Κύριο άρθροΥγεία

«Στην εποχή που βρισκόμαστε πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου» δηλώνει για τον ιό της γρίπης ο Διευθυντής Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος

Την ανάγκη να εμβολιαστούν άπαντες για τον ιό της γρίπης και κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, τονίζει ο Διευθυντής Υγείας Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ξέρουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε θύματα από τη γρίπη. Φέτος το επιδημικό κύμα ήταν πιο οξύ από την περασμένη χρονιά. Η μορφή του ιού προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά και κάνει μια νόσο που δεν περνάει τόσο εύκολα, με έντομα συμπτώματα. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένα καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και όχι μόνο. Έχουμε και παιδιά στη ΜΕΘ, έχουμε και άτομα νεότερης ηλικίας, 40άρηδες. Δυστυχώς έτσι είναι η γρίπη, δεν είναι να την παίρνουμε αψήφιστα, τα έχουμε πει αυτά».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό είπε ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε τώρα, θα έλεγα να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Διότι αυτές είναι που κινδυνεύουν περισσότερο. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στο πώς θα αντιμετωπίσουμε άμεσα τα συμπτώματα. Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε άμεσα τα συμπτώματα της γρίπης και να ξεκινήσουμε θεραπεία. Ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Διότι δεν γνωρίζουμε, σε περίπτωση που κολλήσουμε, αν την περάσουμε εύκολα ή όχι. Είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Είναι το επίπεδο ανοσίας που έχουμε, από την κατάσταση της υγείας μας, από το αν είμαστε κουρασμένοι ή όχι. Πολλά παίζουν ρόλο. Αυτό που θα έλεγα τώρα, που θα έχει ιδιαίτερη σημασία στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης να μείνει στο σπίτι, να ξεκουραστεί και αν δει ότι αυτά τα συμπτώματα δεν περνάνε μέσα σε 3-4 μέρες, αλλά αντίθετα χειροτερεύει ή έχει πέσει ο πυρετός και μετά από 2-3 μέρες ανέβει ξανά, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί γιατρό. Και επιπλέον, να ξεκινήσει πάντοτε με τη συμβολή γιατρού, αντι-ιική αγωγή, όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και πάντοτε νωρίς, τις πρώτες μια-δυο μέρες».

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Για τα κυριότερα συμπτώματα είπε ότι « είναι μια ίωση, όπως πολλές άλλες. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι ξεκινάει απότομα. Εκεί που είμαστε καλά, την επόμενη μέρα ή ενώ κοιμόμαστε καλά ξυπνάμε το πρωί και δεν αισθανόμαστε καθόλου καλά Αισθανόμαστε κομμένοι, ξεκινάει ο πυρετός και ανεβαίνει γρήγορα. Δεν είναι σαν το κοινό συνάχι όπου μπορεί να έχουμε συμπτώματα με καταρροή, φτέρνισμα για μέρες. Ξεκινάει απότομα και ξεκινάει ο πυρετός γρήγορα. Το δεύτερο είναι ότι συνήθως αισθανόμαστε χάλια. Αισθανόμαστε αδυναμία, να πονάει όλο μας το σώμα. Είναι κι αυτό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Αντίθετα, το φτέρνισμα δεν είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γρίπης. Η γρίπη κάνει συνήθως έντονο πονοκέφαλο, έντονη αδυναμία, μυαλγίες, πυρετό και βήχα. Αυτήν την εποχή, όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να έχει γρίπη. Άρα, λοιπόν, θα χρειαστεί επικοινωνία με τον γιατρό, σε κάποιες ομάδες έγκαιρη χορήγηση θεραπείας και παραμονή στο σπίτι μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *