Κύριο άρθροΠαιδεία

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η εκπαιδευτική χρονιά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε την Τρίτη η εκπαιδευτική χρονιά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς δεν υπάρχουν καθόλου ελλείψεις εκπαιδευτικών, όπως το επιβεβαιώνει ο Διευθυντής της κ. Μπαντίκος.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στο μεγαλύτερο βαθμό, για να μην πω ολοκληρωτικά, τα προβλήματα όσον αφορά την ύπαρξη προσωπικού είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Έχουμε επάρκεια εκπαιδευτικών που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε ό,τι χρειαστεί. Έχουν προσληφθεί έγκαιρα οι αναπληρωτές, όσους χρειαζόμασταν κι επίσης και στην Ειδική Αγωγή, με μόνη εξαίρεση ότι η πρώτη φουρνιά δεν μας καλύπτει απόλυτα σε αριθμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί είναι πρόσκαιρο και μπορούμε και το καλύπτουμε με άλλους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς».

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ 21 ΠΑΙΔΙΑ

Για το Σχολείο στο Περιγιάλι που έχει μόνο 21 παιδιά είπε ότι «σ’ αυτήν την περίπτωση ο προγραμματισμός μας με βάση τον αριθμό, που επί της αρχής ήταν 28 παιδιά, θα πρέπει να λειτουργήσει ως διθέσιο. Αυτό μέσα στην πόλη δεν είναι παιδαγωγικά ορθό να συμβεί. Στην πορεία είχαμε κάποιες αιτήσεις γονέων που ζήτησαν μεταγραφή. Ικανοποιήθηκαν αυτές γιατί είναι και δικαίωμα του γονιού να ζητάει καλύτερες συνθήκες. Κι έτσι ο αριθμός των παιδιών έπεσε στα 21. Εμείς ως οφείλαμε προγραμματίσαμε και έγινε μία συνάντηση με τους γονείς –δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ γιατί έπρεπε να πάω στην Περιφερειακή Διεύθυνση- πήρε ο αναπληρωτής μου, που γνώριζε το θέμα. Εκεί, με τη συζήτηση που έγινε, οι γονείς επιμείνανε ότι θα πρέπει το σχολείο να μείνει εκεί, παρά τις δυσκολίες που θα έχει όσον αφορά το παιδαγωγικό κομμάτι. Τρεις τάξεις μαζί σε μία αίθουσα με πολύ μικρό αριθμό 10 παιδιών, δεν είναι παιδαγωγικά ορθό. Το έχουμε εξηγήσει απ’ όλες τις πλευρές. Δεν θέλαμε, όμως, σ’ αυτήν τη φάση να πάρουμε μία μονόπλευρη απόφαση παρ’ όλο που θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Η μεταφορά του σχολείου που μπορεί να γίνει σε ένα γειτονικό, που μάλλον θα ήταν το 9ο Δημοτικό, θα έδινε ακόμη ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την παραχώρηση χώρων που θα επέτρεπαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας να «απλωθεί» ακόμη καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα κοιτάξουμε να δούμε και αν εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο πειθούς και παρουσίασης των αντικειμενικών δεδομένων ούτως ώστε να γίνει κάτι. Τώρα το βλέπω λίγο δύσκολο αφού η χρονιά άρχισε, ακόμη όμως μπορούμε να το δούμε».

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Για το 12ο Δημοτικό όπου έγινε ο Αγιασμός αλλά θα πρέπει να γίνει η μεταφορά των μαθητών λόγω των έργων που θα ξεκινήσουν σύντομα, είπε ότι «για τη μεταφορά απαιτούνται ενέργειες συγκεκριμένες και έχει να κάνει τόσο με αυτό το σχολείο όσο και με τα σχολεία υποδοχής, με τους γονείς κλπ. Κάναμε μία συνάντηση στις 10 του μηνός με τους υπευθύνους του έργου όπου θέσαμε τα ζητήματα, μας έθεσαν τα δικά τους με βάση τα ζητούμενα του τεχνικού δελτίου. Μας μίλησαν για ημερομηνίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν αν θέλουμε να γίνει το έργο. Η Διεύθυνση είχε φροντίσει και έγκαιρα, από το Μάιο, υπηρεσιακά να εισηγηθεί πολύ θετικά για το έργο. Θεωρούμε ότι επιφέρει μία αναστάτωση, από την άλλη μεριά όμως θα λύσει πολλά θέματα και θα αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας. Άρα λοιπόν είμαστε θετικοί για το έργο, μένει όμως να διαχειριστούμε όλο αυτό το «πως». Σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να αρχίσουν έργα με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και αν χρειαστεί να συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι. Εν πάει περιπτώσει θα είναι διαχειρίσιμο. Σαν δεύτερη επιλογή φαίνεται να είναι πιο εφικτό για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Θα έχουμε το χρόνο να ενημερώσουμε μέχρι τότε τους γονείς, να προετοιμάσουμε το κλίμα. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά, πρέπει να τους μιλήσουμε, να μπορούν να πάνε στο άλλο σχολείο πριν τις γιορτές κλπ. Όλα αυτά εξαρτώνται με την πορεία των τελικών ενεργειών που θα πρέπει να έχουν κάνει με το έργο. Μας έχουν πει ότι στις 25 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος, αλλά μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Δεν ξέρω ακριβώς αν είναι 25 Οκτωβρίου ή 10 Νοεμβρίου οπότε μπορεί να προλάβουμε Χριστούγεννα. Εμείς από αυτήν τη στιγμή και μετά είμαστε υποχρεωμένοι, θέλοντας να συμβάλλουμε, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Θα συναντηθούμε με τους γονείς του 12ου, με τους συναδέλφους του Συλλόγου Διδασκόντων, με τα άλλα Σχολεία και να προετοιμάσουμε όσο μπορούμε αυτό που μας αναλογεί».

ΔΡΑΣΕΙΣ

Κατέληξε ότι «πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε φέτος, υπάρχουν και κάποιες δράσεις όπως η ψηφιακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, πρόγραμμα 1,5 δις ευρώ που οι Περιφέρειες αναλογικά σε κάθε Διεύθυνση προμηθεύουν με τεχνολογικό εξοπλισμό. Μιλάμε για νέους υπολογιστές, προτζέκτορες και ό,τι υλικό χρειάζεται. Μιλάμε για την ίδρυση 16 σχολικών βιβλιοθηκών στα Δημοτικά με επιχορήγηση 3 χιλιάδων η κάθε μία. Υπάρχουν επίσης τα σχολικά γεύματα, το κολυμβητήριο, δράσεις οι οποίες δίνουν άλλη διάσταση στο έργο μας, πέρα από το αμιγώς εκπαιδευτικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *