Κύριο άρθροΠαιδεία

H ιστορία της αρχαίας Νεάπολης και των Φιλίππων

Η Νεάπολη χτίσθηκε τον έβδομο αιώνα π.Χ. από Θάσιους αποίκους. Το 478 π.Χ. η Νεάπολη μαζί με όλες τις Ελληνικές αποικίες της Θράκης έγιναν μέρος της Αθηναϊκής αυτοκρατορίας. Το 411 π.Χ. οι Πελοποννήσιοι και οι Θάσιοι πολιόρκησαν την σύμμαχο της Αθήνας τη Νεάπολη, αλλά αποκρούσθηκαν. Η Αθηναϊκή αυτοκρατορία χάθηκε το 404 π.Χ. αλλά το 378 π.Χ. οι Αθηναίοι ξαναέκαναν τις Ελληνικές αποικίες της Θράκης μέρος της δεύτερης Αθηναϊκής αυτοκρατορίας.

Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει πως το 360 π.Χ. οι Θάσιοι έκτισαν τις Κρήνιδες. Το 357 π.Χ., λίγους μήνες μετά την καταστροφή της Αμφίπολης από τους Μακεδόνες, ο βασιλιάς Φίλιππος κατέλαβε και τις Κρήνιδες. Ο Φίλιππος έστειλε εκεί αποίκους, μετονόμασε την πόλη σε Φιλίπποι και εκμεταλλεύτηκε ορυχεία χρυσού στην περιοχή. Με τον χρυσό ο Φίλιππος πήρε μισθοφόρους και δωροδοκούσε τους πολιτικούς συμμάχους του. Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει πως οι ντόπιοι Θράκες προσπαθούσαν να καταλάβουν την Ελληνική αποικία Κρήνιδες. Οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο έσωσαν την πόλη από τους Θράκες. Ο Φίλιππος την επέκτεινε και την μετονόμασε σε Φιλίππους. Ο Αρποκρατίωνας εσφαλμένα πιστεύει πως οι Μακεδόνες του Φιλίππου κατέλαβαν την Θρακική πόλη Δάτον και την μετονόμασαν σε Φιλίππους. Ο Πολύαινος αναφέρει πως λίγα χρόνια αργότερα, το 354 π.Χ., οι Μακεδόνες του Φιλίππου λεηλάτησαν την περιοχή των Αβδήρων και της Μαρώνειας (συμμάχων της Αθήνας). Είκοσι Αθηναϊκά πλοία υπό τον Χάρη έφθασαν στην Νεάπολη και έστησαν ενέδρα στον στόλο του Φιλίππου που επέστρεφε από εκεί. Ο Φίλιππος διέταξε τα τέσσερα πιό γοργά πλοία του να προσπεράσουν την Νεάπολη. Τα είκοσι πλοία του Χάρη κυνήγησαν τα τέσσερα του Φίλιππου, αλλά δεν τα πρόλαβαν. Ο Φίλιππος με τα υπόλοιπα πλοία του πέρασε ανεμπόδιστος από την Νεάπολη.

Από την επιγραφική συλλογή ‘Sylloge Inscriptionum Graecarum: 438’ μαθαίνουμε πως το 266 π.Χ. ο Τύριλλος απο την Νεάπολη ήλθε ως απεσταλμένος του Θράκα Βασιλιά Κότυ στους Δελφούς. Ο Κότυς έκανε ευεργεσίες στους Δελφούς. Από την επιγραφική συλλογή του Austin μαθαίνουμε πως το 260 π.Χ. ή το 242 π.Χ. οι Φίλιπποι ψήφισαν να γίνει το Ασκληπιείο της Κω μέρος ασυλίας. Την απόφαση των Φιλιππησίων την επικύρωσαν και οι Κασσάνδριοι, Αμφιπολίτες και οι Πελλαίοι. Στους Φιλίππους οι Μακεδόνες έκτισαν μικρό θέατρο. Κατά τον Titus Livy στις 22 Ιουνίου του 168 π.Χ. οι Ρωμαίοι του ύπατου Aemilius Paulus νίκησαν τον Μακεδόνα ηγεμόνα Περσέα στην μάχη της Πύδνας. Ο Aemilius Paulus χώρισε την Μακεδονία στα τέσσερα, οι Φιλίπποι και η Νεάπολη ήταν μέρος του πρώτου (ανατολικού) τομέα. Όταν, κατά τον Ιωάννη Ζωναρά, το 149-147 ο ψευδο-Φίλιππος η Ανδρίσκος επαναστάτησε στην Μακεδονία στην περιοχή του Νέστου (πλησίον των Φιλίππων-Νεάπολης) επαναστάτησε και ένας Αλέξανδρος με τον μικρό στρατό του. Μετά την ήττα του ψευδο-Φίλιππου, Ανδρίσκου από τον ύπατο Caecilius Metellus ο στρατός του Αλέξανδρου διαλύθηκε.

Το 42 π.Χ., όπως μαρτυρούν οι Πλούταρχος, Livy, Cassius Dio, William Shakespeare κτλ στις 3 και 4 Οκτωβρίου στους Φιλίππους τα στρατεύματα του Marcus Antonius και του Octavian (μικρο ανεψιού και διαδόχου του Ιούλιου Καίσαρα) νίκησαν σε δύο μάχες τα απομεινάρια των Ρεπουμπλικανικών δυνάμεων υπό τους Marcus Brutus και Cassius Longinus. Στην πρώτη μάχη όταν αρχησαν να χανουν τα στρατεύματα τους αυτοκτόνησε ο Cassius Longinus. Στην δεύτερη μάχη όταν άρχησαν να χἀνουν τα στρατεύματα του αυτοκτόνησε και ο Marcus Brutus. Πλούταρχος και ο William Shakespeare αναφέρουν την συνατήση του Marcus Brutus με ενα υπερφυσικό όν, η φάντασμα. Ο Brutus φημολογείτε πως ήταν νόθος γιός του Ιούλιου Καίσαρα με την Servia και απόγονος του ομόνημου ιδρυτή της Ρεπούμπλικας. Ο Cassius ήταν ο ήρωας που οδήγησε τους Ρωμαίους επιζώντες της τραγωδίας των Καρρών πίσω στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ο Στράβωνας πιστεύει πως ο Marcus Antonius και ο Octavian επέκτειναν τους Φιλίππους μετά την νίκη  τους. Ο Cassius Dio αναφέρει πως το 30 π.Χ. ο αυτοκράτορας Octavian εξόρισε Ιταλούς οπαδούς του Marcus Antonius και στις πόλεις τους έστειλε τους βετεράνους του. Τους εξόριστους ο Octavian τους έστειλε σε αποικίες σαν τους Φιλίππους, για να τους αποζημιώσει.

Ο Ρωμαίος ιστορικός Suetonius αναφέρει πως, όταν το 20 π.Χ. ο νεαρός πρίγκιπας Tiberius (γιός της γυναίκας του Octavian της Livia) οδηγούσε στρατεύματα από την Ρώμη μέσω Μακεδονίας (με προορισμό την Αρμενία), τα στρατεύματά του πέρασαν από τους Φιλίππους. Τα σύμβολα της νίκης στους Φιλίππους άρχισαν να λάμπουν με υπερφυσικό τρόπο. Ο Cassius Dio επίσης αναφέρει πως, όταν έφθασε στους Φιλίππους ο Tiberius , ακούστηκαν φωνές ενός αόρατου στρατού και έπιασαν φωτιά με υπερφυσικό τρόπο οι ναίσκοι του Marcus Antonius!!!! Το 56-57 μ.χ. ο Απόστολος Παυλος επισκευθηκε τους Φιλίππους κατά τη τρίτη του περιοδία, όπου και φυλακίστηκε. Το 61-62 μ.χ. ο Απόστολος Παυλος συνέταξε την προς Φιλιππησίων επιστολή. Ο αυτοκράτορας Marcus Aurelius (161-180 μ.Χ.) έκτισε την αγορά (Forum). Στους Φιλίππους οι Ρωμαίοι των 2ο-3ο αιώνα μ.Χ. επέκτειναν το Ελληνιστικό θέατρο. Στο θέατρο οι Ρωμαίοι μάλλον έκαναν ιπποδρομίες και μονομαχίες. Οι Ρωμαίοι έκτισαν επίσης αξιόλογη παλαίστρα.

 

Του Ιστορικού – Συγγραφέα

William Goulielmos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *