Χρήσιμα συμπεράσματα από μελέτη για την τουριστική επισκεψιμότητα της Καβάλας που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας

Μία μελέτη για την τουριστική επισκεψιμότητα της Καβάλας παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Μία μελέτη την οποία ο Αντιπρόεδρος του φορέα  κ. Μάρκος Δέμπας τη χαρακτήρισε ως πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Συγκεκριμένα ο κ. Δέμπας σχολίασε για αυτήν τη μελέτη πως «είναι μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου σε ένα δείγμα περίπου 1.100 ατόμων. Ουσιαστικά θέλαμε να δούμε την ελληνική αγορά όσον αφορά το πώς βλέπουνε, αν έχουν έρθει, αν έχουν επισκεφθεί την περιοχή της Καβάλας και της Θάσου. Ήταν δηλαδή μια έρευνα η οποία έγινε στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου και σε άλλες εκτός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δηλαδή δεν έγινε κανένα ερωτηματολόγιο στη δική μας την Περιφέρεια. Δεν υπήρχε ανάγκη να δούμε η Δράμα ή η Ξάνθη ή η Κομοτηνή πώς βλέπουν το Νομό Καβάλας, αφού έτσι κι αλλιώς γειτνιάζουμε και πάνω κάτω ξέρουμε και τα αποτελέσματα. Ήταν απλώς μια εσωτερική έρευνα της εσωτερικής αγοράς των Ελλήνων με το βασικό ερώτημα αν έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ

Πρόσθεσε δε πως «Από την έρευνα  βγαίνει ένα σημαντικό νούμερο της τάξεως σχεδόν του 68% – 70% που λέει ότι δεν έχουν επισκεφθεί ούτε την Καβάλα ούτε τη Θάσο. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό που θα λέγαμε ότι δείχνει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μέσα στην εσωτερική πίτα που θα μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Και μάλιστα όταν γίνεται πιο εξειδικευμένη η ερώτηση είναι ότι περίπου ένα 60% από αυτούς δεν έτυχε να έρθουν ή δεν γνωρίζουν για την περιοχή. Επομένως είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να το δούμε. Από αυτήν την ανάλυση φαίνεται ότι η περιοχή της Αττικής αλλά και η υπόλοιπη χώρα είναι αυτή η οποία θα λέγαμε ότι οι κάτοικοί της δεν έχουν επισκεφθεί καθόλου την περιοχή μας, δηλαδή από την περιοχή της Αττικής ένα 71% έχει δηλώσει ότι δεν έχει επισκεφθεί ούτε την Καβάλα ούτε τη Θάσο. Ενώ η περιοχή της Θεσσαλονίκης λέει ότι ένα 60% έχει επισκεφθεί την Καβάλα και τη Θάσο. Βλέπουμε δηλαδή ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή που πραγματικά μας επισκέπτεται, πραγματικά μας στηρίζει και βλέπουμε ταυτόχρονα ότι άλλες περιοχές Αττική, Πελοπόννησος κοκ δεν γνωρίζουν την Καβάλα. είτε γιατί προτιμούν να κάνουν κάπου αλλού διακοπές είτε γιατί δεν έχει τύχει μέχρι τώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα κομμάτι που πρέπει να το αξιολογήσουμε. Από κει και πέρα αφού βγάλαμε αυτό το συμπέρασμα ότι πλέον στην εσωτερική αγορά θα πρέπει αν στοχεύσουμε και ιδιαίτερα σε περιοχές βάζοντας ακόμα και την ίδια τη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν είναι τόσο κοντά και ένα μεγάλο ποσοστό μας έχει επισκεφθεί, το ερώτημα ήταν πόσο ικανοποιημένοι ήταν από την παραμονή τους στην Καβάλα και τη Θάσο, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν έρθει. Ήταν ένα πολύ υψηλό ποσοστό της τάξεως του 98% που πραγματικά λένε ότι έμειναν ικανοποιημένοι από την περιοχή μας, από τις υποδομές, κι ότι θα ήθελαν ίσως να ξαναεπισκεφθούν την περιοχή. Ο μέσος όρος των Ελλήνων που επισκέφθηκαν την περιοχή μας ήταν περίπου 7 ημέρες και ξοδέψανε ένα ποσό της τάξεως των 38 ευρώ ανά ημέρα. Αν αναλογιστούμε ότι σε μια αντίστοιχη έρευνα που είχαμε κάνει το 2012, όπου εκεί βέβαια μιλούσαμε με τους ξένους τουρίστες, ο μέσος όρος δαπάνης ήταν περίπου στα 64 ευρώ».

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τέλος σημείωσε ότι «Βγήκανε χρήσιμα συμπεράσματα από τη μελέτη, δείχνει ότι η περιοχή μας έχει πολύ θετικά στοιχεία. Όσοι έχουν έρθει είναι ικανοποιημένοι, αλλά βλέπουμε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να κάνουμε ίσως κάποιες κινήσεις συνδυασμένες και ως Επιμελητήριο και ως άλλοι φορείς προς περιοχές που ακόμα δεν μας έχουν επισκεφθεί. Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αγορά που θα πρέπει και αυτή να την αναμοχλεύσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση