ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού δραστηριοποιείται και στην Καβάλα

Σε μία σειρά πρωτοβουλιών θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το μέλος του συλλόγου κ. Λογοθέτης Διονύσιος σημείωσε ότι διαρκώς αγωνίζονται για τα παιδιά χωρισμένων γονέων.

Όπως ανέφερε αρχικά “Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε είμαστε μια πανελλαδική κίνηση που υποστηρίζουμε τα δικαιώματα του παιδιού. Αυτή την στιγμή το θέμα αφορά πάνω από 300 χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά, παιδιά δηλαδή που οι γονείς τους έχουν χωρίσει και έχουν πάρει διαζύγιο, είτε βρίσκονται σε διάσταση και αφορά και ένα 10% των παιδιών τα οποία είναι εκτός γάμου…

Υποστηρίζουμε λοιπόν τα δικαιώματα του παιδιού με βάση το ευρωπαϊκό ψήφισμα 2019 του 2015 που προβλέπει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους είναι χωρισμένοι είτε διαζευγμένοι να υπάρχει γονεϊκή ισότητα, εναλλασσόμενη κατοικία στην επιμέλεια και αυτή είναι η βάση που στηριζόμαστε και σε αυτό προσπαθούμε.

Από εδώ και πέρα θα ενημερώσουμε τον κόσμο της ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με τα δικαιώματα όπως η εναλλασσόμενη κατοικία, η επιμέλεια και ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί αλλά και ευαισθητοποιηθεί.

Έχει συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Απρίλιο του 2020 για να βγάλει πόρισμα μια και ο υπουργός δικαιοσύνης έχει δεσμευθεί ότι θα αναμορφώσει το οικογενειακό δίκαιο και σε αυτό θα περιλάβει και τα παιδιά».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «Πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Κοινωνιολόγων κατέθεσε πόρισμα στο οποίο τάσσεται υπέρ της επιμέλειας, του ίσου χρόνου μεταξύ των γονέων, του 50 – 50 και της εναλλασσόμενης κατοικίας . Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς και με εναλλασσόμενη κατοικία, έχουν καλύτερους δείκτες ευφυΐας, καλύτερη απόδοση στο σχολείο, χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, χαμηλότερα επίπεδα χρήσης τοξικών ουσιών, καλύτερη ευεξία, καλύτερη καθημερινότητα. Δεν υποστηρίζουμε τα δικαιώματα κανενός από τους δύο γονείς, υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αυτό θέλουμε να προάγουμε. Οι γονείς εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά τους και υποχρέωση τους είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς τους και να βρίσκονται στην καθημερινότητα τους.

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει λάβει και αυτός θέση και τάσσεται υπέρ των θέσεων μας και ας ελπίσουμε να υπάρξουν θετικά βήματα».

Η ΔΡΑΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα δραστηριοποιείται το τελευταίο δίμηνο, με σκοπό τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή, όσον αφορά την επιμέλεια είτε των παιδιών των χωρισμένων ζευγαριών από γάμο είτε των παιδιών εκτός γάμου, η νομοθεσία της Ελλάδας αφορά στην αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα από τους δύο και συνήθως (κατά 98%) δίνεται στην μητέρα. Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» είναι μια πανελλαδική κίνηση. «Δραστηριοποιούμαστε σε πανελλήνιο επίπεδο, μέσω διαδικτύου (ιστοσελίδα, facebook και γενικότερα μέσω ίντερνετ). Είμαστε από νησιά και φτάνουμε μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (σ.σ και Καβάλα και Ξάνθη), την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και μέχρι την Ρόδο και την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά. Σκοπός των «Ενεργών Μπαμπάδων» είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ζουν και με τους δυο γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ίσο χρόνο και στους δυο γονείς, εναλλασσόμενη κατοικία (γιατί και το σπίτι των μπαμπάδων τους, είναι σπίτι τους) και συνεπιμέλεια. Η συνεπιμέλεια εφαρμόζεται αυτήν την στιγμή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη με πρωτοπόρα την Γαλλία που πάντα ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, στο Βέλγιο καθώς επίσης και σε 27 περίπου πολιτείες της Αμερικής και στην Αυστραλία. Υπάρχει επίσης και το ευρωπαϊκό ψήφισμα του 2015, από τα κράτη της ΕΕ που παροτρύνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν την συνεπιμέλεια με 50% στον κάθε γονέα και με εναλλασσόμενη κατοικία. Δηλαδή ίσο χρόνο και στους δυο γονείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΥΦΥΪΑΣ

«Από μελέτες που έχουν γίνει αρχικά στο εξωτερικό – από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική – καθώς και πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες συνεπιμέλειας (με 50% χρόνο σε κάθε γονέα και με εναλλασσόμενη κατοικία) έχουν καλύτερους δείκτες ευφυΐας, καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και ελαττωμένα ψυχοσωματικά προβλήματα. Επίσης από μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα (σε μεγάλο δείγμα ατόμων), το 86% των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο φύλων, συμφωνεί με την συνεπιμέλεια, την εναλλασσόμενη κατοικία και τον ίσο χρόνο μεταξύ των γονέων» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας, μας ήρθε από τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα τον Γενάρη του 2020, ότι θα νομοθετήσει για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που έχει να αλλαχθεί από το 1983» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *