ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Βουλιάζουμε σε βαθιά νερά» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης

Οικονομική ασφυξία επικρατεί στην αγορά της Καβάλας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη, καθώς η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε ότι αφορά τον ΕΦΚΑ σχολίασε ότι πράγματι για το 70% των επαγγελματιών είναι χαμηλότερος από ότι πριν, αλλά αυτό δεν είναι για να το πανηγυρίζουν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λεμονίδης αρχικά για τον ΕΦΚΑ σημείωσε πως «σύμφωνα με μελέτες από την ΕΣΕΕ, είναι γεγονός ότι στους εμπόρους υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο πληρώνει λιγότερα απ΄ ότι πλήρωνε. Από κει και μετά επειδή βλέπω πολλά πανηγυράκια και πολλές ωραίες διαθέσεις σε κάποιους, να τους θυμίσω πάντα οποιαδήποτε κυβέρνηση κι όχι μόνο η σημερινή, όταν βλέπει ότι κάποιοι χαίρονται βρίσκουν τον τρόπο το χαμογελάκι αυτό να μας το κρύψουν μια και καλή. Για αυτό ας μη χαίρονται πολύ – πολύ κάποιοι ότι δήθεν σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Γιατί οι επιχειρήσεις με τα λιγοστά αυτά λεφτά παρακάτω δεν σώθηκαν. Όταν επί εφτά χρόνια τρως ξύλο ανελέητο, η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, με μικροπραγματάκια δεν σώζεται η κατάσταση. Δεν  μπορούμε ξαφνικά να σηκωθούμε στα πόδια μας. Για να σηκωθεί μια επιχείρηση στα πόδια δεν φτάνει μόνο να είναι λιγότερα τα λεφτά στο ΕΦΚΑ, φτάνει πολλά περισσότερα πράγματα να γίνουν για να μπορέσει να αναστηλωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση. Από κει και μετά υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες τους ήρθε μπορεί και τριπλάσιο ποσό, υπάρχουν και επιχειρήσεις που μπορεί να είναι στο μισό από ότι πληρώνανε. Ξαναλέω, δεν είναι το α και το ω, για αυτές τις επιχειρήσεις που πληρώνουν λιγότερα, είναι ένα ποσό το οποίο το γλιτώνουν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα τους δημιουργήσει πρόβλημα όσον αφορά τη σύνταξη, δεν ξέρω κατά πόσο μια κυβέρνηση που σκέφτεται τα έσοδα και όταν θα δει ότι τα έσοδα αντί να αυξηθούν θα μειωθούν κατά πάρα πολύ τι τρόπο θα βρει για να τα πάρει πίσω αυτά τα λεφτά. Αν θα μπορέσει να τα πάρει γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών τεχνασμάτων από τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να μαζέψουν χρήματα. Αλλά ας βγει ένας από αυτούς τους φωστήρες, τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν πάρει 15 πτυχία ο καθένας τους, γιατί εμείς μάθαμε μόνο στο εμπόριο και στο πεζοδρόμιο να δουλεύουμε, δεν έχουμε μάθει να παίρνουμε πτυχία και δεν έχουμε πτυχία. Ας βγει λοιπόν ένας από αυτούς τους φωστήρες να μου πει πόσα έσοδα έχει δώσει στο κράτος με την αύξηση της φορολογίας, με την αύξηση των συντελεστών, με τους έμμεσους και άμεσους φόρους, από την εποχή του τέως υπουργού κ. Αλογοσκούφη που προσπαθούσε να μειώσει το αφορολόγητο και γινόταν πόλεμος».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Και όπως συμπλήρωσε ο κ. Λεμονίδης «και παρεμπιπτόντως την Τρίτη έχουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία για το θέμα του αφορολογήτου ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία και με την ΠΑΣΕΒΕ. Ας έρθουν λοιπόν να μου πουν αυτοί οι άνθρωποι αν το θεωρούσαν επιχείρηση δική τους το κράτος θέλοντας να αυξήσουν τα έσοδά του, όλα αυτά τα χρόνια αν μπόρεσαν να τα αυξήσουν. Το ΦΠΑ ήταν κάποτε 18%, έχει γίνει εδώ που έχει γίνει. Οι συντελεστές φορολογίας ήταν κάποτε χαμηλά, έχουν φτάσει στο 29% συν την έκτακτη εισφορά, συν το φόρο αλληλεγγύης, συν συν συν, 65% πληρώνουμε στο ελληνικό κράτος για να μην πάρουμε τίποτα πίσω. Ποια επιχείρηση μπορεί να επιζήσει; Και καθόμαστε τώρα και συζητάμε για το αν από τα 900 ή 700 ευρώ που έδινε το δίμηνο κάποιος δίνει 500 ή 600, που μπορεί κάποιοι να δίνουν και 1.500, μήπως σώθηκε η επιχείρηση; Μήπως θέλουν να βγούμε έξω και να χειροκροτάμε ορισμένοι; Που περιφερόμενοι εδώ στην αγορά δίνουνε πανηγυρικό χαρακτήρα; Ας δούνε λοιπόν ότι σε λίγο καιρό και τα έσοδα θα μειωθούνε και θα πρέπει να βρουν τρόπους να φέρουν στα ίσα όλη αυτή την κατάσταση, ας δουν τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι η μειοψηφία που θα πληρώσει περισσότερα, θα προσπαθήσει ο καθένας να βρει έναν τρόπο να μην τα πληρώσει ή να μπει σε άλλες κλίμακες και σε άλλους συντελεστές, ας δουν το δάσος κι όχι το δέντρο. Γιατί έχει χαθεί η μπάλα. Καιγόμαστε και ψάχνουμε να βρούμε τώρα τρόπους να χειροκροτήσουμε και να χαρούμε και να ζητωκραυγάζουμε. Δεν είναι θέμα μόνο αυτής της κυβέρνησης και οι προηγούμενοι που περάσανε τα ίδια κάνανε και ο υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ και ο τωρινός και όλοι νομίζω ότι έχουν αυταπάτες, ειλικρινά το έχω πει και δημόσια και θα το ξαναπώ, ορισμένοι ζουν σε άλλη χώρα. Ε μα πώς να μη ζεις σε άλλη χώρα; Εμείς δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα. Καθημερινά προσπαθούμε να μαζέψουμε και το τελευταίο ευρώ για να πληρώνουμε τους φόρους, για να πληρώνουμε τα πάντα, για να είμαστε συνεπείς, για να μη μας κουνάνε το δάχτυλο ορισμένοι εξασφαλισμένοι. Αυτό γίνεται τα τελευταία έξι με εφτά χρόνια. Κάποιοι δεν τη θέλουν τη μικρή επιχείρηση. κάποιοι θέλουν να γεμίσουμε μόνο πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις, να κλείσουμε εμείς οι μικροί που τόσα χρόνια αιμοδοτούμε το κράτος και μετά από πού θα βρει έσοδα το κράτος; Βαλλόμαστε από παντού και δεν είναι θέμα μόνο ΕΦΚΑ. Η ΕΣΕΕ σύμφωνα με στοιχεία αναδεικνύει ότι γύρω στο 70% των εμπόρων ο ΕΦΚΑ τους ήρθε λιγότερο. Ναι είναι γεγονός. Και ξαναλέω, μήπως θέλουν κάποιοι να βγούμε και να πανηγυρίζουμε; Τα υπόλοιπα όλα τα βλέπουν; Βουλιάζουμε. Το καράβι βουλιάζει και θέλουν κάποιοι να χαρούμε με μία σανίδα που βρήκαμε μακριά και τη βλέπουμε από μακριά και λέμε μήπως σωθούμε; Βουλιάζουμε σε βαθιά νερά. Δεν υπάρχει σωτηρία. Ας το καταλάβουν ορισμένοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *