«Χρειάζεται διάλογος εν όψει των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου  Φίλιππος Αναστασιάδης

Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Καβάλα και του έθεσε διάφορα θέματα. Ο δήμαρχος έκανε σχετικές δηλώσεις τονίζοντας αρχικά ότι   «Πιστεύω ότι η επίσκεψη του υπουργού τόσο στο νομό Καβάλας, όσο και στους γειτονικούς νομούς της Δράμας και της Ξάνθης από όσο γνωρίζω, είχε ένα σκοπό. Έγινε μια διερευνητική επαφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πρώτου και δεύτερου βαθμού για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Ήρθε στοχευμένα δηλαδή, δεν έκανε κάποιες ανακοινώσεις, απλά ήρθε για να δει και να ακούσει.

Θεωρώ ότι και η κυβέρνηση είναι σε μια σύγχυση για το πώς ακριβώς πρέπει να προχωρήσουμε στην περιβόητη αναθεώρηση του Καλλικράτη μια και υπάρχουν ορισμένες προσεγγίσεις και σκέψεις μεταξύ του υπουργείου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το εκλογικό σύστημα δεν πρέπει να αλλάξει, το υπουργείο έχει στις προθέσεις του να προχωρήσει στην απλή αναλογική και σε ένα μικτό σύστημα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ..

Ο  ερωτηθείς σχετικά για τον αν ο κ. Σκουρλέτης είχε κάποιο ξεκάθαρο πλάνο,  τόνισε ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τι θα συμβεί και πως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Τ.Α. δηλαδή αν θα ψηφίζουμε χωριστά επικεφαλής και χωριστά τους συμβούλους. «Απλά ο υπουργός άκουσε κάποιες τοποθετήσεις από συναδέλφους και εκεί σταμάτησε. Τουλάχιστον αυτό έγινε στην σύσκεψη που ήμουν εγώ στο Δημαρχείο της Καβάλας. Εγώ κατάλαβα απλά για όσα συζητούνται. Μιλήσαμε γενικά για θέματα που ταλανίζουν την Τ.Α. Για παράδειγμα ο υπουργός ήξερε για το Δήμο Παγγαίου και την καταγγελία που έγινε από τον πρώην δήμαρχο κ. Ξουλόγη και θεωρώ ότι έγινε μια καλή κουβέντα για να προχωρήσουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση επ` αυτού.

Εμείς του είπαμε άλλα από αυτά που μας είπε ο κ. Σκουρλέτης, γιατί για εμάς άλλα έχουν προτεραιότητα. Αν γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου, καλό θα είναι η κυβέρνηση να έρθει σε διαβούλευση και αυτό θα το κάνει  νομίζω αν θέλουν να προχωρήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Απόλυτα αναλογικό το σύστημα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει.

Απλά και εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις, το σύστημα μπορεί να γίνει αναλογικό, αλλά ας μας ακούσουν και εμάς, κάτι έχουμε να πούμε και μέσα από το διάλογο με κοινή συναίνεση κάτι θα έρθει» πρόσθεσε με έμφαση.

ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

Σε σχετική ερώτηση, αν με το νέο αναλογικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Σκουρλέτης θα προκύψει ακυβερνησία,  ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι και ακυβερνησία δεν μπορεί να επέλθει αλλά και ένας μπροστάρης αν δεν υπάρχει  για να δίδει κατευθυντήριες οδηγίες,  το σύστημα και πάλι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Θα σας αναφέρω αυτό που έχουμε εμείς εδώ στο Δήμο Παγγαίου. Υπάρχει κάποιος που είναι Δήμαρχος και δίδει τις οδηγίες και συμφωνούν ή διαφωνούν τα στελέχη της ίδιας της παράταξης, αλλά παράλληλα καταφέρνουμε να έχουμε και μια συναίνεση όπως το σκάφτεται η κυβέρνηση, χωρίς να το επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αν εξαιρέσουμε τον πρώην δήμαρχο κ. Ξουλόγη που κάνει αντιπολίτευση  για να κάνει αντιπολίτευση και αντιδρά ορισμένες φορές, κατά τα άλλα έχουμε συναίνεση από τους περισσότερους συμβούλους από τις παρατάξεις. Άρα δεν χρειάζεται ο νομοθέτης να μας επιβάλλει την συναίνεση. Αυτή υπάρχει επειδή πολύ απλά μας ενώνουν τα προβλήματα. Και όταν λειτουργούμε μέσα σε σωστά πλαίσια διαφάνειας η συναίνεση έρχεται από μόνη της. Πάντως όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Φιλόσογλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Γραμμένος στην σύσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας με τον κ. Σκουρλέτη,  μπορεί να γίνουν υπόγειες διαδρομές εντός του Δ.Σ. που δεν τιμούν βέβαια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) αλλά και τους συμβούλους. Απλά οι καταστάσεις είναι τέτοιες που φέρουν και αυτό το αποτέλεσμα. Μιλάμε για ένα σύστημα απλής αναλογικής που λογικά θα διευκολύνει την Τ.Α. Η Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της γιατί έως τώρα είναι ήξεις αφίξεις. Και ενώ λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για την λειτουργία των Δήμων και για το σχέδιο νόμου που είναι υπό ψήφιση, σωστές αλλαγές και ενώ και εμείς προτείναμε αλλαγές στον κ. Σκουρλέτη, αυτό το θέμα με την απλή αναλογική, είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θέλει πολύ κουβέντα και δεν χρειάζεται βιασύνες. Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο το πώς θα γίνουν οι εκλογές».

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «Για αυτό τον λόγο και εγώ πήγα στην πολιτική ομιλία του κ. Σκουρλέτη στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας»  από την στιγμή που ο ίδιος είναι ο πολιτικός μας προϊστάμενος.  Ούτε δείγματα κομματικής νομιμοφροσύνης έπρεπε να επιδείξουμε μέσα από αυτή την ιστορία, ούτε τίποτε διαφορετικό. Έπρεπε να είμαστε εκεί γιατί ήταν υπουργός Εσωτερικών εδώ. Στην ομιλία του κ. Σκουρλέτη  πήγα εγώ και ο Δήμαρχος Θάσου γιατί έτσι το θέλαμε και δεν μας το επέβαλε κανείς».

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο ερώτημα αν υπάρχει αισιοδοξία στον τουρισμό ο ίδιος απαντά ότι  «Εμείς ως Δήμος Παγγαίου έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο τουριστικής προβολής που έχει γίνει μετά από διαβούλευση με τους επαγγελματίες του τουρισμού και σε συνεργασία με τον συνεργάτη του Δήμου κ. Τσουκαλίδη που βήμα βήμα εφαρμόζεται.

Πήγαμε στις τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας και του Βελιγραδίου και θεωρώ ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οργανωνόμαστε και νομίζω ότι θα πάμε καλά, αφού το τουριστικό προϊόν πρέπει να το υποστηρίζουμε με υπηρεσίες του τουρισμού όπως την καθαριότητα, το νερό, τις καθαρές παραλίες,

Προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καλή συνεργασία με τους καταστηματάρχες της περιοχής ενώ έχουμε κάνει και κουβέντα με τον κ. Γεωργιάδη ώστε να συμμετέχουμε στο AIR SEA SHOW. Θέλουμε να κάνουμε εκδηλώσεις στην Ν. Πέραμο, έχουμε την αρχική του δέσμευση, στείλαμε επιστολή στην δήμαρχο Καβάλας κ.  Τσανάκα και στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο για να συμμετάσχουμε στο Air Sea Show και νομίζω ότι και μείς μπορούμε να συμμετέχουμε αφού κανείς δεν έχει πρόβλημα. Επιβάλλεται το σόου να γίνει, θα το στηρίξουμε όλοι μαζί, πρέπει να γίνει και να γίνει θεσμός για το νομό Καβάλας. Μακάρι να πάει και στην Θάσο και στο Νέστο και πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση