ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του 17ου τόμου των Θασιακών από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του 17ου τόμου των Θασιακών από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσία και του δημάρχου Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ. Σχετικές δηλώσεις έκανε  ο Αντιπρόεδρος της Θασιακής κ. Νίκος Τσιλογιώργης, σημειώνοντας πως «η εκδήλωση ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, παρουσιάσαμε τον 17ο τόμο των Θασιακών με το δήμαρχο Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ και τον Κώστα Χιόνη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, αν κρίνουμε από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Η αίθουσα σιγά σιγά γέμισε, πιστεύω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Δεκατρείς εισηγήσεις περιέχονται στον 17ο τόμο οι οποίες συμπληρώνουν την τοπική βιβλιογραφία, διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας της Θάσου, γενικά είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τόμος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ήδη ο κ. Χιόνης επεξεργάζεται τις εισηγήσεις από το 7ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών που θα κυκλοφορήσει στον 18ο τόμο των Θασιακών, το καλοκαίρι νομίζω θα είμαστε έτοιμοι».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ

Κι όπως πρόσθεσε με έμφαση «η μεγάλη προίκα της Θασιακής Ένωσης είναι τα Θασιακά, το θεωρώ μεγάλη τιμή γιατί και οι 17 τόμοι βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών της πατρίδας μας, φιλοξενούνται στις πιο έγκριτες εγκυκλοπαίδειες που υπάρχουν, κατά συνέπεια είμαστε πολύ περήφανοι γιατί δειλά δειλά όταν ξεκίνησε ο πρώτος τόμος το 1984, ήδη συμπληρώνονται 32 χρόνια φέτος, με πολύ σκεπτικισμό και με πολύ δυσκολία γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, πέρασε από 40 κύματα. Φτάσαμε τώρα αισίως στον 17ο τόμο και συνεχίζουμε. Αυτός ο τόμος περιέχει περίπου 350 σελίδες, είναι υπόλοιπες εργασίες από το προηγούμενο Συμπόσιο που δεν μπορέσαμε να τις δημοσιεύσουμε γιατί καθυστέρησαν να έρθουν, με αποτέλεσμα να βγει συμπληρωματικά ο 17ος τόμος. Οι τόμοι των Θασιακών που έχουν πολλές σελίδες είναι τα πρακτικά των Συμποσίων. Το θεωρώ μεγάλη προσπάθεια αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, γιατί με την οικονομική συγκυρία που έχουμε αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι δύσκολο κάθε τόσο να προχωρούμε σε εκδόσεις. Για τους ιστορικούς του μέλλοντος σε όλα τα Θασιακά υπάρχουν εισηγήσεις που είναι εξαιρετικές. Υπάρχουν και εισηγήσεις οι οποίες δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία και για το ευρύτερο κοινό αλλά και για τον ιστορικό. Αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια, δεν σταματήσαμε παρά την κρίση. Κι εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά το Δήμο Θάσου και το δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ γιατί μας στηρίζει όλα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια και οι προηγούμενοι δήμαρχοι και επί Μερέση και επί Καπόλα είχαμε συνεργασία μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια όμως η συνεργασία μας αυτή είναι σταθερή θα λέγαμε και ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος εκτός από οδοντίατρος είναι και πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ, οπότε έχει κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες και για αυτό στηρίζει όλη αυτή την προσπάθειά μας».

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ

Κι όπως συμπλήρωσε «ο 17ος τόμος των Θασιακών είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο γιατρό, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου τον Μίμη Έλληνα ο οποίος πριν από ένα χρόνο μας έφυγε τόσο ξαφνικά στο τροχαίο στη Θάσο. Είναι το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η Θασιακή Ένωση να τιμήσει τον Μίμη Έλληνα με τον οποίο είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και μας στήριζε και οικονομικά αλλά και κάθε φορά που χρειαζόμασταν τη βοήθειά του. Ο τόμος μαζί με το βιβλίο το ξεχωριστό του Κώστα Χιόνη έχει συμβολική τιμή 10 ευρώ μόνο και μόνο για οικονομική ενίσχυση του συλλόγου, τίποτα περισσότερο. Στα γραφεία του Συλλόγου μας στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να τον βρει κανείς στο 2ο όροφο».

ΕΠΟΜΕΝΗ

Αναφερθείς ο κ. Τσιλογιώργης στην επόμενη εκδήλωση της Θασιακής σημείωσε πως «επόμενη εκδήλωση είναι στις 25 Νοεμβρίου, πηγαίνουμε τριήμερη εκδρομή στα Λουτρά της Βουλγαρίας. Και η μεθεπόμενη εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου έχουμε διήμερη εκδρομή στα Λουτρά Σιδηροκάστρου. Και βέβαια συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. Παραμονή Πρωτοχρονιάς συμμετέχει η Θασιακή Ένωση με το χορευτικό της και διοργανώνουμε και ένα είδος εκδήλωσης αγάπης για τον κόσμο που κυκλοφορεί εκείνη την ώρα. Διάφοροι επαγγελματίες όπως ο κ. Φελαχίδης μας προμηθεύουν διάφορα εδέσματα και μαζί με τσίπουρο δίνουμε μια ξεχωριστή νότα. Και κλείνει ο κύκλος των δραστηριοτήτων για το 2016 και ετοιμαζόμαστε τώρα για το 2017, γιατί η Θασιακή κάθε χρόνο ετοιμάζει ένα οργανόγραμμα δραστηριοτήτων για όλο το έτος. Με την κοπή της πίτας λοιπόν που είναι η πρώτη εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα, αφού κάνουμε και απολογισμό των δραστηριοτήτων του χρόνου που πέρασε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *