Κύριο άρθροΠολιτική

Τοποθέτηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την Αμυντική Βιομηχανία της Χώρας

Με αφορμή την κύρωση του «Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών», ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας  κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας ως γνωστό αριθμεί λίγο περισσότερο από 30 χρόνια ζωής, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπάρχει προϊστορία και συσσωρευμένη εμπειρία αρκετών δεκάδων ετών. Επί σειρά ετών, ο βασικός εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας βασιζόταν σε προμήθειες έτοιμων οπλικών συστημάτων μέσω δανείων, τα οποία συνήπτε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Αποδοχή όρων με ελάχιστες διαπραγματεύσεις, δυσβάσταχτοι όροι αποπληρωμής των δανείων και φυσικά καθολική απουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από την παραγωγική διαδικασία και την εν συνεχεία υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Φυσικό επακόλουθο οι αμυντικές μας βιομηχανίες να έχουν πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στα οπλικά συστήματα και σχεδόν μηδενική συμμετοχή στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά δε χρειάζεται να αναφερθώ στις γνωστές μίζες και σε ολόκληρο το σύστημα διαπλοκής, το οποίο αναπτύχθηκε γύρω από τους εξοπλισμούς επί όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ονόματα δεν λέμε, σπίτια δεν θίγουμε.

Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας, όχι μόνο για την άμυνα της χώρας, αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα και την επιστημονική και τεχνολογική της εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία θα προσποριστεί διπλό όφελος τόσο από την αυξημένη εθνική ασφάλεια, όσο και από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, καθώς, τέλος και από την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, κινείται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Συμφωνία την οποία καλούμαστε να κυρώσουμε. Άλλωστε, πέρα από το Μνημόνιο Κατανόησης με την Νορβηγία για τη συνεργασία στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και υπηρεσιών, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλιστικών Συστημάτων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπέγραψε μέσα στο 2016 μια σειρά Συμφωνιών, όπως για παράδειγμα το Μνημόνιο Κατανόησης με τη Ρωσία για την κωδικοποίηση υλικών του ΝΑΤΟ, τη Συμφωνία με την Ινδονησία για αμυντικοτεχνική συνεργασία. Επίσης, προχώρησε στη σύγκλιση της 12ης Σύσκεψης της Μικτής Επιτροπής Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, της Ομάδας Εργασίας Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας και Εξαγωγών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και άλλες ενέργειες, όλες προς την κατεύθυνση του στόχου που είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή, η προσπάθεια να πολλαπλασιαστεί η ελληνικοποίηση των προμηθειών ανεβάζοντας τη συμμετοχή της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Οι μακροχρόνιες αυτές συμφωνίες είναι βασικό μέσο για την ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών. Οι συμφωνίες επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων. Επιτρέπουν σταθερότητα στην οικονομική και διαχειριστική πολιτική τους, καθώς και διασφάλιση θέσεων εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η απόκτηση τεχνογνωσίας και η  ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας είναι απαραίτητες για τον τόπο μας. Αποτελεί, λοιπόν, δυστύχημα το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δεν έχει αξιοποιηθεί, ενώ είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, θα πω ότι οι συμφωνίες όπως η παρούσα, δίνουν προοπτικές απόκτησης τεχνογνωσίας και ανάπτυξης της έρευνας και της τεχνολογίας. Είναι σε αυτή την κατεύθυνση που κινείται το Υπουργείο Άμυνας και αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *