ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Πρέπει οι κτηνοτρόφοι νόμιμα να αποζημιωθούν» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων  Νίκος Δημόπουλος

Δόθηκαν τελικά αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους της Θάσου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Δημόπουλος.

«Βασικά υπάρχουν τριών ειδών αποζημιώσεις. Η πρώτη έχει σχέση με τα ζώα που κάηκαν και είναι καθαρά στον ΕΛΓΑ. Έγινε βέβαια πραγματογνωμοσύνη με πολλά προβλήματα βέβαια πολλές φορές μια και τα ζώα αν σκορπίσουν την ώρα της φωτιάς, δύσκολα τα βρίσκεις μετά. Υπήρχαν άνθρωποι για παράδειγμα που δεν μπορούσαν να βρουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Και αυτό θα το συζητήσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη που θα έρθει στην Θάσο προκειμένου να δούμε τη λύση θα βρεθεί και πως μπορούν να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Το δεύτερο θέμα είναι για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που κάηκαν οι οποίες μπαίνουν στη διαδικασία των ΠΣΕΑ κάτι που είναι πάρα πολύ χρονοβόρο και οι άνθρωποι που δεν είχαν άδεια λειτουργίας θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και είναι δευτερεύον στην ουσία διότι πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή και να φτιάξεις κάτι για να φιλοξενήσεις τα ζώα σου. Και το τρίτο κατά σειρά θέμα – και ευτυχώς υπήρξε τάχιστη αντίδραση από το κράτος – είναι οι αποζημιώσεις για ζωοτροφές για 100 ημέρες. Και δόθηκαν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που πραγματικά πληγήκαν οι βοσκότοποι τους, οι αληθινοί βοσκότοποι και όχι αυτοί που δηλώνονται μέσα στο ΟΣΔΕ. Όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι πήραν 10 ευρώ το μικρό ζώο για 100 ημέρες δηλαδή έως και 2000 πήρε κάποιος για να ταΐσει τα ζώα του» σημείωσε αρχικά.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Πρόσθεσε δε πως «Βέβαια όπως είναι λογικό προκύπτει πάντα ένα θέμα αν  και η καταγραφή έγινε από τους τοπικούς Προέδρους οπότε αυτή είναι μια πιο ρεαλιστική καταγραφή. Γιατί αν πάει κανείς να  καταγράψει ίσως και να μην ξέρει την περιοχή και ίσως να δηλώσει προς αποζημίωση και κόσμο που απλά δεν δικαιούται να πάρει κάτι. Απλά αν δηλωθούν άπαντες, όλη η Θάσος δηλαδή θα φτάσουμε να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ το ζώο όσοι λάβουν την επιχορήγηση!

Αυτή είναι η διαδικασία βέβαια έχουμε κάποια παράπονα από μερικούς κτηνοτρόφους που λεν ότι πρέπει να μπουν και αυτή στη διαδικασία της αποζημίωσης αλλά αυτό ας το δουν οι πρόεδροι και οι υπάλληλοι και αν πρέπει να αποζημιωθούν καλώς και να αποζημιωθούν. Τώρα πρέπει και εμείς οι κτηνοτρόφοι όταν έχουμε αυτή τη διαδικασία εμπρός μας πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά και να αφήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά πρόβλημα ώστε αυτοί να αποζημιωθούν».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *