ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην Καβάλα

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην Καβάλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑΜΕΑ κ. Σμάραγδο Κρεμύδα.

Όπως τόνισε αρχικά «Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι διαχρονικά. Μπορεί κάποια από αυτά αρχικά να βρίσκουν μια κάποια λύση αλλά λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας εδώ και 8 συναπτά έτη, έχουν τελικά εμφανισθεί και άλλα θέματα. Για παράδειγμα το οικονομικό υπόβαθρο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο  σε ένα άτομο με αναπηρία που η κατάσταση της υγείας του είναι ήδη επιβαρυμένη και χρειάζεται συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση για την πορεία της, όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα αυτή η πορεία της υγείας σαφώς και θα επιδεινώνεται. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γενικά βέβαια».

Ο κ. Κρεμύδας αναφέρθηκε στους 3 πυλώνες, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε ό,τι αφορά την σύγχρονη πραγματικότητα.

 Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Ας ξεκινήσω με την παιδεία. Η παράλληλη στήριξη στα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας που χρειάζεται και είναι απαραίτητη για διάφορα άτομα με αναπηρίες, απλά είναι ελλιπέστατη. Γίνεται μόνο με ευρωπαϊκά προγράμματα εδώ και αρκετά χρόνια και αυτή την στιγμή επειδή βαδίζουμε προς το τέλος της οργάνωσης αυτών των προγραμμάτων και το 2020 τελειώνει ο προϋπολογισμός, ενώ σίγουρα έγινε κακή κατανομή εκπαιδευτικών αφού και η πρόβλεψη δεν ήταν σωστή, οπότε το 2019 και το 2020 θα δούμε μεγάλες ελλείψεις. Ήδη στο 2018 όντας διαπιστώνουμε τις ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη αφού είναι λιγότεροι αυτοί που ήρθαν σε σχέση με αυτούς που ζητήσαμε.

 Υπάρχουν 16 παιδιά, ζητήσαμε 8 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και αυτή την στιγμή έχουν έρθει μόνο 3 καθηγητές. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην ουσία η παράλληλη στήριξη και η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία απλά δεν υπάρχει. Είναι καθαρά θέμα γονέα να βάλει το χέρι στην τσέπη και να υποστεί τις όποιες συνέπειες για να στηρίξει το παιδί του με την ιδιωτική εκπαίδευση και στήριξη και όχι με τη δημόσια. Αυτό έχει αντίκτυπο όμως στην μετέπειτα πορεία της ζωής του ατόμου».

 ΕΡΓΑΣΙΑ

 Μιλώντας για το κεφάλαιο της εργασίας ο ίδιος τόνισε ότι  «Μπορεί να έχουν βγει κάποιοι νόμοι για να στηρίξουν την συμμετοχή των ΑΜΕΑ στο εργασιακό περιβάλλον. Το θέμα όμως είναι πόσες προκηρύξεις γίνονται.   Με τα 8μηνα και τα 5μηνα δεν είναι η λύση.

Και αυτό είναι μια καλή ενδεχομένως εργασιακής αποκατάστασης λύση αλλά δεν είναι αυτό που απαιτείται για τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται στήριξης λόγω των προβλημάτων του. Μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν ένα προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον για να μπορέσουν να αποδώσουν.

 Όσο για το θέμα των ΑΜΕΑ με τους εκπαιδευτικούς δεν το έχει αγγίξει καν η κυβέρνηση. Αναμένουμε ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου εδώ και καιρό. Γενικότερα και το θέμα της υγείας δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι στην χώρα μας πόσο μάλλον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αλλά και η δημόσια και δωρεάν υγεία υποβαθμίζεται λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων κλπ

 Όλα είναι στον ελάχιστο βαθμό που θα μπορούσαν να είναι για να εξυπηρετούνται οι χρονίως πάσχοντες και όλο αυτό μετακυλύεται  στην τσέπη του καθενός αν έχει την οικονομική δυνατότητα βέβαια να καλύψει κενά.

 Αν δούμε όλο αυτό με τις επιτροπές ΚΕΠΑ και με τον τρόπο που λειτουργούν και από ό,τι είχε πει και η Συνομοσπονδία μας λειτουργούν με δημοσιονομικά κριτήρια και ενώ θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις από επιτροπές μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ΑΜΕΑ και οι αποφάσεις αυτές να είναι μάλιστα εφ όρου ζωής, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντίθετα, μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας τεχνηέντως με τον όρο «κατόπιν ιατρικής κρίσης». Δηλαδή η ιατρική κρίση είναι πάνω από τη νομοθεσία.

 Όλα αυτά δεν μπορούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είμαστε χαρούμενοι».

 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

 Μάλιστα όπως ο ίδιος έκανε γνωστό την Περασμένη Παρασκευή στην Κομοτηνή έλαβε χώρα μια σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των σωματείων ΑΜΕΑ και τις διοικήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ παρουσία και του κ. Βαρδακαστάνη, προέδρου της Συνομοσπονδίας και εκεί αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα ενώ προγραμματίσθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. 

 

«Θα είμαστε όλοι εκεί για να φωνάξουμε για όλη την αδικία που υφιστάμεθα εμείς και οι οικογένειες μας. Θέλουμε συναντήσεις στα υπουργεία και σε επίπεδο πρωθυπουργού για να δούμε τι μας πουν και προεκλογικά ώστε να γνωρίζουμε πως θα κινηθούμε στην από εδώ και πέρα πορεία μας.

 Επίσης το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων μας, των ΑΜΕΑ μας το υποσχέθηκε η κυβέρνηση αλλά ξέρουμε ότι θα έρθει εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου οπότε θέλουμε να ξέρουμε τι θα πράξει η κυβέρνηση για εμάς» σημείωσε καταληκτικά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *