισμού, καθώς και της επιχειρηματικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *