Κύριο άρθροΠολιτική

Θέμα αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ θέτει ο Αντιδήμαρχος Γ. Φιλόσογλου από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Έντονη είναι η διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου της Καβάλας για τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης που έχουν πλήξει οικονομικά τους επαγγελματίες. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας μαζί με το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Ανάπτυξης. Από πλευράς του ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Φιλόσογλου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για να εξετάσουν πως μπορούν να κινηθούν οι επαγγελματίες που επλήγησαν.

Όπως ανέφερε αρχικά «Καταρχάς να πω ότι εγώ προσωπικά έκανα μια προσωπική ανάρτηση μέσα στο facebook και αυτή είναι μια καθαρά δική μου άποψη και ανακοίνωση. Δεν αναφέρει πουθενά ότι δρω ως δημοτικός σύμβουλος ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν έχει να κάνει με κανέναν άλλο. Γράφω ως ένας απλός πολίτης ο οποίος πολύ απλά έχει υποστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και επειδή αυτό συμβαίνει εδώ και μέρες – έρεβος και σε ηλεκτρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πληροφοριών – πιστεύω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, οι άνθρωποι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη διανομή του ρεύματος να δώσουν εξηγήσεις και εφόσον κριθεί αναγκαίο και αποδειχθεί ότι όντως έχουν ευθύνη – κατά την άποψη μου έχουν ευθύνη – να αποζημιωθούν όσοι  έχουν υποστεί βλάβη.

Υπάρχει μάλιστα και νομοθεσία αλλά και έγγραφο που έχει σταλεί πριν από 1.,5 χρόνο στο ΔΕΔΔΗΕ από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, και εκεί αναφέρει ξεκάθαρα ποιες είναι οι υποχρεώσεις του καταναλωτή και ποια τα δικαιώματα του».

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Ο κ. Φιλόσογλου πρόσθεσε πως «Σαφώς οι υποχρεώσεις του καταναλωτή είναι να πληρώνει κανονικά και φυσικά είναι υπεύθυνος ως πολίτης σε ό,τι αφορά την παροχή  του εντός της οικίας του. Ό,τι είναι από έξω από την ιδία αυτή κατοικία – ιδιοκτησία, αρμόδια είναι η ΔΕΗ. Εδώ όμως δεν είναι μόνο το θέμα των βλαβών. Είναι ένα σωρό άλλα θέματα. Να θυμίσω ότι δεν υπάρχει συντήρηση δικτύων ως θα έπρεπε αν αναλογισθεί κανείς ότι το θέμα της μεταφοράς ενέργειας και των διακοπών και δη συχνών δεν είναι πρωτόγνωρο.

Συμβαίνει εδώ και χρόνια και έχουμε μαύρα καλοκαίρια και όμως δεν έχει ανοίξει ούτε ρουθούνι. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Ο ίδιος στάθηκε και στο θέμα της ενημέρωσης. «Κάποτε ο Δήμος Καβάλας ζήτησε ενημέρωση, μια απάντηση εστάλη αλλά δεν την θυμάμαι. Το θέμα της ενημέρωσης είναι το πιο σημαντικό. Καμία ενημέρωση, δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί.

Ο κόσμος λέει ότι ήταν προγραμματισμένες διακοπές, για να αντέξει το δίκτυο να μην κοπεί το ρεύμα παντού, άλλοι μιλούν για σοβαρές βλάβες.  Άφησαν διαρροές και διάβασα δημοσιεύματα ότι ήταν τυχαία περιστατικά. Στην σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ αν τρέξει κανείς, δεν υπάρχει τίποτε. Η τελευταία ενημέρωση ως δελτίο Τύπου είναι από τις 29 Μαΐου και είναι για θέμα άσχετο. Προφανώς δεν μπορούμε να μαντέψουμε τη βλάβη. Αλλά ας μας ενημερώσουν έστω και μετά τη βλάβη, γιατί συνέβη ό,τι συνέβη».

ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ;

Στο ερώτημα αν η βλάβη οφείλεται στην κακοκαιρία και αν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σταθεί  η διεκδίκηση από τους  επιχειρηματίες τονίζει ότι  «Αν έχει συμβεί βλάβη από κάτι που είναι αδύνατο να αποφευχθεί, παρά τις συντηρήσεις και την λήψη όλων των απαραίτητων  μέτρων, αυτό είναι αδύνατο να το κυνηγήσει κανείς.

Εδώ όμως δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν καν καύσωνας.  Από 31-34 βαθμοί δεν είναι καύσωνας. Αν γίνει τώρα η διαδικασία του ελέγχου σαφώς και θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα. Θα ξεκινήσω επίσημη αλληλογραφία, θα ζητήσω αναλυτική ενημέρωση μέσω εξωδίκου προφανώς και θα αναμένω απαντήσεις από το ΔΕΔΔΗΕ. Το άναψε σβήσε φέρνει ζημιές. Προφανώς προβλέπονται αποζημιώσεις και για τις ζημιές, για διαφυγόντα κέρδη αλλά και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Έχουν κριθεί  με σωρεία διατάξεων διάφορα σημεία της σύμβασης που πλέον έχουν κριθεί άκυροι και καταχρηστικοί. Αποζημιώσεις έχουν δοθεί με δικαστικές επεμβάσεις ανά την  Ελλάδα ενώ έχουμε και έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη που ζητά επίσης αποζημιώσεις ενώ πλέον πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό μια και υπάρχουν άνθρωποι που έπαθαν σοβαρές βλάβες. Ας τελειώνουμε κάποια στιγμή με όλα αυτά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *