Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο για τα διόδια,  θα γίνει και συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού…

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε  στις 2 μετά το μεσημέρι  με αποκλειστικό θέμα την συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος κατά της σχεδιαζόμενης δημιουργίας σταθμού διοδίων στα όρια του Δήμου Καβάλας. Το κατεπείγον της συνεδρίασης συνίστατο , στο ότι επίκειται η δημοπράτηση του έργου δημιουργίας σταθμού διοδίων στα όρια του Δήμου Καβάλας από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.». Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει ταχθεί με απόφαση του ενάντια στην λειτουργία επιπλέον σταθμών διοδίων στην Περιφέρεια ενώ σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος της Καβάλας αντιδρά σε νέους σταθμούς διοδίων.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν οι φορείς της Καβάλας, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τσατσούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Λεμονίδης  αλλά και πολιτικοί φορείς όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος και οι βουλευτές κ.κ. Εμμανουηλίδης και Παπαφιλίππου.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι  ο Νομός Καβάλας και ειδικότερα ο Δήμος Καβάλας  αντιμετωπίζεται τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια ως δήμος Γ` Κατηγορίας και συνεχώς υποβαθμίζεται και τώρα με αυτά τα νέα διόδια θα υποστεί μία ανεπανόρθωτη ζημία καθώς θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και θα μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε ένα απέραντο φρενοκομείο με την διέλευση χιλιάδων οχημάτων – φορτηγών  λόγω του γεγονότος ότι τα νέα διόδια  θα εγκατασταθούν  στην Άσπρη Άμμο με αποτέλεσμα οι οδηγοί που θα θέλουν να αποφεύγουν τα διόδια να τα παρακάμπτουν και να εισέρχονται στην πόλη της Καβάλας.

Τονίζεται δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν την εκτρωματική παρέμβαση για την τοποθέτηση των διοδίων στην Άσπρη Άμμο, κάτι που αποτελεί αιτία πολέμου και καλούν την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση τους . Τέλος επισημαίνεται ότι αποφασίζουν σαν μία πρώτη ήπια αντίδραση στις 31-5-2017 να προβούν σε κινητοποιήσεις  με το συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού για 20 λεπτά στις 5 το απόγευμα  και αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η δήμαρχος κ. Τσανάκα στην τοποθέτηση της χαρακτήρισε ιστορική αυτή την ημέρα της συνεδρίασης καθώς παίζεται το μέλλον των παιδιών όλων δεδομένου ότι δεν πρέπει να γίνουν τα διόδια στην Άσπρη Άμμο  και πως η θέση τους είναι  να γίνουν πλευρικά διόδια και όχι μετωπικά. Πρόσθεσε δε πως για λίγες θέσεις εργασίας δεν θα υπονομευτεί το μέλλον της Καβάλας  ενώ τόνισε με έμφαση ότι είναι πολύ σημαντικό το ψήφισμα να είναι ομόφωνο.

Από πλευράς των επικεφαλής των παρατάξεων ο  κ. Σιμιτσής συμφώνησε με το ψήφισμα κάνοντας λόγο για εμπαιγμό από πλευράς Εγνατίας Οδού ΑΕ, τονίζοντας ότι δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος  εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι θα υπάρχουν 3 σταθμοί διοδίων από Καβάλα για Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας ότι γενικότερα όπου λειτουργούν νέα διόδια προκαλούν προβλήματα.

Ο κ. Βαγγέλης Παππάς σχολίασε πως η Εγνατία Οδός δεν ενώνει πόλεις και χώρες αλλά λειτουργεί σαν παράκαμψη της  Καβάλας όταν τα διόδια με βάση τα όσα προβλέπονται πρέπει να λειτουργού κάθε 100 χιλιόμετρα ενώ τώρα μεταξύ Άσπρης Άμμου και Μουσθένης δεν είναι ούτε 60 χιλιόμετρα.  Ο ίδιος πρότεινε την κινητοποίηση της  επόμενης Τετάρτης ώστε, όπως ανέφερε, να καταλάβουν στην Αθήνα ότι πολύ έπαιξαν με την Καβάλα.

Ο κ. Βέρρος σχολίασε ότι οι 13 συνολικά σταθμοί διοδίων που προβλέπονται για την Εγνατία γίνονται για να είναι ελκυστικό το πακέτο ξεπουλήματος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κάτι με το οποίο η παράταξη τους  διαφωνεί όπως και με το ξεπούλημα των αεροδρομίων και των λιμανιών ενώ τόνισε πως πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούν άλλα διόδια..

ΤΟ ΕΘΕΣΕ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου αλλά αμφιβάλλει αν θα εισακουστεί στην κυβέρνηση ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνουν νέα διόδια αν πρώτα δεν κατασκευαστούν οι κάθετοι οδικοί  άξονες στην Περιφέρεια μας.  Έκανε λόγο για χαρτογιακάδες Αθηνών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει είτε ένα κλιμάκιο υπουργών να έρθει στην Καβάλα για να ενημερωθεί  για το θέμα είτε ένα κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο να μεταβεί στην Αθήνα για να τους ενημερώσει συνολικά για το θέμα καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.

Ο βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε πως τα διόδια πρέπει να είναι αναλογικά  και πως πρέπει ο καθένας να πιέσει προς την Αθήνα και την κυβέρνηση ώστε αυτή η απόφαση για τα διόδια της καβάλας να ακυρωθεί  ώστε να περάσουν σε μία λογική αναλογικότητας των διοδίων.  Δήλωσε δε πως είναι αλληλέγγυοι σε κινητοποιήσεις αρκεί να υπάρχει δυναμική συμμετοχή.

Από πλευράς του ο βουλευτής κ. Παπαφιλίππου δήλωσε ότι ενστερνίζονται το περιεχόμενο του ψηφίσματος και το συνυπογράφουν  καθώς πρέπει να γίνει  αλλαγή στην τοποθεσία των διοδίων. Πρόσθεσε δε πως στο Υπουργείο  και στο ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για να εφαρμοστούν αναλογικά διόδια ενώ σε ότι αφορά  τους 13 σταθμούς διοδίων σε όλη την Εγνατία ανέφερε ότι είναι μία συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης, ένας απαραίτητος όρος για την τελική συμφωνία της αξιολόγησης με τους δανειστές!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση