ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δεν βγήκε κάτι χειροπιαστό για την «Αγία Μαρίνα» από τη σύσκεψη φορέων που έγινε το Σάββατο

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας  κ. Μακρογιάννης για την επόμενη ημέρα σε ότι αφορά το Ίδρυμα για το Ειδικό παιδί «Αγία Μαρίνα», καθώς από τη σύσκεψη φορέων το Σάββατο δεν βγήκε κάτι το χειροπιαστό. Και κατά γενική ομολογία η σύσκεψη του Σαββάτου δεν πρόσθεσε κάτι χειροπιαστό στην όλη υπόθεση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μακρογιάννης σημείωσε πως «ως θεσμός το Εργατικό Κέντρο παραβρεθήκαμε σε αυτήν τη σύσκεψη γιατί είχαμε μια συνάντηση με τους εργαζόμενους πριν περίπου δυο βδομάδες, οι οποίοι εκφράσανε την αγωνία τους για το μέλλον τους, πέρα από το θέμα που έχει να κάνει με το ίδιο το ίδρυμα και το τι εξέλιξη θα έχει το ίδρυμα για τα επόμενα χρόνια, αν θα λειτουργεί και αν θα υπάρχει, αλλά και για τη δουλειά τους. Ήμασταν ξεκάθαροι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας που είναι το ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας, αλλά είπαμε και λέμε ότι το ίδρυμα δεν είναι τα ντουβάρια, είναι οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που προσφέρουν τόσα χρόνια τις υπηρεσίες τους προς αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της πόλης μας. αλλά πραγματικά δεν εισπράξαμε κάτι χειροπιαστό από αυτήν τη συνάντηση. Αυτό που μας διαβεβαιώσανε ήταν ότι βρίσκονται σε κάποιες συζητήσεις και προχωράνε κάτω με το υπουργείο με την κ. Φωτίου για να μπορέσει το ίδρυμα να περάσει στο κομμάτι της Κοινωνικής Πρόνοιας που και αυτό θα εξασφαλίσει και τη λειτουργία και τη συνέχεια του ιδρύματος, αλλά και μέσα σε αυτό θα βρίσκονται σίγουρα και οι εργαζόμενοι. Αυτό όμως προς το παρόν είναι σε διαβουλεύσεις, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό το οποίο να μας ησυχάζει ότι έχει προχωρήσει. Περιμένουμε, θα ξαναγίνει μια συνάντηση. Οι τοπικοί βουλευτές δηλώσανε ότι θα κάνουν όποια προσπάθεια μπορούν για να μπορέσουν να πιέσουν την κατάσταση και το ιδανικότερο σενάριο θα είναι να μπορέσει να περάσει το ίδρυμα στην Κοινωνική Πρόνοια. Πλάνο υπάρχει αλλά δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό».

ΟΙ ΕΚΔΟΧΕΣ

Ξεκαθάρισε δε πως «συγκεκριμένες είναι οι εκδοχές. Η μια εκδοχή είναι να καταφέρουμε να ξεχρεώσει πρώτα το ίδρυμα το χρέος που έχει στο ΙΚΑ, γιατί είναι υπέρογκο το χρέος στο ΙΚΑ, για να μπορέσει να πάρει τις ασφαλιστικές ενημερότητες ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παίρνει τα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ. Το άλλο πλάνο είναι αφού τελειώσουμε με την ιστορία του χρέους να μπορέσει να το απορροφήσει η Κοινωνική Πρόνοια και να είναι ένα έβδομο παράρτημα στην Περιφέρειά μας, γιατί υπάρχουν ήδη έξι στην Περιφέρειά μας. Και το τρίτο πλάνο αν δεν περάσει τίποτα από όλα αυτά, χωρίς βέβαια να αναλαμβάνει το χρέος και φυσιολογικό το βλέπω αυτό ο δήμος, να το αναλάβει ο δήμος και να το πάρει στις υπηρεσίες. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις η ιδανικότερη περίπτωση είναι να περάσει στην Κοινωνική Πρόνοια. Έτσι θα λειτουργήσει σωστά, θα υπάρχει και η κατάλληλη δομή και βέβαια θα είναι μέσα και οι εργαζόμενοι, γιατί για μας το σημαντικότερο από όλα είναι σε ότι προκύψει για το ίδρυμα πρέπει να είναι μέσα και οι εργαζόμενοι που είναι 20 χρόνια μέσα. Κι έχουν βάλει και πλάτη, εδώ και πόσα χρόνια οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη, έχουν αλλάξει οι συμβάσεις εργασίας τους, ήδη εδώ και τέσσερις μήνες είναι απλήρωτοι λόγω της κατάστασης που επικρατεί, παίρνουν έναντι και φυσικά έχουν βάλει πλάτη, αυτό είναι δεδομένο και το γνωρίζει όλη η κοινωνία της Καβάλας. Απλά και εμείς είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι γιατί είναι πολύ λεπτό το θέμα. Θέλει μια ειδική διαχείριση, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν εργοδότη τον οποίο μπορούμε να καταγγείλουμε όπως σε άλλες περιπτώσεις. Έχουμε να κάνουμε με μια διοίκηση, από κει και πέρα έχουν γίνει λάθη, αυτό αποδεικνύεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία θα δώσει το θετικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές. Και για τους γονείς που έχουν το σοβαρό πρόβλημα με τα παιδιά τους και για τους εργαζόμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *