Κύριο άρθροΥγεία

Πρέπει να στηριχθούν οι Τοπικές  Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας πέρα από το νοσοκομείο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης

 

Κανονικά λειτουργεί η Τοπική Μονάδα Υγείας που στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην περιοχή του Αγίου Λουκά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδη η ΤΟΜΥ λειτουργεί κανονικά αλλά χρειάζεται να προβληθεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς στους περισσότερους δεν είναι γνωστή η ύπαρξη της.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ Καβάλας έγιναν στις 14 Φεβρουαρίου με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού, κ. Παύλου Πολάκη. Βέβαια επίκειται η εξεύρεση χώρου και η διαμόρφωσή του στο ανατολικό κομμάτι της Καβάλας προκειμένου να λειτουργήσει η δεύτερη ΤΟΜΥ γιατί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και σχεδιασμό θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν δύο στην πόλη μας. Για την ΤΟΜΥ που ξεκίνησε η λειτουργίας της στις 14 του μηνός έχει γίνει πρόσληψη δύο γενικών γιατρών κι ενός παιδιάτρου και 5 άλλων επιστημόνων που τη στελεχώνουν, είναι διοικητικό προσωπικό, είναι επισκέπτες υγείας και άλλες ειδικότητες. Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί κι επειδή το αναφέρατε, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Γενικόπουλος σε μία επίσκεψή του είδε ότι δεν κινείται κάτι στην ΤΟΜΗ. Όπως είπα ήδη, όταν κάνουμε κάτι καινούργιο, εμείς το στηρίζουμε σαν Ιατρικός Σύλλογος. Είμαστε από τους λίγους συλλόγους που το στηρίζουμε και θέλουμε να πετύχει. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνει αυτό που είπε ο Υπουργός, που κι ο ίδιος δεν θέλει, να μετατραπεί σε ένα απλό συνταγογραφάδικο. Θα γράφει και συνταγές, θα γράφει ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, θα κάνει και προληπτικούς εμβολιασμούς, θα κάνει ενημερώσεις στα σχολεία και άλλα πράγματα. Αυτό θέλουμε, πρόληψη και προαγωγή υγείας. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ισχύει αυτό που ειπώθηκε προχθές στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από έναν ομιλητή ότι «ΤΟΜΥ ίσον αγροτικά ιατρεία πόλης». Δεν θέλουμε να είναι κάτι τέτοιο, παρόλο που θεωρώ πολύ σημαντική την έννοια του αγροτικού ιατρείου, αλλά δεν θέλουμε να είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θέλουμε να παίξει ρόλο στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας. Πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μας. Ακόμη και τοπικά Μ.Μ.Ε.. Θα μπορούσε να βγει κι ένα κονδύλι προκειμένου να γίνουν καταχωρήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για να το μάθει ο κόσμος που δεν το γνωρίζει γι’ αυτό και δεν το προτιμάει».

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Πρόσθεσε δε πως  «Πρέπει κάτι να γίνει εξωνοσοκομειακά, να λειτουργήσει η πρώτη ΤΟΜΥ, να λειτουργήσει η δεύτερη ΤΟΜΥ, να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Καβάλας. Κι επίκειται, όπως μας είπε ο Υπουργός για τα Κέντρα Υγείας, μια Προκήρυξη για 500 θέσεις Γιατρών Ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Άρα πρέπει να ενισχύσουμε το προσωπικό εκεί και με ειδικότητες έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο κόσμος να έρχεται –να το πω λαϊκά, για ψύλλου πήδημα- στο Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο είναι μια κοιτίδα υγείας και δίνει λύση σε σημαντικά προβλήματα, αλλά σε ορισμένους που έχουν απλά προβλήματα ενδεχομένως τους ταλαιπωρεί γιατί έχει μια αναμονή και απαιτείται μια διαδικασία. Άρα πρέπει εξωνοσοκομειακά στο Κέντρο Υγείας Καβάλας –σε δημόσιες δομές μιλάμε- και στα δύο ΤΟΜΥ και φυσικά υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί, θεωρώ ότι όλο αυτό το πλέγμα μπορεί να κρατήσει τους συνανθρώπους μας μακριά από το Νοσοκομείο για προβλήματα ήσσονος σημασίας τα οποία μπορούν να διαχειριστούν εξωνοσοκομειακά και να μην ταλαιπωρούνται με την προσέλευσή τους στον Άγιο Σίλα και με τις ώρες αναμονής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *