Κύριο άρθροΥγεία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Νοσοκομείο Καβάλας προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η λίστα χειρουργείου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Νοσοκομείο Καβάλας προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η λίστα χειρουργείου, ένα μέτρο που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Κροκίδη είναι ένα μέτρο που θα βάλει μία τάξη στο θέμα των χειρουργείων.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Κροκίδης σημείωσε πως «στο Νοσοκομείο Καβάλας έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν γίνει όλες οι προεργασίες προκειμένου να ξεκινήσει η λίστα χειρουργείου. Τώρα αν θα είναι η 1η Απριλίου ή θα είναι η 1η Μαΐου εδώ υπάρχει μια διχογνωμία. Μπορεί να πάει ένα μήνα αργότερα, αλλά στο Νοσοκομείο Καβάλας και με τη συμβολή των νοσοκομειακών γιατρών έχουν παρθεί όλα τα μέτρα ώστε να ξεκινήσει η λίστα χειρουργείου. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά που είναι γνωστό ότι παρεπιδημεί κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες. Βέβαια να πω παρενθετικά ότι δεν αφορά μόνο τις χειρουργικές ειδικότητες αλλά μιλάμε τώρα για τις χειρουργικές ειδικότητες. Όποιος έχει ένα χειρουργικό πρόβλημα είτε κάτι απλό ή κάτι πιο πολύπλοκο θα ταξινομείται σε μια από τις πέντε κατηγορίες που υπάρχουν στην εγκύκλιο του υπουργείου και με βάση λοιπόν το επείγον ή το λιγότερο επείγον θα παίρνει έναν κωδικό και θα μπαίνει σε μια λίστα. Θα μπορεί να παρακολουθεί στο διαδίκτυο την πορεία της σειράς του και είναι κατανοητό ότι κάποια περιστατικά όπως τα ογκολογικά θα έχουν προτεραιότητα. Βέβαια αυτό είναι ένα μέτρο προκειμένου ο άρρωστος να μην ταλαιπωρείται, αλλά και να μη γίνεται αντικείμενο συναλλαγής».

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

Τόνισε δε με έμφαση ο κ. Κροκίδης πως «από την άλλη μεριά για να μειωθούν και οι αναμονές θα πάρουμε και κάποια άλλα μέτρα. Υπάρχουν κάποιες κλινικές όπως η οφθαλμολογική, που παρά το γεγονός της προσπάθειας όλων των γιατρών της κλινικής που χειρουργούν καθημερινά αρκετά περιστατικά, επειδή υπάρχουν προβλήματα στα γειτονικά νοσοκομεία υπάρχει και μια αναμονή αρκετών μηνών. Αυτό ακούγεται οξύμωρο αρχικά, αλλά η διοίκηση και οι γιατροί κάνουν τα πάντα ούτως ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μειωθούν κι αυτές οι αναμονές κι αυτό ισχύει και σε άλλες ειδικότητες. Για αυτό στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό στις 10 Δεκεμβρίου αυτό που μας είπε ήταν ότι τα χειρουργεία και οι αναισθησιολόγοι θα είναι μια από τις προτεραιότητες προκειμένου αυτό το κομβικό σημείο να ενισχυθεί και σε αριθμό και κάτι τέτοιο γίνεται και στο Νοσοκομείο Καβάλας προκειμένου να υπάρξει αρκετός αριθμός αναισθησιολόγων. Είναι λοιπόν πολυμέτωπος ο αγώνας προκειμένου να παταχθεί και η συναλλαγή που λένε κάποιοι, δεν υπάρχει καμία καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια για κάτι συγκεκριμένο, καθώς εμείς για να επέμβουμε παρότι στα πηγαδάκια πίσω από τις κουρτίνες λένε κάποιοι συμπολίτες μας, αλλά καταγγελία επώνυμη δεν έχει γίνει για συναλλαγή του γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας. Και ο αριθμός των αναισθησιολόγων και οι χειρουργικές κλινικές να ενισχυθούν. Τώρα υπάρχει μια πρόβλεψη να ενισχυθεί η ουρολογική κλινική με έναν γιατρό, το αναισθησιολογικό με έναν γιατρό, προσπαθούμε και στο γειτονικό Νοσοκομείο Δράμας έχει τελειώσει μια προκήρυξη για οφθαλμίατρο έτσι ώστε και εκεί που είχαν προβλήματα να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν και να μη χρειάζεται οι συνάνθρωποί μας που έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους να απευθύνονται στο Νοσοκομείο Καβάλας».

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «τα προβλήματα δεν σταματάνε στα όρια ενός νομού ή δύο νομών και χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση και σαν τέτοια δουλεύουμε όλοι ο καθένας από τη μεριά του. Ο Ιατρικός Σύλλογος στο μερίδιο που του αναλογεί, οι νοσοκομειακοί γιατροί, η διοίκηση και το υπουργείο. Βέβαια χρειαζόμαστε μέσα στο 2017 να έχουμε περισσότερη ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας. Με γιατρούς, με νοσηλευτές, με τεχνολόγους, με παρασκευαστές. Χρειάζονται όλες οι κατηγορίες να ενισχυθούν προκειμένου το πολύπαθο ΕΣΥ να ορθοποδήσει. Ακούγεται από την πλευρά του υπουργείου ότι σταθεροποιήθηκε το σύστημα μέσα στην περασμένη χρονιά, αλλά για να ορθοποδήσει χρειάζεται ενίσχυση γιατί έχουμε μεγαλώσει όλοι. Το ΕΣΥ έχει γεράσει όπως και το προσωπικό του. Ο μέσος όρος ηλικίας των ειδικών γιατρών ξεπερνάει τα 55 -57 χρόνια. Άρα σημαίνει ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν καβατζάρει τα 60 και βλέπουν τον ορίζοντα της συνταξιοδότησης και προσωπικό νέας ηλικίας είναι λίγοι οι γιατροί. Χρειάζεται ενίσχυση σε νέους συναδέλφους και ηλικιακά προκειμένου το ηλικιακό χάσμα να ξεπεραστεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *