Συνέντευξη Παναγιωτόπουλου στον Προτοσάλτε

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας. Είχαμε από καιρό, αλλά μεσολάβησε το δυστύχημα και οπότε αφήσαμε πίσω αυτή μας τη ραδιοφωνική συνάντηση.

Θα ήθελα να σας ακούσω όμως ως προς το συμβάν αυτό, το οποίο βλέπω ότι σε επίπεδο θυμικού καθορίζει ακόμα την αντίδραση των συμπατριωτών μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ένα σημείο είναι λογικό. Ένα τραγικό δυστύχημα, πολλοί νεκροί, πολλοί νέοι άνθρωποι ανάμεσά τους, διεγείρει ακόμα περισσότερο το θυμικό, δημιουργεί συναισθήματα, ενδεχομένως και μία πολύ αρνητική προδιάθεση προς οτιδήποτε.

Εκτιμώ ότι όσο περνάει ο καιρός η κοινωνία θα μπορέσει να κάνει μία αποτίμηση αυτού του δυστυχήματος με όρους μεγαλύτερης νηφαλιότητας, παρά το γεγονός και αυτό είναι, θα έλεγα, δυστυχές ότι υπάρχουν δυνάμεις που προφανώς προσπαθούν να προβούν σε πολιτική εκμετάλλευσή του.

Εγώ θα συνιστούσα να δούμε τα πορίσματα των ειδικών. Ήδη βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Ο νέος αρμόδιος Υπουργός κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε χθες την αρμόδια Επιτροπή.

Είναι ενδιαφέροντα αυτά τα στοιχεία λένε πολλά σχετικά με το τι παρέλαβαν, ποιος παρέλαβε, σε τι ποσοστό, πόσο θα μπορούσε να είναι και τα λοιπά.

Κι όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας, ασφαλώς έχω να πω όμως αυτό και οι εμπειρογνώμονες, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη νέα από τον Εφέτη Ανακριτή που προσάγει διάφορα άτομα στην ανάκριση. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Αυτή τη στιγμή ασφαλώς και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα κράμα ατομικής ευθύνης, δεν την βγάζω απ’ έξω, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές σε αυτή τη χώρα έχω την εντύπωση ότι η ατομική ευθύνη αναγνωρίζετε μόνο στους τερματοφύλακες, στη μπάλα δηλαδή.

Κράμα λοιπόν ατομικής ευθύνης και των γνωστών παθογενειών το συστήματος. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρώτα, δεν θα πρέπει να προσάπτουμε τα πάντα, όλα τα κακά από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους σε κάποιο απροσδιόριστο «σάπιο σύστημα», αλλά να δούμε τι ακριβώς έγινε και πώς επιμερίζεται η ευθύνη σε όλους που εμπλέκονται.

Αυτό που έχω να πω ότι η πολιτική ευθύνη σίγουρα αναλήφθηκε με την παραίτηση του αρμοδίου Υπουργού, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, ούτε απαλύνει κάποιο πόνο. Ασφαλώς και δεν απαλύνει κανένα πόνο.

Θα πρέπει όμως να τα δούμε όσο σιγά – σιγά συγκεντρώνονται τα στοιχεία και δημοσιοποιούνται και σίγουρα θα ειπωθούν πολλά πάνω σε αυτό.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάντως στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το 28% των πολιτών επιμερίζει την ευθύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα 4% στην προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ, ένα 12% στη σημερινή ΝΔ και προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ και στους δύο δηλαδή.

Και στο διαχρονικό απαντά το 51% των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν αυτήν την πιο μεγάλη εικόνα, αλλά το γεγονός ότι αυτό συνέβη στην περίοδο διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς. Είναι το 28% των πολιτών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν δεν μου φαίνεται παράξενο ότι σε μία προεκλογική περίοδο που έχει αρχίσει από αρκετό καιρό μάλιστα, αυτό το συμβάν θα γίνει μάλλον κάποια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί. Το θεωρώ φυσιολογικό, αν και εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να το κριτικάρω.

Σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω ότι η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία στο επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί σε σχέση με τα στοιχεία που θα προκύπτουν σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών. Είπατε προηγουμένως στην έναρξη της εκπομπής σας για τη μετατροπή του αδικήματος της κλοπής των καλωδίων των σιδηροδρομικών γραμμών…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Των σιδηροδρομικών καλωδίων, πολύ συγκεκριμένο προϊόν δηλαδή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από Κακούργημα σε Πλημμέλημα. Ξέρετε, στην περίοδο από το 2015 και μετά παρατηρήθηκε έξαρση αυτών των φαινομένων, έκλεψαν πολύ πράμα δηλαδή από τις σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα ότι παραλήφθηκε να μην μπορεί να λειτουργήσει. Θέλουμε να δούμε αυτά τα στοιχεία και να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν.

Με ικανοποιεί το γεγονός ότι ως αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο, πρώτον ξανά άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας, μετατράπηκε πάλι δηλαδή το Αδίκημα αυτό από Πλημμέλημα σε Κακούργημα και μάλιστα και η κλεπταποδοχή, δηλαδή όχι μόνο εκείνος που το κλέβει αλλά και εκείνος που αποδέχεται το προϊόν της κλοπής πλέον έχει να κάνει με κατηγορίες για Κακούργημα, ασφαλώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ενδεχομένως αυτό.

Όπως επίσης σε επίπεδο ουσίας ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η αύξηση των μέσων επιτήρησης και αστυνόμευσης του Σιδηροδρομικού Δικτύου έτσι ώστε να μην ξανά παρατηρηθούν αυτά τα φαινόμενα.

Και έχουμε παραλάβει ένα σύστημα σε κάποιο ποσοστό, αλλά δεν μπορούμε πλέον να το εφαρμόσουμε, γιατί ξέρετε δεν υπάρχουν τα καλώδια στις ράγες για να το καταστήσουν λειτουργικό. Όλα αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να τα δούμε. Αυτές είναι οι παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν και φυσικά να δούμε τις ευθύνες αυτών που έκαναν μάλλον λάθη ή παραλείψεις σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση η ατμόσφαιρα είναι βαριά κι είναι λογικό επόμενο αυτό. Ισχυρίζομαι ότι τον πόνο και το πένθος πρωτίστως τον έχουν οι οικογένειες που έχασαν ανθρώπους τους. Από κει και πέρα έχει προηγηθεί, όπως είπα, δυσθυμία στην κοινωνία η οποία περιμένει απαντήσεις. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με του εαυτούς μας, θα πρέπει να είμαστε και αντικειμενικοί στη κριτική μας. Θα ειπωθούν πολλά για παραλαβές.

Από τη δική μου εμπειρία στην Άμυνα κ. Πορτοσάλτε, ξέρω ότι παραλαμβάνεις κάτι, ένα πλοίο ας πούμε ή ένα μαχητικό αεροπλάνο. Όταν αυτό έρχεται, εγκαθίσταται στη βάση του και λειτουργεί.      Θα μπορεί δηλαδή να μπει μέσα το πλήρωμα ή ο πιλότος και να επιχειρήσουν αμέσως. Τότε ένα σύστημα θεωρείται παραληφθέν στην Εθνική Άμυνα τουλάχιστον και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν μάθει να λειτουργούν ενδεχομένως με διαφορετικούς κανόνες και ευθύνης και λογοδοσίας και πειθαρχίας και σεβασμού στην ιεραρχία και επαγγελματισμού.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και τυποποίησης…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαγγελματισμού! Η λέξη κλειδί νομίζω σε αυτή τη χώρα. Άμα θέλουμε αυτή η χώρα να πάει μπροστά, πρέπει όλοι, όλοι, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον απλό πολίτη να λειτουργούμε με λίγο περισσότερο επαγγελματικό στα πόστα μας επάνω κάθε μέρα και διαρκώς, χωρίς διαλείμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *