Εκδήλωση για την Φροντιστηριακή Εκπαίδευση στην Καβάλα


Μία διαφορετική εκδήλωση για σήμερα και συγκεκριμένα, »Μνήμες Καβάλας – Η φροντιστηριακή εκπαίδευση στην πόλη μας από το 1930», είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί χθες  στο δημαρχείο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε αρχικά: »Ο δήμος και οι φροντιστές της Καβάλας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και πόλη του, τον Γιώργο Κωνσταντάρα, έναν καταξιωμένο μαθηματικό, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του ιστορικού αρχείου φροντιστών».

»Το αρχείο αυτό που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 είναι το πάθος του. Το Ι.Α.Φ. είναι η διαχρονική πορεία των φροντιστών παράλληλα με την πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Σε συνεργασία με τους φροντιστές της πόλης μας, στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης θα παρουσιαστεί το πολύτιμο αυτό υλικό που συγκέντρωσε ο κ. Κωνσταντάρας. Ο δήμος Καβάλας στηρίζει την προσπάθεια αυτή και έχει δώσει στον δημιουργό του αρχείου ό,τι ιστορικά στοιχεία διαθέτει για τη φροντιστηριακή ιστορία της πόλης μας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό το Σάββατο, πρωί και απόγευμα στον ισόγειο χώρο της καπναποθήκης. Οι ομιλίες παρουσίασης της έκθεσης θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου στον 4ο όροφο της καπναποθήκης», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΑ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Καβάλας, Αργύρης Μυστακίδης, τόνισε: »Με χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας το ιστορικό αρχείο φροντιστών και τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτόν, τον αγαπητό συνάδελφο και συμπολίτη μας Γ. Κωνσταντάρα. Τα φροντιστήρια υπήρξαν διαχρονικά ο μεγάλος αδικημένος στη δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση, παρά το ότι εδώ και 120 χρόνια λειτούργησαν εξισωτικά, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να ανελιχθούν κοινωνικά. Με μια λογική προσιτή δαπάνη, έδωσαν τη δυνατότητα σε λαϊκά στρώματα να προσεγγίσουν και να κατακτήσουν τα Α.Ε.Ι. Η δαπάνη για το φροντιστήριο δεν έκλεισε ποτέ σπίτια, αντίθετα άνοιξε ορίζοντες».

ΗΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ..

Τέλος, ο Γιώργος Κωνσταντάρας ανέφερε από τη μεριά του: »Είναι συγκινητική η στιγμή για εμένα, διότι με τη δήμαρχο είμασταν από μικρά παιδιά μαζί. Το Ι.Α.Φ. ξεκίνησε να δημιουργείται πριν τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει κάνει εκθέσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και τώρα και στην Καβάλα. Για εμένα είναι η σημαντικότερη εκδήλωση, διότι είμαι στην πατρίδα μου και διότι βρήκα ονόματα που τα είχα μέσα μου χωρίς να ξέρω ότι ήταν φροντιστές. Όταν λέμε ιστορικό αρχείο δεν είναι μόνο τα βιβλία των φροντιστηρίων. Είχαμε επαφή και με δημόσια και με ιδιωτικά σχολεία, όπως και φροντιστήρια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *