«Η Καβάλα δεν είναι πράσινη πόλη και είναι αναγκαίο να γίνει», σχολιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Εριφυλλίδης

Επικριτικός εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κ. Γιάννης Εριφυλλίδης για την κοπή του 65χρονου πεύκου στην Πλατεία Καπνεργάτη. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα εξ αμελείας έγκλημα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «οι περισσότεροι μιλούν για πτώση του δέντρου ενώ αυτό κόπηκε. Γίναμε μάρτυρες όλοι αυτού του δυσάρεστου συμβάντος, το δέντρο αυτό ήταν στολίδι για την πλατεία του Καπνεργάτη που το σεβάστηκαν και το πρόσεχαν οι καταστηματάρχες της περιοχής. Γι’ αυτό και έμεινε εκεί τόσα χρόνια.

Τώρα ξαφνικά διαβάζω την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Καβάλας η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μας λέει ότι αυτό δέντρο θα έπεφτε ούτως ή άλλως ανά πάσα στιγμή γιατί δεν είχαν αναπτυχθεί φυσιολογικά οι ρίζες του κι όταν ξηλώθηκαν κάποιες πλάκες το δέντρο έπεσε μόνο του. Ας το δεχθώ ότι έτσι έγινε. Και πάλι αυτό δεν μας καλύπτει, διότι αυτό το θεωρώ ως έγκλημα εξ αμελείας. Δεν πρόσεξαν αυτοί οι άνθρωποι όταν έκαναν τις εργασίες. Από εκεί και μετά, όμως, θέλω να ξέρω αν υπάρχει και κάποια μελέτη για την τύχη όλων των δέντρων της πλατείας Καπνεργάτη. Σε ανάλογες αναπλάσεις πάντα υπάρχει μελέτη για ποια δέντρα μπορούν να παραμείνουν στο χώρο, ποια μπορούν να μετακινηθούν και ποια να κοπούν. Υπάρχει τέτοια μελέτη από πλευράς Δήμου Καβάλας;

Επίσης, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να μην επηρεαστεί αρνητικά το ισοζύγιο πρασίνου στην πόλη μας; Εφόσον κοπούν κάποια δέντρα στην πλατεία Καπνεργάτη, θα φυτευτούν κάποια άλλα σε άλλες περιοχές για να μην επηρεαστεί αρνητικά το πράσινο της πόλης; Είναι ερωτήματα που δυστυχώς δεν ξέρω αν είναι σε θέση να τα απαντήσει ο Δήμος  Καβάλας και η Υπηρεσία Πρασίνου».

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Πρόσθεσε ότι «βλέπω δέντρα να κόβονται συνεχώς, όπως στο Δημοτικό Κήπο, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Βλέπω να λείπουν δέντρα όταν περπατάω στους δρόμους και δεν βλέπω να προστίθενται. Είναι αναγκαιότητα, δεν είναι απλώς προτεραιότητα το πράσινο.

Μέσα στα σχέδια και το πρόγραμμά μας είναι και η ίδρυση παρατηρητηρίου αστικού πρασίνου το οποίο έχουν ήδη οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Δράμας κ.α. Πρέπει να το έχουμε κι εμείς ώστε να υπάρχει σχεδιασμός κι έλεγχος για το πράσινο της πόλης. Δεν είναι μόνο ο Δήμος Καβάλας  που δολοφονεί δέντρα, είναι και οι ιδιώτες. Βλέπουμε πολύ συχνά να κόβονται δέντρα χωρίς άδειες και ελαφρά την καρδία, στερώντας από την πόλη τους πνεύμονες πρασίνου. Η Καβάλα ευτυχώς έχει το Περιαστικό Δάσος, αλλά μέσα στην πόλη δεν είναι πράσινη και είναι αναγκαίο να γίνει. Είμαστε μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω σ’ αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *