ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε ετοιμότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικείμενης βροχόπτωσης της Παρασκευής

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικείμενης βροχόπτωσης της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της κ. Σταύρο Κυβράκη δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, καθώς δεν φαίνεται να πρόκειται για ένα ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας.

Ο κ. Κυβράκης είπε ότι «υπάρχει ένα σύστημα που θα μας επηρεάσει σχετικά γρήγορα αυτήν την περίοδο. Αυτό θα συμβεί Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή. Δεν φαίνεται να είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ωστόσο ό,τι και να συμβεί θα ακολουθήσει μία πτώση της θερμοκρασίας. Ελπίζουμε η βροχόπτωση να είναι σημαντική γιατί είναι καλό για όλους. Και για την πολιτική προστασία και την αντιπυρική περίοδο που θα μας κάνει να ρίξουμε αρκετά το δείκτη ετοιμότητας, όμως αυτή μένει να το δούμε. Άλλωστε η αντιπυρική περίοδος τελειώνει 31 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα δροσίσει και αυτό είναι σημαντικό. Άλλωστε έχουμε σύμμαχο και τη νύχτα η οποία μεγαλώνει συνεχώς. Γενικά είναι λίγο πιο εύκολη η δουλειά μας από ‘δω και πέρα. Δεν μπορούμε να πούμε, όμως, ότι τελειώσαμε, διότι στη συνέχεια οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και κάποια μελτέμια να επανεμφανίζονται.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση. Δεν φαίνεται να είναι ένα σύστημα από αυτά τα φθινοπωρινά, τα πρωτοβρόχια. Αμέσως μετά οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα και παραπάνω. Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η θερμοκρασία θα επανέλθει στις υψηλές τιμές περίπου που ζούμε αυτήν την περίοδο».

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Για τις προβλέψεις που ακούγονται συνεχώς, με μακρινό ορίζοντα, είπε ότι «για λόγους αυτονόητους δεν μπορώ να σχολιάζω τα μερομήνια. Καλοδεχούμενα όλα. Εμείς δουλεύουμε πάνω σε ντοκουμέντα και σε προγνώσεις επιστημονικών φορέων. Έτσι πρέπει να το κάνουμε ακόμη κι αν μας γοητεύει κάθε άλλη προσέγγιση. Δεν μας αφορά. Κοιτάζουμε μόνο τα δεδομένα που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα και οι επίσημοι φορείς. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με τέτοιου είδους προγνώσεις. Υπάρχουν κάποια μοντέλα και στην επιστημονική κοινότητα μακροπρόθεσμα, από αμερικάνικα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όμως δεν έχω κάτι στα χέρια μου κι αυτά οι ίδιοι λένε ότι είναι σενάρια και τίποτε άλλο. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε είναι τα ντοκουμέντα. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι το καλοκαίρι ολοένα και περισσότερο «παίζει καθυστερήσεις», μπαίνει μέσα στο φθινόπωρο δηλαδή. Και βέβαια παρακολουθούμε ότι και οι πρώτοι μήνες του καλοκαιριού έχουν αστάθεια. Κάτι που το είδαμε και φέτος. Αυτό είναι κάτι που αν συνεχιστεί και παγιωθεί, θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια κλιματική αλλαγή που δεν θα είναι ασήμαντη. Επίσης παρακολουθούμε ότι ο καιρός συμπεριφέρεται με μετεωρολογικές βόμβες, δηλαδή συστήματα τα οποία οργανώνονται ξαφνικά, έχουν ένταση και βιαιότητα. Και αν μην ξεχνάμε ότι στατιστικά ο μήνας που έχουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και καταιγίδες είναι ο Νοέμβριος. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Είναι καταγεγραμμένα και μπορούν να προσαρμόσουν και τη δική μας συμπεριφορά.

Η μετεωρολογία είναι μια δυναμική επιστήμη και δεν είναι μετρήσιμες οι προγνώσεις της. Εκείνο που κρατάμε είναι οι τάσεις. Η τάση είναι ότι ξημερώματα της Παρασκευής θα έχουμε μια αστάθεια που θα επηρεάσει την περιοχή μας που θα φέρει και μία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *