ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας ζητούν δικαίωση» δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων  Δέσποινα Τσιμπεράκη

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν πρόσφατα οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Καβάλας λόγω της κατάργησης του επικουρικού τους ταμείου. Η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων κ. Δέσποινα Τσιμπεράκη έκανε σχετικές δηλώσεις εκφράζοντας την δυσαρέσκεια των συνταξιούχων για το όλο θέμα.

Όπως τόνισε αρχικά «Έχουμε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε εμείς  οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας εδώ και πολύ καιρό εξαιτίας της επικουρικής μας σύνταξης που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η χρηματοδότηση έχει σταματήσει να δίνεται από την μέχρι πρόσφατα εγγυήτρια τράπεζα στέλνοντας τους συνταξιούχους προς το ενιαίο επικουρικό σύστημα που πλησιάζει τα 200 ευρώ, ενώ η μέχρι τώρα επικουρική σύνταξη πλησίαζε τα 500-550 ευρώ τον μήνα.

Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι από την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, φοβούμενοι ότι θα αντιμετωπίσουν ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις.

Η τράπεζα τον περασμένο μήνα δήλωσε πως δε θα μας δώσει την επικουρική μας σύνταξη και τα χρήματα κατατέθηκαν από το υπόλοιπο που είχε ο λογαριασμός επικούρησης που τον έχουμε από το 1949 ακόμη και ο οποίος χρηματοδοτούνταν από κρατήσεις υψηλού ποσοστού.

Και αυτόν τον μήνα συνεδρίασε η Διαχειριστική Επιτροπή και αποφασίστηκε να πιστώσουν στους λογαριασμούς μας σήμερα ή αύριο το υπόλοιπο που έχει μείνει που στην ουσία είναι το 13% της σύνταξης που δικαιούται ο καθένας. Η σύνταξή μας δεν είναι ένα επικουρικό ταμείο όπως είναι όλων των άλλων τραπεζών, αλλά είναι ένας επικουρικός λογαριασμός που δημιουργήθηκε το 1949, συμβλήθηκε η τράπεζα με τους εργαζόμενους με μια σύμβαση για αυτή την υπόθεση. Ο λογαριασμός τροφοδοτούνταν από χρήματα των εργαζομένων της διοίκησης και ό,τι προέκυπτε από ασφαλιστικές εργασίες της τράπεζας κλπ.

Αυτά τα χρήματα μαζεύτηκαν και ήταν τόσα και σύμφωνα με τον τρόπο που επενδύονταν  θα μπορούσαν να μας τα δίνουν ες αεί. Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα που ήταν εγγυήτρια και διαχειρίστρια του ποσού αυτού, δεν έκανε την σωστή διαχείριση σ’ αυτόν τον λογαριασμό και κάποια στιγμή τα χρήματα εξαφανίστηκαν».

ΞΑΦΝΙΚΑ

Και συνέχισε η ίδια σημειώνοντας ότι «Ξαφνικά τον περασμένο μήνα μάς ανακοίνωσαν δια της διοίκησης ότι δεν πρόκειται να μας πληρώσουν την επικουρική μας σύνταξη. Έχουν γίνει επιτροπές και από το σύλλογο συνταξιούχων και δύο δικαστήρια από κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους και κάποιους από τον σύλλογο που προσπάθησαν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία όμως γύρισαν σε βάρος μας. Αυτό γιατί οι δικαστές αποφάσισαν πως δεν πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης για ‘μας το να μας κόψουν την μισή μας σύνταξη στη ουσία, αφού για τέτοια ποσά μιλάμε και τώρα ξεκινάμε πανελλαδικά με μεγάλο συντονισμό τις ενέργειές μας. Αποφασίσθηκε ότι θα μοιράσουν τα ποσά στους εργαζόμενους και μετά θα πάψουν έτσι απλά να μας δίδουν επικουρική σύνταξη.

Πρώτα απ όλα καταθέτουμε επιστολή με την οποία ζητάμε κάποια πράγματα που αφορούν την κίνηση αυτού του λογαριασμού τα τελευταία χρόνια. Η επιστολή στην Αθήνα κατατέθηκε προχθές στον ΛΕΠΕΤΕ και δεν δέχτηκαν να τους δώσουν τα στοιχεία. Ωστόσο η υπόλοιπη Ελλάδα που δεν έχει την επαφή που έχει η Αθήνα, συμπληρώνει τώρα τις υπογραφές κατά Νομούς των συνταξιούχων της. Στην Καβάλα είμαστε περίπου 100 άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν για να υπογράψουν την επιστολή.

Από ‘κει και μετά έχουμε επαφή με δικηγόρους στη Αθήνα για να πάρουμε τα στοιχεία που ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία μέσω της Δικαιοσύνης. Θέλουμε να υπογράψουμε επιστολή για να μα ας δώσουν την κίνηση του λογαριασμού. Γιατί αυτός ο λογαριασμός δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει έλλειμμα λόγω των υψηλών εισφορών. Τεράστιων εισφορών θα έλεγα. Χρήματα θα μπορούσε ο λογαριασμός να έχει εσαεί. Η Αθήνα κατέθεσε ένα αριθμό εκατοντάδων επιστολών την περασμένη εβδομάδα. Η διοίκηση δεν δέχθηκε να δώσει την κίνηση. Εμείς ως δικαιούχοι και ως συμβαλλόμενοι δικαιούμαστε να πάρουμε τα στοιχεία. Και ο Σύλλογος κάνει κάποιες ενέργειες και οι εργαζόμενοι. Θα ακολουθήσουν και δικαστικές ενέργειες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *