“Μια ενθύμηση στον Μακαριστό Χρυσόστομο με αφορμή τον θάνατο του τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο” αναφέρει ο δημοσιογράφος   Κώστας Παπακοσμάς

Ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Παπακοσμάς σε άρθρο του αναφέρθηκε στην σχέση του αποθανόντος τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο με τον Μακαριστό Χρυσόστομο.

Αρχικά ανέφερε ότι “Γράφηκαν και έγραψα αυτές τις ημέρες για τον αποθανόντα έκπτωτο Βασιλιά Κωνσταντίνο και τις σχέσεις του με την Καβάλα πολλά. Ένα θλιβερό γεγονός πέρα βέβαια από το πολιτειακό ζήτημα που έτσι και αλλιώς ξεκαθάρισε πριν από πολλά χρόνια. Στέκομαι όμως σε ένα γεγονός που έχει σχέση με την περιοχή μας.

Προσθέτω την θυελλώδη σχέση που είχε ο Κωνσταντίνος με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο , προερχόμενο από την Μητρόπολη Φιλίππων, Χρυσόστομο. Ο Χρυσόστομος ήταν αυτός που κήδευσε τον πατέρα του Παύλο και όρκισε στην Βουλή το νεαρό Κωνσταντίνο, ο Χρυσόστομος ήταν αυτός που πάντρεψε με βυζαντινή λαμπρότητα τον Κωνσταντίνο με την Άννα – Μαρία το 1964 αλλά και αυτός τον οποίο, ο Κωνσταντίνος, ανέχθηκε να αποπέμψει η χούντα. Και όλα αυτά παρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν!!

Δεν συμπεριφέρθηκε όπως θα έπρεπε στον Χρυσόστομο! Και έτσι έφυγε από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνος ο Χρυσόστομος ενώ τα διατάγματα που υπέγραψε και ο Κωνσταντίνος έδωσαν το πράσινο φως στους Συνταγματάρχες να κάνουν τον σχεδιασμό τους πράξη!

Ο Κωνσταντίνος δεν υπερασπίσθηκε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας τον Μάιο του 1967 , τον οποίο με “συνοπτικές διαδικασίες” οι συνταγματάρχες καθαίρεσαν και “τοποθέτησαν” στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Πρωθιερέα των Ανακτόρων Ιερώνυμο Κοτσώνη, ο οποίος παραιτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1973 και αποσύρθηκε στην Τήνο. Εκοιμήθη, ο Ιερόνυμος, στην Αθήνα όπου ενοσηλεύετο στις 15 Νοεμβρίου 1988. Ο Μακαριστός Χρυσόστομος που είχε συνδέσει το όνομα του καθοριστικά με την δημιουργία της Μητροπόλεως Φιλίππων και αργότερα Νεαπόλεως και Θάσου πέθανε στην Αθήνα το 1968 και ενώ ήταν ήδη στο εξωτερικό αυτοεξόριστος ο Κωνσταντίνος”.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο ίδιος θύμισε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο αφιέρωμα στην ζωή του Χρυσοστόμου! “Λίγα γνωρίζουν οι καβαλιώτες για τον Καβαλιώτη Χρυσόστομο Χατζησταύρου ο οποίος ήταν δίπλα στον εθνομάρτυρα τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την ανασύστασή στην Μητρόπολη Φιλίππων και παράλληλα έκανε μια μεγάλη σειρά έργων στην Καβάλα..

Αξιώθηκε να γίνει Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος το 1962 αλλά εκπαραθυρώθηκε στην κυριολεξία από τους χουντικούς τον Μάιο του 1967 και ένα χρόνο μετά πέθανε και κηδεύθηκε στην Αθήνα.

Ιστορική μνήμη δεν είναι μόνο τα ευχολόγια αλλά και η ενθύμηση σημαντικών ανθρώπων” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *