ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δωρεάν σπιρομέτρηση από τον Σύλλογο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος

Ο Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου διοργάνωσε προχθές  στις 10 το πρωί εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία με δωρεάν σπιρομέτρηση. Επρόκειτο  για μία σπουδαία εξέταση σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Παναγιώτη Φώτου.

Ο κ. Φώτου δήλωσε ότι «στις 31 Μαΐου, παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος, εδώ και μερικά χρόνια ο σύλλογός μας κάνει μια δράση στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Εκεί προσφέρουμε δωρεάν σπιρομέτρηση με τους γιατρούς του νοσοκομείου μας αλλά φέτος η εκδήλωση έγινε  από τους πνευμονολόγους, τον κ. Αλέξη Πολίτη και τον κ. Χρήστο Τσολίδη, τους οποίους τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την συμπαράστασή τους και για τη βοήθεια που μας δίνουν.  Το κάπνισμα είναι αιτία πολλών καρκινογενέσεων. Και μάλιστα τελευταία, η Πανευρωπαϊκή Ένωση Ασθενών με Καρκίνο, χαρακτήρισε το μήνα Μάιο σαν τον μήνα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος αυτός είναι η πρώτη νόσος η οποία οφείλεται στο κάπνισμα και μετά οι πνεύμονες. Αυτό το μάθαμε τελευταία. Δεν ξέραμε, δηλαδή, ότι το κάπνισμα είναι αιτία αυτής της μορφής καρκίνου η οποία, μάλιστα, είναι η μόνη επιθετική αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, γιατί όλες οι άλλες έχουν κατασταλεί κατά κάποιον τρόπο. Όμως, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης που οφείλεται στο κάπνισμα, έχει αυξητικές τάσεις και αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη κάθε χρόνο 150 άνθρωποι νοσούν από αυτήν την ασθένεια. Ένας Ευρωπαίος κάθε 10 λεπτά νοσεί από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Από το σύνολο των καρκινοπαθών με αυτήν τη μορφή της νόσου, 53 χιλιάδες πεθαίνουν στην Ευρώπη. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τους προληπτικούς ελέγχους. Εμείς σήμερα Σάββατο θα είμαστε  στην Πλατεία Ελευθερίας όπου και θα προσφέρουμε έντυπο υλικό στους συμπολίτες μας σχετικά με αυτόν τον καρκίνο».

ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

Ο κ. Φώτου πρόσθεσε πως χθες «αφήσαμε  να φύγουν στον ουρανό μπαλόνια στα οποία γράψαμε  τα ονόματα των αγαπημένων μας που έχουν φύγει από την ζωή, πια, για να τους στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν τους ξεχνάμε. Επίσης, ήταν  κοντά μας και το κλιμάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης που πραγματοποίησε  δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *