ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προχώρησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας

Στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προχώρησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας. Σύμφωνα με την Έφορο κ. Σταυρούλα Δαδάκη πρόκειται για.

Η κα Δαδάκη είπε ότι «τα έργα που γίνονται αυτήν την περίοδο εντάσσονται στο έργο του ΕΣΠΑ. Έχουμε αποξηλώσει την άσφαλτο από το δρόμο που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο. Τώρα κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές τομές για να διαπιστώσουμε την κατάσταση κάτω από το δρόμο κι ένθεν και ένθεν του δρόμου προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι αφαίρεση του δρόμου. Παράλληλα ενεργούνται και έρευνες στα σημεία που είχαν μείνει μεταξύ ανεσκαμμένων τμημάτων. Ένα από αυτά είναι ένα κομμάτι της Εγνατίας Οδού, που είχε μείνει άσκαφτο προκειμένου να αποδοθεί η Εγνατία Οδός στους επισκέπτες της σε όλο το μήκος που έχει αποκαλυφθεί. Παράλληλα ετοιμάζουμε κάποιες μελέτες για τη συντήρηση δαπέδων και τειχών. Ετοιμάζουμε τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των υλικών που θα αποκτηθούν για την ανάκτηση κάποιων τοίχων. Προχωράει το έργο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το τεχνικό δελτίο».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Συνέχισε λέγοντας ότι «με τη λήξη αυτής της πρώτης φάσης των έργων στους Φιλίππους ο χώρος θα αλλάξει όψη. Οι Φίλιπποι από τότε που ανασκάφθηκαν, από το 1914 μέχρι το 1937 που ήταν η μεγάλη περίοδος των ανασκαφών και μετά από τις πρώτες εργασίες τακτοποίησης που έγιναν από τον αείμνηστο Λαζαρίδη τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και από τον Χαράλαμπο Βακιρτζή κι εκτός από το έργο που έγινε στο θέατρο, στην ουσία δεν έγιναν ουσιαστικά έργα στους Φιλίππους. Τα ουσιαστικά έργα ξεκινούν μ’ αυτό το πρώτο έργο και είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Οι ανασκαφές που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό το έργο δεν έχουν αυτοσκοπό την αποκάλυψη νέων μνημείων, έχουν σκοπό την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, διότι από τις παλαιότερες ανασκαφές προέκυψαν κάποια τμήματα που δεν σκάφθηκαν για πολλούς λόγους. Το κομμάτι που σκάβουμε στην Εγνατία Οδό πάνω σ’ αυτό κομμάτι πατούσε μια παλιά σκάλα. Θα το σκάψουμε και όλο το κομμάτι της Εγνατίας Οδού που είχε γίνει ανασκαφή σε μήκος περίπου 300 μέτρων θα αποκαλυφθεί σε όλο το μήκος. Δεν σκοπεύουμε να αποκαλύψουμε εξ ολοκλήρου ένα καινούργιο μνημείο που γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Τα μνημεία τα οποία σκάφθηκαν στις περιφέρειές τους τουλάχιστον έχουν καταχωθεί από τα χώματα που κυλάνε από τις πλαγιές του λόφου. Θα κάνουμε πιο ευκρινείς τις κατόψεις των μνημείων για να μπορέσουν να γίνουν και έργα συντήρησης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *