Κύριο άρθροΥγεία

Ο Νόμος Κατρούγκαλου υποχρεώνει εργαζόμενους  και στο Νοσοκομείο Καβάλας  να δουλέψουν μέχρι και 45 χρόνια

Λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου στο Νοσοκομείο κάποιοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά από 42 και 45 χρόνια εργασίας! Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κατερίνα Πετράκη επεσήμανε πως η όλη διαδικασία είναι απάνθρωπη.

Συγκεκριμένα είπε ότι «οι εργαζόμενοι συνέταξαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό κι εμείς την κοινοποιήσαμε διότι θεωρούμε ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό που δεν γνώριζαν κάποιοι είναι ότι, ειδικά στη νοσηλευτική υπηρεσία, υπάρχουν νοσηλευτές που εργάζονται από 17 ετών. Είχαν το δικαίωμα τη δεκαετία του ’80, τελειώνοντας το γυμνάσιο, να μπουν στις νοσηλευτικές σχολές και τελειώνοντας αυτές τις σχολές στα 17 τους χρόνια, να εργαστούν. Κατά συνέπεια, δεν έχουν το όριο ηλικίας. Έχουν τα χρόνια υπηρεσίας αλλά όχι το όριο ηλικίας που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου. Όταν, λοιπόν, δουλεύει κάποιος από τα 17, πρέπει να φτάσει τα 45 χρόνια εργασίας για να συνταξιοδοτηθεί στα 62.

Το θέμα είναι η αγωνία του πώς μπορεί να ανταπεξέλθει σε κυκλικό ωράριο, 62 ετών με 45 χρόνια υπηρεσίας. Η αγωνία είναι κυρίως για το αν μπορεί σωματικά και πνευματικά. Και βέβαια η αδικία που αισθάνονται. Μπορεί κάποιος να φύγει με σύνταξη στα 62 πιάνοντας δουλειά στα 30 και τιμωρείται αυτός που έχει περισσότερα χρόνια υπηρεσίας».

ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόσθεσε ότι «την επιστολή την έγραψαν μόνοι τους οι εργαζόμενοι, την έφεραν στο Σωματείο και ζήτησαν να την κοινοποιήσουμε εμείς παντού. Υπάρχει αυτή η καραμέλα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ναι αλλά εκεί κανένας νοσηλευτής με πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας δεν κάνει νυχτερινές βάρδιες. Σε κανέναν νοσηλευτή στην Ευρώπη δεν οφείλονται 50 και 60 ρεπό. Με υπηρεσία πάνω από 10 χρόνια δεν κάνουν νυχτερινή βάρδια. Ομοίως και για την απογευματινή βάρδια, δεν κάνει κανείς με υπηρεσία πάνω από 20 χρόνια. Συν το γεγονός ότι οι νοσηλευτές έχουν εξειδικευμένες θέσεις και δεν είναι όλοι για όλα. Είναι τελείως διαφορετική η ποιότητα της εργασίας. Εδώ μετά από 5 χρόνια που επιτέλους βγήκε το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για τα ανθυγιεινά που παραμένει στο συρτάρι και δεν το υλοποιούν. Πρέπει να έχουν κάποια οφέλη όσοι εργάζονται στα ανθυγιεινά επαγγέλματα και ένα από τα οφέλη είναι η έξοδος 5 χρόνια πριν. Και θα καλυπτόταν όλο αυτό το πρόβλημα με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο και απάνθρωπο. Είναι διάκριση. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να βγαίνει σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας και οι άλλοι να υποχρεώνονται να πάνε στα 45 και να μένουν εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *