Κύριο άρθροΠολιτική

“Παραμένω περιφερειακός σύμβουλος και δεν λέω όχι  ποτέ στην πολιτική” δηλώνει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης

 

 

 

Για την εμπειρία δύο ετών στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ο μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, μίλησε για μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Όπως ανέφερε “παρόλο που από το 2002 ασχολούμαι με την τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως με το Β`  βαθμό, αρχικά με την πάλαι ποτέ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μετά και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και παρόλο που διετέλεσα σε θέση ασκώντας πάντα διοίκηση, είτε ως Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, είτε ως Αντινομάρχης, είτε ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στην συνέχεια είτε ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην πορεία, παρόλα αυτά η θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη διαφέρει από όλες τις άλλες θέσεις ευθύνης και είναι μια θέση που είναι καίρια και νομίζω ότι στα 2,5 χρόνια θητείας την ανέδειξα και φυσικά δίδω τη δυνατότητα στους μεταγενέστερους από εμένα να την αξιοποιήσουν ακόμη καλύτερα”.

Αναφορικά με την θέση και τις αρμοδιότητες αυτής τόνισε ότι  “Για τα χρήματα δεν μπορώ να μιλήσω, γιατί από την στιγμή που η Περιφέρεια έχει τον κουμπαρά όλων των έργων, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσα από άλλα προγράμματα, θέμα χρημάτων δεν τίθεται. Θέμα αρμοδιοτήτων όμως, φυσικά και τίθεται και θα συμφωνήσω σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γενικά όμως η θέση του πάλαι ποτέ Νομάρχη η οποία κατεργήθη το 2010 είχε πολλές διαφορές σε σχέση με αυτή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη”.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αναφερόμενος λοιπόν στις αρμοδιότητες τόνισε ότι  “Καταρχάς ο Νομάρχης είχε πάρα πολλές αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες περισσότερες και από τους σημερινούς Δημάρχους. Θα θυμίσω ότι οι Πολεοδομίες μέχρι και το 2010 αλλά και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άνηκαν στη Νομαρχία τότε. Γι αυτό όμως που είμαι ικανοποιημένος, ήταν ότι ένας θεσμός που μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 (αυτό άλλωστε το ακούω από πολύ κόσμο) ήταν απόμακρος και ένας θεσμός που οι καβαλιώτες δεν τον γνώριζαν καν…..  Ήταν λογικό άλλωστε να μην το γνωρίζει μια και ήταν κάτι το απόμακρο, εγώ αυτό που προσπάθησα και νομίζω ότι το κατάφερα ήταν να φέρω  το θεσμό κοντά στον πολίτη για να επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας και μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμένα.

Αναφορικά τώρα με την έλλειψη προσωπικού θα πω ότι και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, και δη στο Δήμο Καβάλας, έχουμε μεγάλο θέμα με την απουσία προσωπικού. Θα θυμίσω το σοβαρό θέμα αιμορραγίας που είχαμε εντός του Δήμου Καβάλας σε ό,τι αφορά το προσωπικό ενώ θα προσθέσω ότι από το 2010 με την μνημονιακή υποχρέωση 1 προς 5 και ελέω της κινητικότητας έφυγαν πολλοί υπάλληλοι και έτσι είδαμε ένα τεράστιο πρόβλημα που όσο περνάει ο καιρός θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο.

Πρέπει να το καταλάβουν οι κεντρικές διοικήσεις ότι αν θέλουν ισχυρούς θεσμούς της κεντρικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να κάνουν το παν και να ενισχύσουν τους θεσμούς με ανθρώπινο δυναμικό και με αρμοδιότητες”.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

Αναφορικά τώρα με το κτήριο της Νομαρχίας όπως λέμε ο ίδιος σχολίασε ότι  “Πράγματι είναι ένα κτήριο που όπως ένα σπίτι θέλει συντηρήσεις στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ένα κτήριο που έκλεισε πάνω από 50 χρόνια ζωής και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, εγώ μαζί με τους συνεργάτες μου και εδώ ευχαριστώ όλο το προσωπικό της ΠΕ Καβάλας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσέφερε στην θητεία μου εν μέσω μάλιστα και της πανδημίας, που τους πρώτους μάλιστα έξι μήνες ούτε εμείς ούτε βέβαια η κυβέρνηση μπορούσε να διαχειριστεί αφού όλοι βαδίζαμε στα τυφλά, όλοι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και νομίζω ότι φτάσαμε σε ένα πολύ καλό σημείο.

Από εκεί και μετά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό αλλά και πρέπει να γίνουν προσλήψεις και δη με εξειδικευμένο προσωπικό. Αρμοδιότητες σημαντικές που θέλουν ειδικό προσωπικό. Έχουμε τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και δύο βιομηχανίες άρα λογικό είναι να χρειαζόμαστε ειδικό προσωπικό

Και βέβαια έχουμε και τα μεγάλα έργα για τα οποία όλοι αγωνιούμε και που θα πρέπει και αυτά να προχωρήσουν …. Άρα το προσωπικό μας είναι αναγκαίο. Στη ΔΕΣΕ για παράδειγμα από 100 άτομα πλέον έχουμε 30. Όλα τα έργα λοιπόν, δυστυχώς ή ευτυχώς μια και ο νόμος έγινε αυστηρός περισσότερο γίνονται με χρόνο πολύ. Όσο για το Αμφιθέατρο ένας υπάλληλος ασχολείται με το συγκεκριμένο έργο ο οποίος όμως είναι παράλληλα και Πρόεδρος στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, ένα πολύ σημαντικό συμβούλιο για να ξεκλειδώσουν πάρα πολλές εργασίες. Άρα πώς να προχωρήσεις γρήγορα ένα τέτοιο σχέδιο; Και όμως έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο και γι αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πολίτης είπε ότι θα δημοπρατηθεί το έργο και μέσα στο 2022 αυτό θα το δούμε”.

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Για τον χρόνο των 2.5 ετών που ήταν Αντιπεριφερειάρχης  και την αντικατάσταση του τόνισε ότι “Παράπονο από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέττιο δεν έχω. Ως επικεφαλής μιας παράταξης είναι λογικό να γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και που πρέπει να κρατάει ισορροπίες σε όλη την Περιφέρεια. Απλά αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι όντως, η θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη αν δεν έχει τη διάρκεια μιας περιφερειακής αυτοδιοίκησης γίνεται ευάλωτη και δεν έχει την αξία και την αίγλη που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι μια θέση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθεί αντικατάσταση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη και έτσι μέσα σε 2 χρόνια είναι αδύνατο να δείξει το έργο που θα ήθελε να δείξει.  Τουλάχιστον 4 χρόνια η θητεία γιατί ταυτίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης με τον Περιφερειάρχη και όπως ο πρώτος θα κριθεί έτσι θα γίνει και για τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Πέσαμε στην πανδημία, ούτε συνεδριάσεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά πήγαν πίσω.

Όσο για το μέλλον μου, θα πω ξεκάθαρα ότι παραμένω μέχρι και τέλη του 2023 περιφερειακός σύμβουλος εκεί όπου με εξέλεξαν οι καβαλιώτες και μάλιστα ως πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο οπότε οφείλω να είμαι συνεπής σε αυτή τη δέσμευση και θα παραμείνω εκεί για να εξυπηρετώ και να επιλύω τα προβλήματα του νομού Καβάλας και Θάσου βέβαια. Παραμένω στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως παραμένω σύμβουλος και στην πολιτική ποτέ δεν λες όχι”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *