ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καβάλας και της Περιφέρειας μας συνολικά

Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών οι αγροτικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θέμη Καλπακίδη δεν συμμετέχουν διότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των συλλόγων.

Στο μεταξύ, την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να αποκλείσουν σήμερα  τις σήραγγες στα Τέμπη, στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.

Στην υπόλοιπη χώρα αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στην Καστοριά  με νέα συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σήμερα  στις 12 το μεσημέρι, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Στον κόμβο Δερβενίου, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φλεβάρη αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα εξής σημεία:

Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας.

Στο Νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας.

Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

Στο Νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στο Νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης.

Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης.

Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 «Δεν συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις» τονίζει ο κ. Καλπακίδης και εξηγεί γιατί. «Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους, δυστυχώς δεν είναι συλλογική, γιατί ορισμένοι χωρίς να έχει προηγηθεί μια επαφή και συνεννόηση πάνε σε κινητοποιήσεις.

Εμείς εδώ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη  με τους 13 συλλόγους μας, δεν συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει διεκδίκηση για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα και το μόνο που ακούμε και διαβάζουμε έχει να κάνει με επιμέρους ζητήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των αγροτών.

Γιατί τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους κτηνοτρόφους, για αυτούς που έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες  και για αυτούς που έχουν αρότριες καλλιέργειες.

Αυτό που είχαμε συμφωνήσει το 2016 για το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος ξαφνικά χάλασε και οι αγρότες της περιοχής απογοητεύθηκαν και δεν  θέλουν να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις».

ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ

Ο ίδιος εξήγησε ότι το 2016 όλη η κοινωνία ήταν μαζί με τον αγροτικό κόσμο. «Τότε όλοι, κόσμος, επιμελητήρια, φορείς ήταν μαζί μας. Και ξαφνικά όταν αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι είδαμε ότι κάποιοι μεμονωμένα αποφάσισαν να σπάσουν το μέτωπο που υπήρχε.

Οι δεσμεύσεις ήταν ότι δεν πάμε στον πρωθυπουργό αν δεν πάρει πίσω δύο πράγματα. Ασφαλιστικό και φορολογικό να τα συζητήσουμε σε μια διαφορετική βάση. Αυτό δεν το τήρησαν κάποιοι και έχει να κάνει με τον κόσμο. Ο κόσμος λέει την άποψη του και εκφράζεται από τον ίδιο. Εμείς φτάσαμε να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό, κάποιοι κατάφεραν να διαλύσουν όλη την προσπάθεια και τελικά όλοι απογοητεύθηκαν. Πλέον δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε την κοινωνία απέναντι μας και κλείνουμε δρόμους. Όλοι είμαστε μια αλυσίδα. Και όλοι μαζί πρέπει να κινηθούμε. Δεν έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα. Το πρόβλημα είναι συνολικό και από την στιγμή που έτσι είναι δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε τον ρόλο της κυβέρνησης και του διαίρει και βασίλευε! Ουσιαστικά διαλύθηκε η κινητοποίηση και ο κόσμος αυτά σκέφτεται και δεν θέλει να συμμετέχει. Πολλοί έχουν καλές προθέσεις αλλά δεν γίνεται να μένεις στο δρόμο 35 μέρες και να μην  γίνεται τίποτα  στο τέλος;» αναρωτήθηκε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *