«Όταν κάτι ακριβαίνει πέφτει η κατανάλωση» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος  Μιχάλης Μεταξάς

Το καλοκαίρι τελειώνει και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Καβάλας κάνουν τον απολογισμό τους. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μεταξά.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετό τουρισμό το κακό είναι όμως ότι ο τουρισμός αυτός δεν ήταν εγχώριος, δεν ήταν δηλαδή Έλληνες που να έχουν τα δικά τους αυτοκίνητα και ήταν όλοι ξένοι από έξω οι οποίοι έρχονται με τσάρτερς και έρχονται νοικιάζουν εδώ αυτοκίνητα ή μένουν εσώκλειστοι μέσα στα ξενοδοχεία οπότε δεν έχουν τόσο κατανάλωση στα καύσιμα στα αυτοκίνητα.

Εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις, αρκετά πλούσιων Σέρβων, Τούρκων, οι οποίοι βέβαια δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους και το μόνο πρόβλημα είναι ότι τελικά δεν υπήρχε ντόπιος τουρισμός που να κινηθεί από πόλη σε πόλη. Τουρίστες ναι,  πολύς τουρισμός, αλλά καταναλώσεις σε καύσιμα δεν είχαμε» σημείωσε αρχικά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Πρόσθεσε δε ότι «Από τον Οκτώβριο τώρα αναμένουμε μια έτσι και αλλιώς προδιαγεγραμμένη και ψηφισμένη απόφαση ότι από 15 Οκτωβρίου θα αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και μένει να δούμε πόσο αυξηθεί, ελπίζουμε αυτή η αύξηση να είναι ελάχιστη και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να είμαστε τυχεροί ότι διεθνώς η τιμή του πετρελαίου είναι καθοδική οπότε δεν θα έχουμε μεγάλη διαφορά στην περσυνή τιμή και έτσι δεν θα έχουμε μεγάλη διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μην τρομάξουν και οι καταναλωτές και να μην στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης.

Και ας μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο είναι το πιο ασφαλές και το πιο πρακτικό  μέσο ενώ αυτό που βλέπουμε είναι ότι επειδή δεν βγαίνουν τα έσοδα όπως είχαν υπολογισθεί τελικά έχουμε με την έναρξη του φόρου στο πετρέλαιο ίσως μαζί να έρθει και η αύξηση στον ειδικό  φόρο και των άλλων καυσίμων, στο αέριο και στο πετρέλαιο κίνησης δηλαδή, και ο φόρος αντί από 1-1-2017 να μπει τελικά στις 15 Οκτωβρίου του 2016. Αυτός είναι ο φόβος μας, έτσι και αλλιώς ακούγεται, μένει να δούμε αν θα επαληθευτούμε».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ..

Στο ερώτημα πως είναι δυνατόν σε ένα χρηματιστηριακό προϊόν όπως το πετρέλαιο η κυβέρνηση να πειραματίζεται με αυτό τον τρόπο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξηθεί η τιμή  του, απάντησε ότι  «Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις όταν θέλουν γρήγορα και ασφαλή έσοδα τα ρίχνουν στους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Είναι προϊόντα που άμεσα επιφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μόνο που ένας μέσα από την κυβέρνηση δεν σκέφθηκε ότι όσο αυξάνεις την τιμή μειώνεις την κατανάλωση.

 

Και για αυτό όλα αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις που έχει δώσει η Ομοσπονδία μας και σας μιλώ και σαν Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κάθε φορά που τους λέμε να μην το κάνουν αυτό, αυτές το κάνουν. Νομίζουν ότι ό,τι κατανάλωση κάνουν σε ένα προϊόν είτε στο καύσιμο, είτε στο τσιγάρο, η ίδια θα είναι και μετά την αύξηση του φόρου. Αυτό όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ξεχνούν τον βασικό κανόνα της αγοράς που λέει ότι ό,τι ακριβαίνει μειώνει την κατανάλωση με αποτέλεσμα όλα  τα οικονομικά στοιχεία και όλοι οι προϋπολογισμοί να πέφτουν εκτός».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.