ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και το νησιωτικό χώρο στην Περιφέρεια

Χθες στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης και αφορά το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αναφορικά με λιμάνια, ναυτιλιακές συνδέσεις κ.λ.π. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως για την Περιφέρειά μας το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Θάσο και την Σαμοθράκη.

Πριν την ημερίδα δήλωσε ότι «γίνεται μια ενδιαφέρουσα ημερίδα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και το νησιωτικό χώρο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα αφορά το νέο ΕΣΠΑ που θα το διαχειριστεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το 2021-2026 κι αφορά οτιδήποτε έχει σχέση με λιμάνια, ακτοπλοϊκές συνδέσεις, διαμορφώσεις, έργα υποδομών αλλά και έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υποδομές, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη. Στην περιοχή μας αφορά τα δύο νησιά, Θάσο και Σαμοθράκη, καθώς και το παραλιακό μέτωπο που ξεκινάει από τον ποταμό Στρυμώνα και καταλήγει στον Έβρο. Για την Καβάλα θα θέσω κάποιους προβληματισμούς για τα λιμάνια. Ότι πρέπει να συνεχίζονται έργα αναβάθμισης του λιμανιού «Απόστολος Παύλος». Ήδη έχουν γίνει κάποια σημαντικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια με την επέκταση και τη θωράκιση του προσήνεμου μόλου, με τη δημιουργία πλωτών εξεδρών. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα έργο που περνάει σήμερα από την οικονομική επιτροπή και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας ύψους 1.550.000 ευρώ κι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό της χερσαίας ζώνης καθώς και τις υποδομές για τον ελλιμενισμό μεγάλων καραβιών και κρουαζιερόπλοιων. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν τα υδατοδρόμια. Ήδη η Καβάλα μπορεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά αλλά πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυο υδατοδρομίων από Σαμοθράκη, Καβάλα, νησιά βορείου Αιγαίου, Σποράδες, Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος. Να υπάρχει δηλαδή ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για να είναι βιώσιμη αυτή η γραμμή, να εξυπηρετεί και τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους. Σίγουρα μια πολύ σημαντική παρέμβαση θα αφορά τη δημιουργία κατασκευής ενός καινούργιου λιμανιού στη Θάσο. Είναι διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του νησιού και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο νησί. Πρέπει να δούμε την εκπαίδευση των επαγγελματιών στο τουριστικό κομμάτι. Στο ΕΣΠΑ 2021-27 πρέπει να προβλεφθούν χρήματα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών. Τέλος πρέπει να δούμε έργα τα οποία αφορούν τα λιμάνια της Κεραμωτής, της Νέας Περάμου καθώς και παρεμβάσεις στο αλιευτικό καταφύγιο στην Κάρυανη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *