Εκδηλώσεις

Φινάλε για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με μία παράσταση έκπληξη

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας παρουσιάζει το έργο «Η βιογραφία του πατρογονικού» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, από την Παρασκευή 27 έως και τη Δευτέρα 30 Απριλίου και από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Μαΐου, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Αυτό που ενδιαφέρει την παράσταση είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η «περιήγηση» του σπιτιού αυτού καθεαυτού. Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του. Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από το θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ως εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζί του, η οικογένεια του Δημητρίου Σούλα και η οικογένεια του Χρήστου Παπανικολάου. Η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους. Και μαζί μ’ αυτούς η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Πατρίδας μας, από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε χθες  η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, τόνισε ότι το βιβλίο της κ. Κριθαρέλλη και η παράσταση θα αφήσουν παρακαταθήκη στην Καβάλα. Τόνισε δε ότι πρόκειται για μια αστική ιστορία που είναι αριστοτεχνικά δοσμένη, ενώ είπε ότι είναι ένα έργο θησαυρός που θα μπορούσε να γίνει μότο της Καβάλας και μάλιστα πρότεινε να εκδοθεί και ένα dvd συλλεκτικό που θα δίνεται σε επισκέπτες της πόλης, αλλά και μαθητές. «Είναι ένα έργο γιορτής της πόλης μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πρασσά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης δήλωσε διπλά χαρούμενος για το τέλος της χειμερινής περιόδου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αναφέροντας ότι ήταν μια μεστή σεζόν. Είπε επίσης ότι το κείμενο της κ. Κριθαρέλλη ήταν υπέροχο, αλλά κι ότι είναι τύχη να «πέφτεις» σε τέτοια κείμενα. Ο κ. Γκόνης επισήμανε ότι είναι δύσκολο να κάνει κάποιος θέατρο ένα βιβλίο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για βιβλιοπαρουσίαση. Από τη μεριά της η κ. Κριθαρέλλη ευχαρίστησε τον κ. Γκόνη και την κ. Πρασσά για τα καλά και τιμητικά τους λόγια και κάλεσε τους Καβαλιώτες να δουν την παράσταση και να την απολαύσουν, καθώς, όπως ανέφερε σχετικά, είναι συγκινητική και ευρηματική.

 

Συντελεστές – Τιμές εισιτηρίων – Προπώληση

 

Η εξαιρετική αυτή ιστορία, η «Βιογραφία του πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη, μας ξαναθυμίζει πως οι άνθρωποι που πεθαίνουν, στηρίζονται από την παρουσία αυτού στο οποίο πίστεψαν, και αυτό τους αναλαμβάνει – σαν τους αγγέλους – αυτό είναι που κρατά τα έργα τους όρθια. Το αίμα και το χρυσάφι τους.

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης

Ειδικός συνεργάτης: Στράτος Καλαφάτης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Κατερίνα Συμεωνίδου

Χειρισμός ήχου παράστασης: Κώστας Γαρουφαλλίδης

Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί : Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας:

Αναστασία Καλεάδου

Τζένη Παππά

Μίνος Ρακιτζής

Λούλα Σεμερτζίδου

Δημήτρης Φωτίου

και η μικρή Κατερίνα Σεμερτζίδη

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ – 10 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από τη Δευτέρα 23 Απριλίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *