ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Συνεχίζονται από τη «Δημωφέλεια» οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νέα Καρβάλη

Συνεχίζονται οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νέα Καρβάλη με ειδικό μηχάνημα που μίσθωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια». Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αναστασία Ιωσηφίδου οι μετρήσεις γίνονται καθημερινά.

Η ίδια δήλωσε ότι «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Διότι αφορά το σεβασμό μας απέναντι στο περιβάλλον και φυσικά στην υγεία των κατοίκων της Νέας Καρβάλης και της ευρύτερης, βέβαια, περιοχής της Καβάλας. Η Δημωφέλεια από τις 17 Ιουνίου κάνει καταγραφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ρύπων, σωματιδίων στη Νέα Καρβάλη. Έχει τοποθετηθεί μηχάνημα στο κέντρο του χωριού που καταγράφει τους ρύπους. Μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκεται εκεί το συγκεκριμένο μηχάνημα. Το σημαντικό είναι ότι η καταγραφή γίνεται ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διαπιστώσουμε πώς είναι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον. Διευκρινίζω για άλλη μια φορά ότι υποχρέωση για το συγκεκριμένο έλεγχο είναι το υπουργείο και κατόπιν της Περιφέρειας. Δυστυχώς, όμως, επειδή δεν βλέπουμε να γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε να γίνουν, το ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει ο δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι. Αλλά επειδή σεβόμαστε το περιβάλλον και μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η υγεία των συνδημοτών μας, έχουμε μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Βεβαίως, επειδή ακριβώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου και δεν μπορούμε να κάνουμε συστάσεις ή διάφορες παρατηρήσεις στις βιομηχανίες της περιοχής, σκοπός μας είναι να σταλούν τα αποτελέσματα τέλος του έτους στο υπουργείο έτσι ώστε οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από το συγκεκριμένο θέμα, να γίνονται έλεγχοι σε καθημερινή βάση από τους αρμόδιους –το υπουργείο και την Περιφέρεια- διότι μ’ αυτόν τον τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί προκειμένου να μην υπάρχουν υπερβάσεις. Να διευκρινίσω ότι επειδή την Τετάρτη υπήρχε και μία συνάντηση κάποιων κατοίκων της Νέας Καρβάλης στην Περιφέρεια, και πολύ καλά έκαναν και πήγαν εκεί για το συγκεκριμένο θέμα, ό,τι λέμε πρέπει να μπορούμε και να το αποδεικνύουμε. Δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι, για παράδειγμα υπάρχει ή δεν υπάρχει υπέρβαση, αν δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Κι αυτόν το ρόλο τον παίζει το μηχάνημα, έτσι ώστε να μπορούμε μ’ έναν έλεγχο 6μήνου, να μπορούν οι αρμόδιοι να ελέγξουν την ατμοσφαιρική ρύπανση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

ΥΠΕΡΒΑΣΗ 11 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΟΖΟΝ

Για τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είπε ότι «είναι από τις 17 Ιουνίου. Μετράμε 4 ρύπους, δείχνουν να είναι μέσα στα όρια οι ρύποι, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες μέρες που υπήρχαν υπερβάσεις σε ένα σωματίδιο, συγκεκριμένα στο όζον. Αυτές οι υπερβάσεις ήταν για 11 μέρες, όχι συνεχόμενες, αλλά στο σύνολο των 5 μηνών που κάνουμε μετρήσεις. Και πάλι όμως ο νόμος λέει ότι για να υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει στο σύνολο του έτους να υπάρχει υπέρβαση τουλάχιστον 25 ημερών και γι’ αυτό θέλουμε να στείλουμε τα αποτελέσματα στο 6μενηο έτσι ώστε να έχουμε κάποιο δείγμα σεβαστό. Αλλά το ζητούμενο είναι ότι ακόμη και να μην έχουμε υπερβάσεις των ορίων, σκοπός μας είναι να πείσουμε τους αρμόδιους φορείς να κατεβάσουν και τα ποσοστά των ορίων διότι, κατά την άποψή μας, σύμφωνα με το νόμο είναι σε μεγάλο όριο τα ποσοστά έτσι όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Θα πρέπει να υπάρχει και διαχωρισμός κατηγοριών, δηλαδή άλλο είναι να είσαι σε μία περιοχή που είναι ανάμεσα σε δύο βιομηχανίες που καθημερινά αντιμετωπίζεις μία κατάσταση ακόμη κι αν δεν υπάρχει υπέρβαση ορίων και άλλο είναι να είσαι σε μία περιοχή στην οποία απλά διέρχεσαι και ζεις για 5-10 μέρες σε μία τέτοια περιοχή. Η καθημερινή επαφή με μία κατάσταση ακόμη κι αν δεν υπάρχει υπέρβαση, νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει όλους έτσι ώστε το υπουργείο να κατεβάσει τα όρια. Κι όταν γίνονται έλεγχοι και από το υπουργείο και από την Περιφέρεια τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία να μην είναι τόσο ψηλά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *