Κύριο άρθροΠολιτική

«Με συντονισμένη προσπάθεια θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να είμαστε πιο γρήγοροι» δήλωσε η Ευαγγελία Δρακονάκη

Δηλώσεις έκανε η  πρόεδρος του Νομικού προσώπου «Αλληλεγγύη» κ. Ευαγγελία  Δρακονάκη που είναι και  Εντεταλμένη Σύμβουλος Καθημερινότητας για το θέμα του αιτήματος τοποθέτησης καθρεπτών σε διάφορα σημεία της Καβάλας. Κάτι που το ανέφερε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ την Δευτέρα τα συνεργία του Δήμου Καβάλας ξεκίνησαν να τοποθετούν κάποιους από αυτούς.

Η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη, εντεταλμένη σύμβουλος της δημάρχου Καβάλας επί θεμάτων καθημερινότητας, δήλωσε ότι άμεσα θα αντικατασταθούν καθρέπτες που ρυθμίζουν θέματα κυκλοφορίας σε συνοικιακούς δρόμους και οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Όντως  προχθές το πρωί άρχισε η αντικατάσταση των φθαρμένων καθρεπτών. Πρωτίστως, υπάρχει η φυσιολογική φθορά, κυρίως όμως έχουν μεσολαβήσει βανδαλισμοί που εξουδετέρωσαν τους καθρέπτες. Βέβαια πρόκειται μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία για την προμήθεια των καθρεπτών». Όπως είπε, «ο δήμος Καβάλας για τις επείγουσες περιπτώσεις προμηθεύτηκε ήδη είκοσι τεμάχια που θα τοποθετήσει σε συγκεκριμένα σημεία, όπου οι προηγούμενοι καθρέπτες δεν εξυπηρετούν πλέον τους οδηγούς. Και είχαμε μια καθυστέρηση γιατί η εταιρεία δεν είχε το υλικό, τους στύλους με τους καθρέπτες. Έστειλε μόνο τους καθρέπτες αρχικά. Μετά ήρθαν και οι στύλοι και έτσι το συνεργείο ξεκίνησε άμεσα με τις επείγουσες περιπτώσεις.

Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές καταστάσεις των εταιρειών, όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας, η έλλειψη ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων. Οι επιταγές που υπήρχαν κάποτε στην αγορά, δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον».

ΑΛΥΣΙΔΑ

Πρόσθεσε δε πως «Γίνεται μια αλυσίδα προβλημάτων όπου ο τελικός αποδέκτης είναι ο Δήμος  Καβάλας και οι πολίτες του. Άμεσα ξεκινάμε με τις σοβαρές περιπτώσεις ενώ πήραμε με 3500 ευρώ καθρέπτες και κολονάκια. Από εκεί και πέρα με τη μελέτη του 2018 θα έχουμε ένα αποθεματικό στις αποθήκες του Δήμου Καβάλας για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς. Μακάρι πρώτα να μπορούσαμε να αγοράσουμε και μετά να έχουμε τον έλεγχο που χρειάζεται. Έχουμε περάσει στο άλλο άκρος βέβαια. Από την ασυδοσία όλοι πια είμαστε ένοχοι για να ελέγχουμε το ελληνικό δημόσιο και είμαστε από την πρώτη στιγμή κατηγορούμενοι».

Η κ. Δρακονάκη τόνισε ότι αφενός η οικονομική κρίση κι αφετέρου η γραφειοκρατία προκαλούν καθυστερήσεις και στις προμήθειες των δήμων αλλά και στα δημοτικά έργα.

ΔΥΣΤΟΚΙΑ

Συμπλήρωσε δε συγκεκριμένα ότι «Υπάρχει και η δυστοκία στα ελεύθερα επαγγέλματα. Μπορεί η μεγάλη διαφθορά να υπάρχει στους Δήμους. Αλλά ο συνδυασμός της γραφειοκρατίας και της οικονομικής δυστοκίας φέρνει καθυστερήσεις. Απλά χρειάζεται να είναι όλοι σωστοί για να προχωρούν τα πράγματα. Πρόσφατα έγινε ένας διαγωνισμός στο Δήμο Παγγαίου και καθυστερεί λόγω ελέγχου των εγγυητικών επιστολών των εργολάβων. Αναμένουμε απαντήσεις από τις τράπεζες για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε.  Δεν μπορούμε να προχωράμε με πλαστές άδειες και πτυχία. Απλά θα έπρεπε όλα να γίνονται ηλεκτρονικά και όχι εγγράφως ώστε να έχουμε άμεσες απαντήσεις και άμεσα να προχωράμε στις προμήθειες, στις αγορές μας. Προσωπικά εδώ και τρία χρόνια, ως πρακτικός άνθρωπος μπορώ να απαντώ με χρόνους μόνο αν έχω κάτι στην αποθήκη ετοιμοπαράδοτο. Αλλιώς χρόνο δεν μπορώ να δηλώσω. Να πω ότι θα μπει ο καθρέπτης αύριο όταν δεν έχει τελειώσει καν η προμήθεια του;  Κάποτε ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε αιρετός είναι να λέει την αλήθεια. Να εξηγεί στον κόσμο. Ο καλοπροαίρετος πολίτης θα καταλάβει».

ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Με άλλες δηλώσεις της η κ. Δρακονάκη παρατήρησε ότι ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί με λιγοστό προσωπικό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, είναι κατόρθωμα να αντιμετωπίζονται καταστάσεις δύσκολες κι επείγουσες.

«Έχουμε στο Δήμο Καβάλας συνεπείς υπαλλήλους αλλά έχουμε άλλα ανοικτά μέτωπα που μας φέρνουν καθυστερήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία.

Στην ουσία εδώ στο Δήμο Καβάλας είμαστε διαχειριστές που κινούμαστε βάσει της εκάστοτε νομοθεσίας. Για αυτό και όσοι εμπλέκονται με τα κοινά πρέπει να διαβάζουμε γιατί η έννοια του αιρετού με καφέδες και δημόσιες σχέσεις δεν αρκεί. Θέλει δουλειά και διάβασμα για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε καταστάσεις. Από την άλλη ο καθείς προσπαθεί αλλά ο κακοπροαίρετος πολίτης ποτέ δεν θα δεχθεί την όποια αλήθεια.

Και στο Νομικό Πρόσωπο της «Αλληλεγγύης» του Δήμου Καβάλας  έχουμε διάφορα προβλήματα. Αλλά τώρα στην περίπτωση των καθρεπτών, δεν έχει νόημα να μην  προχωράς ένα έργο. Γιατί να πληρώσεις άδικα το πολιτικό κόστος της μη πραγματοποίησης ενός έργου, μιας προμήθειας. Και υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που μπορεί να κάνεις έργο χιλιάδων ευρώ με μεγαλύτερη ευκολία από το να αγοράσεις κάποια υλικά χαμηλότερης αξίας. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Δήμος Καβάλας έχει την οικονομική άνεση να κάνει αυτό που πρέπει».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Και πρόσθεσε ότι «Υπάρχουν τόσο χρονοβόρες καθυστερήσεις που μας φέρνουν μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα μας. Τώρα θα αγοράσουμε 20 τεμάχια καθρέπτες και αφού καλύψουμε τις  5 περιπτώσεις των αναγκαίων αλλαγών θα έχουμε και απόθεμα για να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσωπικά δεν φαντάσθηκα ποτέ ότι θα είχαμε θέμα με τους στύλους. Απλά δημιουργείται ένα γαϊτανάκι καθυστερήσεων όπου ο Δήμος Καβάλας είναι αυτός που φαίνεται τελικά ότι αργεί να κάνει το έργο του. Για να μην πω ότι υπάρχουν και άλλες διαδικασίες ελέγχου αν θέλουμε να πάρουμε το θέμα άκρως τυπικά».

Τέλος αναφορικά γενικά με τα έργα η ίδια δήλωσε ότι ο Δήμος Καβάλας με το λιγοστό προσωπικό του καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Αυτή είναι έτσι και αλλιώς η υποχρέωσή μας. Απλά παντού έχουμε καθυστερήσεις και φτάσαμε να το θεωρούμε κατόρθωμα το ότι θα έχουμε ένα έργο έτοιμο και παραδοτέο. Πλέον καλωσορίζουμε και το νέο τρόπο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Άρα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Θα πρέπει όμως όλοι να προετοιμαστούν και οι εργολάβοι και να διαβάσουν για να είναι έτοιμοι όταν πάνε να δώσουν προσφορές. Με συντονισμένη προσπάθεια θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να είμαστε πιο γρήγοροι σε κάθε περίπτωση».

 

Ένας από τους πρώτους καθρέπτες που αντικαταστάθηκαν προχθές βρίσκεται στον κεντρικό συνοικιακό δρόμο της Κηπούπολης και επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου. Όπως φαίνεται και μετά από τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται εκ μέρους των πολιτών καθρέπτες θα αντικατασταθούν στη συνοικία του Βύρωνα, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης κοντά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στην Αγία Βαρβάρα στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη με το δρόμο όπου βρίσκεται ο παλιός φούρνος του Μενέλαου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *