ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Εκδήλωση στη Χρυσούπολη από το ΓΕΩΤΕΕ, σήμερα, για την αποτροπή καύσης των καλαμιών

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στην Χρυσούπολη στο Δημοτικό Θέατρο με θέμα την καύση των σιτοκαλαμιών. Ο πρόεδρος του κ. Ζαφείρης Μυστακίδης σημείωσε ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν.

Όπως δήλωσε, «αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε μία εκδήλωση στις 6μμ, στο δημοτικό θέατρο του Δήμου Νέστου. Το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας μαζί με το δήμο Νέστου, το φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και Θάσου και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Νέστου κάνουμε μία ενημερωτική ημερίδα όσον αφορά τα προβλήματα των καύσεων στις καλαμιές στην πεδιάδα του Νέστου. Είναι η πρώτη ημερίδα που κάνουμε σ’ εκείνη την περιοχή γιατί υπάρχει και εκεί πρόβλημα. Τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε πολλές δράσεις στα τενάγη των Φιλίππων και είπαμε φέτος να κάνουμε μία προσπάθεια, μια πιο συστηματική δράση, όσον αφορά την αποτροπή της καύσης των καλαμιών στην πεδιάδα του Νέστου. Θα έχει ενδιαφέρον, αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσουν οι πολίτες του τόπου και θα μιλήσουμε και για θέματα κατά’ αρχήν, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής –μιλάμε για προστατευόμενη περιοχή στο Δέλτα του Νέστου- νομοθετικές διατάξεις σχετικά με την καύση των καλλιεργειών και φυσικά τις αρνητικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στο αγροτικό οικοσύστημα.

Θα υπάρχει κι ένας ειδικός εντομολόγος που θα απομυθοποιήσει κάποιες απόψεις και σκέψεις των αγροτών που λένε ότι καταπολεμούν κάποια έντομα με την  καύση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει. Είναι ένας πολύ αξιόλογος εντομολόγος, σημείο αναφοράς στη βόρεια Ελλάδα, ο Κώστας Σίμογλου. Και θα είναι και ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ο κ. Νίκος Γαλάνης, ανοίγοντας μια κουβέντα γενικότερα και για το θέμα των επιδοτήσεων που ουσιαστικά όχι απλά απειλούνται αυτοί οι παραγωγοί που παράνομα καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών να κοπεί η επιδότησή τους, ουσιαστικά κόβεται και μπαίνουν σε μαύρη λίστα επιτήρησης».

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Και πρόσθεσε πως «Το φαινόμενο είναι έντονο με διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι είναι η πρώτη συστηματική δουλειά που γίνεται εκεί και σε συνεργασία με το δήμο. Ελπίζουμε να έχουμε τα ίδια θετικά αποτελέσματα που έχουμε και στον κάμπο των τεναγών. Θεωρώ ότι θα μιλήσουμε για πράγματα τα οποία σε άλλες χώρες θα ήταν αυτονόητα και δεδομένα. Το να μην καίμε παράνομα τα υπολείμματα των καλλιεργειών. Είναι παράνομη αυτή η δράση της καύσης. Είναι καλό να ξεκινήσει μια κουβέντα, να γίνει μία ενημέρωση. Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να ξεκινήσουμε –και θα το κάνουμε- με την καταγραφή έστω και δειγματοληπτικά στην αρχή και πιο συστηματικά στην πορεία, αυτών των περιοχών που καίγονται παράνομα και φυσικά, μετά να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις. Υπάρχουν νόμοι, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Και δεν είναι στη λογική της τιμωρίας των πολιτών και των αγροτών, ίσα- ίσα προσπαθούμε κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και να τηρηθεί η νομοθεσία. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο. Καμιά φορά υπάρχει η άγνοια και η διαστρέβλωση της πραγματικότητα, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση. Εμείς ξεκινάμε από την ενημέρωση, οπότε δεν θα υπάρχει αυτό το επιχείρημα ότι δεν μας ενημέρωσαν ή δεν το γνωρίζαμε ή γνωρίζαμε κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν κάποια στερεότυπα τα οποία οφείλουμε εμείς ως επιστημονική κοινότητα –και το έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές- να τα καταρρίψουμε τεκμηριωμένα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *