ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Με μία λαμπρή εκδήλωση το Επιμελητήριο γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του

Με μια συγκινητική εκδήλωση συνεχίστηκαν οι δράσεις για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Καβάλας, οι οποίες ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα  το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτη Σταμπουλίδη, των βουλευτών Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία Μακάριου Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, του εκπροσώπου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Απόστολου Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, των περιφερειακών συμβούλων Καβάλας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Αλέξη Πολίτη, Κωστή Σιμιτσή και Ανδρέα Καραγιώργη και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από όλη την Ελλάδα και την Καβάλα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ώθηση στο «επιχειρείν», αλλά και στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μίχαλος, όλη η Κεντρική Ένωση γιορτάζει τα «100 χρόνια δημιουργικότητας και συνεισφοράς στο τοπικό «επιχειρείν» του Επιμελητηρίου Καβάλας και ευχόμαστε να έρθουν άλλα 100».

Αμέσως μετά ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, ήτοι στην έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης, «καθώς μετά από χρόνια κρίσης, η υγιής επιχειρηματικότητα καλείται να πληρώσει 700% ακριβότερα από μια αντίστοιχη μικρή επιχείρηση του Ευρωπαϊκού βορά, ειδικά όταν έχει ματώσει ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος για τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων, για να δοθεί (σ.σ.: από τις τράπεζες) η ευκαιρία να υλοποιηθεί το όραμα για μια βιώσιμη και διαρκή αναπτυξιακή πορεία», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Δέμπας ευχαρίστησε τον κ. Μίχαλο για την παρουσία του στην Καβάλα, τονίζοντας παράλληλα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όλα τα Επιμελητήρια αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ενώ έστειλε το μήνυμα στη νέα γενιά επιχειρηματιών ότι «αξίζει να παλέψει στη χώρα μας, γιατί υπάρχουν ευκαιρίες».

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας στις επιχειρήσεις, «κάτι που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση, μειώνοντας τον φόρο από το 28% στο 24%, με την προοπτική ότι θα μειωθεί στο 20%, όπως και ο μερισματικός φόρος».

Όσον αφορά τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «το μάρμαρο το πλήρωσε το «επιχειρείν», καθώς τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν μια αποθήκη ή ένα γραφείο, δεν έτυχαν αυτής της μείωσης. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα αλλάξει, όπως και το ότι θα υπάρξει μείωση και για το ενεργειακό κόστος, το οποίο στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 30% υψηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης. «Σήμερα ιδρύεται μια επιχείρηση μέσα σε 8 λεπτά, όμως η αδειοδότηση μπορεί να πάρει 8 μήνες», σχολίασε ο κ. Μίχαλος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρόνου της απόδοσης δικαιοσύνης, καθώς «σήμερα σε μια εμπορική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, για να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση απαιτούνται περίπου 3 χρόνια, ενώ μέχρι να τελεσιδικήσει φτάνουμε τουλάχιστον τα 5 χρόνια».

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, αλλά και στις καθυστερήσεις ελέω Πολεοδομίας, «καθώς μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 4 χρόνια για μια πολεοδομική άδεια, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς λιμνάζουν κεφάλαια και κινδυνεύουμε να χάσουμε και πόρους εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης», όπως είπε ο κ. Δέμπας.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και κινήσεις όπως ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες είναι στοιχεία-καταλύτες για την ώθηση της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας θετικό κλίμα, ωστόσο «οι τράπεζες δε θα πρέπει να ξεχνάνε ότι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ουδέποτε υπήρξε μπαταχτσής και θα πρέπει να στοχεύσουν στους στρατηγικούς μπαταχτσήδες», με τον κ. Δέμπα να προσθέτει δηκτικά ότι εφόσον οι τράπεζες δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν «ας αλλάξουν ταμπέλα και ας βάλουν μια που να γράφει σουβλατζίδικο».

Οι επενδύσεις στην Καβάλα που μπορούν να αλλάξουν τον επενδυτικό χάρτη

Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες επενδύσεις στην Καβάλα οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τον επενδυτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής: στα Λουτρά Ελευθερών και στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας.

 «Είναι δυο επενδύσεις που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας. Βέβαια ο κ. Λαζαρίδης είχε κάποιες συναντήσεις και μας έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). Ωστόσο εμείς έχουμε θέσει προτάσεις για να βοηθηθεί ευρύτερα η επιχειρηματικότητα και θα θέσουμε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στοχευμένες κινήσεις που μπορούν γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Δέμπας.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εξάλλου το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, των βουλευτών Μακάριου Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο LUCY επετειακή εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν οι επιχειρήσεις οι οποίες σύμφωνα με τα αρχεία ιδρύθηκαν και είναι εγγεγραμμένες ως μέλη του Επιμελητηρίου Καβάλας πριν από το 1940 και είναι εν ενεργεία μέχρι σήμερα.

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ

Τιμήθηκαν επίσης οικογένειες επιχειρηματιών που πρόσφεραν κοινωνικό έργο στην πόλη της Καβάλας, όπως οι οικογένειες Πουλίδη, Ζουμπουλάκη και Κιτσικόπουλου, καθώς και κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ πριν τις βραβεύσεις παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο ιστορικός ερευνητής και δημοσιογράφος Κώστας Παπακοσμάς με «στιγμιότυπα» και συνεντεύξεις για την ιστορία του Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, στην είσοδο του ξενοδοχείου λειτουργούσε έκθεση με ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία του «επιχειρείν» στην Καβάλα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 31 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που τιμήθηκαν

Π. Δουλγερίδης και ΣΙΑ ΟΕ

Α. Κων. Κατσόμμαλλος και ΣΙΑ ΟΕ

Καπάιος Ιωάννης

Μαυρίδης Δημήτριος

Royal ΑΒΕΕ

Κοντογεωργίου Θεόδωρος

Καφές Ανανιάδη ΙΚΕ

Αδαμπασιάδης Λ. Αλέκος ΑΕ

Τουφεξής Φώτιος

Χατζηαβραμίδης Ιωάννης

Ζαχαροπλαστείο Αναστασία Φέσσα και ΣΙΑ ΟΕ

Ανανιάδης Βασίλειος και ΣΙΑ ΟΕ

Ζησίμου Γεώργιος-Παύλος

Αβραάμ Φαρσάκογλου και Υιός ΟΕ

Κωνσταντίνος Νάνος

Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας

Ρωμανίδης Βασίλειος και ΣΙΑ ΟΕ

Ποθητάκης Πολυχρόνης

Γούσης Φίλιππος

Αφοί Μπαμπατζίμ ΟΕ

Υιοί Αθάν. Γινικόπουλου ΟΕ

Άγγελος Ρουμελιώτης και ΣΙΑ ΟΕ

ΚΡΕ.ΚΑ. ΑΕ

Ελληνική Ανώνυμος Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία-Μισσιριάν ΑΕ

Ανδρέας Καραμπουρνιώτης και ΣΙΑ ΕΕ

Χατζηβασιλείου Ανέστης

Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος ΑΕ

Σουλίδου Β. και Σ. ΟΕ

Παύλος Τρυφωνίδης ΑΕ

Μυρώνης Απόστολος

Μπάμπης Κοντζολάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *