Κύριο άρθροΠολιτική

«Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο», δηλώνει ο νέος δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης

Οι αλλαγές στον Κλεισθένη δίνουν την δυνατότητα κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη με βάση τις αλλαγές θα συνεργαστεί με μία παράταξη της αντιπολίτευσης ενώ αποκλείεται η συνεργασία παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μουριάδης δήλωσε ότι «αυτές οι αλλαγές δίνουν το δικαίωμα της κυβερνησιμότητας στους δήμους. Διότι, ναι μεν το πνεύμα του Κλεισθένη στην αρχή ήταν να υπάρχει συνεννόηση στις παρατάξεις για να μπορεί να διοικηθεί καλύτερα ο δήμος παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό που φαίνεται είναι ότι η κάθε παράταξη κοιτάζει την επόμενη μέρα. Όταν υπάρχουν δηλώσεις του τύπου δεν δίνουμε αντιδήμαρχο διότι αυτός υλοποιεί την πολιτική του δημάρχου και άρα εμείς χάνουμε την αυτοτέλειά μας και το μόνο που διεκδικούμε να κάνουμε είναι να μπορούμε να ελέγχουμε τον δήμο μέσω των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων, γίνεται κατανοητό ότι το μόνο που δεν ενδιαφέρει είναι η καλή συνεργασία. Κατ’ αρχάς δεν μπορούν δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να κατεβαίνουν ενιαία. Αυτό δεν επιτρέπεται και πρέπει σ’ αυτήν τη συναίνεση να είναι οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου. Επίσης, αυτοί που θα συνεργαστούν με τον δήμαρχο θεωρούνται ότι είναι παράταξη του δημάρχου. Η κάθε παράταξη δεν χάνει, μεν, την αυτοτέλειά της αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει και να σαμποτάρει τα πάντα. Γι’ αυτό το λόγο δίνει αρμοδιότητες στους δημάρχους στην Οικονομική Επιτροπή, στην Ποιότητα Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα. Ας ψηφιστεί, όμως, ο νόμος διότι αυτό που βγήκε είναι το προσχέδιο. Ενδεχόμενα να γίνουν κάποιες αλλαγές οπότε θα ξέρουμε τι γίνεται.

Δεν θα χρησιμοποιήσω, θέλω να ελπίζω σε καμία περίπτωση, τη λύση της Οικονομικής Επιτροπής ό,τι δεν περνάει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Ποιότητα Ζωής που ο δήμαρχος έχει την πλειοψηφία. Δεν θα το εφαρμόσω σχεδόν καθόλου θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όποιος είναι δήμαρχος δεν σημαίνει ότι κατέχει τη μία και μοναδική αλήθεια. Υπάρχει η αντιπολίτευση που θα επισημαίνει πράγματα. Αυτά, λοιπόν, θα τα συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι αλλαγές θα μπορούν να μπαίνουν είτε στο τεχνικό πρόγραμμα είτε στον προϋπολογισμό. Το γράμμα του νόμου της συνεργασίας του Κλεισθένη ήταν αυτό και όχι με το που βγαίνουμε να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα ούτως ώστε μετά από 4 χρόνια να μπορούμε να διεκδικήσουμε το δήμο. Να τον διεκδικεί, αλλά όχι μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο πολιτικός μας χρόνος αλλά και ο βιολογικός μας χρόνος έχουν τέλος, η πόλη όμως δεν έχει τέλος. Τα προβλήματά της υπάρχουν καθημερινά και πρέπει να τα λύνουμε. Και γι’ αυτό εξάλλου μας εκλέγει ο κόσμος. Να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της πόλης μας και γιατί όχι κάποια στιγμή, άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες να ασχολούνται κάποια στιγμή με την πολιτική».

ΕΠΑΦΕΣ

Για την επαφή που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλος, είπε ότι «ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση. Κατέβηκα στην Αθήνα για δικές μου δουλειές και παράλληλα ήρθα σε επαφή με διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς. Σ’ αυτό το πλαίσιο συναντήθηκα και με τον κ. Παναγιωτόπουλο για τον οποίο θέλω να πω ότι είναι τιμή για την πόλη μας να έχει υπουργό σ’ ένα τόσο ζωτικής σημασίας υπουργείο, με το οποίο έχουμε θέματα να λύσουμε όπως είναι το Στρατόπεδο και πολλά άλλα, όπως το αν θα μπορέσουμε να γίνουν αλλού αντίστοιχα ΣΟΑ σαν της Παναγίας και το κομμάτι αυτό να το πάρει ο δήμος από το υπουργείο Οικονομικών, να κατεδαφιστεί και να ανοίξει το μέρος. Η πόλη μας έχει γεμίσει με μπετόν και πρέπει να βάλουμε ένα πρόγραμμα ώστε ο δήμος να αγοράζει ή να ανταλλάσσει οικόπεδα, να τα γκρεμίζει και να αρχίσει να ανασαίνει η πόλη. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αν το κάθε θέμα είναι οικονομικό και δεν μπορούμε να το λύσουμε, ο δήμος μπορεί να πληρώνει το νερό στη ΔΕΥΑΚ και να γίνονται έργα. Ας κάνουμε λιγότερες εκδηλώσεις αλλά να δώσουμε βαρύτητα στις υποδομές της πόλης που έχουν γεράσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *