Χρέος 4.438.000 διαπιστώθηκε στην ΔΕΥΑ Νέστου

Χρέος 4.438.000 διαπιστώθηκε στην ΔΕΥΑ Νέστου που προέκυψε από δανειοληψία. Ο δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης δήλωσε πως τα δάνεια ήταν δικαιολογημένα. Συγκεκριμένα είπε ότι «οι οφειλές αυτές θα δοθούν από ιδία έσοδα της ΔΕΥΑΝ. Αυτό το ποσό εμείς όταν φύγαμε το 2014 ήταν 3.600.000. Η αιτιολόγησή του ήταν ότι υπάρχουν δύο δάνεια μεγάλα τα οποία χρειαζόταν προκειμένου να γίνει η αποχέτευση της Χρυσούπολης, που είχε ως προαπαιτούμενο 20% ΦΠΑ τότε και 13% συμμετοχή, στα 12 εκατομμύρια. Μια αστοχία της μελέτης του έργου σε κάποιο κομμάτι που απαιτούσε νέο αντλιοστάσιο και ενός αγωγού 1200μ το οποίο έβαλε στο κοστολόγιο συν 3 εκατομμύρια. Όλη αυτή η διαδικασία, κόστισε το έργο 15 εκατομμύρια περίπου. Είχε την εξέλιξη ότι επειδή έπρεπε να δανειοδοτηθεί προκειμένου να υπάρχει ροή στους λογαριασμούς. Η προηγούμενη διοίκηση και πριν από μας, τότε, είχε συνάψει τα δάνεια και σωστά έκανε. Εμείς διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση και ολοκληρώσαμε το έργο το οποίο δημοπρατήσαμε κατά το ήμισυ και εκτελέσαμε εξ ολοκλήρου. Έγινε ένα πολύ καλό έργο. Μετά από παρέμβασή μας το 2014 λίγο πριν φύγουμε, καταφέραμε να απαλλάξουμε τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας με απαλλαγή του ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση είναι αυτή που έγινε τον Αύγουστο του 2014 απόρροια παρεμβάσεών μας και είχε σχέση με την προσπάθεια να αναδείξουμε ότι τα μεγάλα έργα δεν μπορεί να επιβάλλεται ο ΦΠΑ ώστε μετά να τρέχουμε να ζητάμε τις αρμόδιες ΔΟΥ την επιστροφή του σε κάθε λογαριασμό γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα ώστε να τρέχουν τα έργα.

Όταν εμείς φύγαμε, η τότε διοίκηση έκανε ένα τέχνασμα, ένα έργο του ΕΣΠΑ κατέθεσε λογαριασμούς πληρωμής. Χρήματα τα οποία ήταν διασφαλισμένα. Τα εμφάνισε πρόσκαιρα για 20 μέρες. Μέτρησαν τους λογιαριασμούς που μετά από 10 μέρες πληρώθηκαν. Σ’ αυτό το κομμάτι προσπάθησε η τότε διοίκηση να εμφανίσει ως τεράστιο ζήτημα και φυσικά 3,6 εκ που αφήσαμε, τα οποία 2,8 ήτνα δάνεια, ήθελε να τα παρουσιάσει στα 5,6. Σήμερα η διοίκηση αυτή μας αφήνει 4.438.000 που πρέπει να πληρωθούν από ιδία έσοδα. Ξαφνικά κληθήκαμε μετά από 5 χρόνια να πούμε ότι δεν ήμασταν εμείς οι καλοί διαχειριστές προκειμένου των δεσμεύσεων που έτυχαν από λογαριασμούς του έργου του πρώτου βιολογικού της Χρυσούπολης η ΔΕΥΑΝ. Δυστυχώς, και από τις τράπεζες δεν υπήρχε η σωστή απεικόνιση του ζητήματος. Από την άλλη μεριά η ΔΕΥΑΝ αυτήν τη στιγμή το έχει πληρώσει δύο φορές, επειδή δεν ήξεραν ούτε πού πήγαιναν ούτε από πού ερχόταν. Και δυστυχώς τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε αυτό το ποσό που δεσμεύτηκε και αποδόθηκε κατά 95%, και να διεκδικήσουμε το ποσό πρώτον από τις τράπεζες, διότι δεν μπορεί μια τράπεζα να δίνει ότι έχει ενεχυριάσει 500 χιλιάδες ενώ ενεχυρίασε 300. Και δεν μπορεί ενώ έχει πληρωθεί από τις 300 τις 250, να ερχόμαστε και να έχουμε δέσμευση 500 χιλιάδων. Όλο αυτό το εγχείρημα το οποίο αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα η προηγούμενη διοίκηση του κ. Τσομπανόπουλου, είτε γιατί δεν καταλάβαινε είτε γιατί δεν ήθελε, θέλησε να το παρουσιάσει ότι εμείς είχαμε κάποιο ζήτημα. Εμείς όλα αυτά τα εξτρά που έγιναν προκειμένου να έχει η Χρυσούπολη ένα πολύ καλό έργο που το χρειαζόταν κι έπρεπε να γίνει πριν 30 χρόνια, αυτό το κομμάτι το χειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχε μείνει 1,1 εκ στη διοίκηση Τσομπανόπουλου και επί 5 χρόνια ενώ δεν κατάφερε να κάνει την αποπληρωμή, μας κατηγόρησε στο τέλος γιατί ήρθαν οι εργολάβοι και τους δέσμευσαν για 500 χιλιάδες».

ΘΑ ΒΡΕΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ

Πρόσθεσε δε πως «Η ΔΕΥΑΝ θα βρει το βηματισμό της. Σχεδιάζουμε νέα μεγάλα έργα στα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα ολοκληρώνοντάς τα και έχουμε ανοιχτά τα ζητήματα όλα αυτά των διεκδικήσεών μας τα οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και θα πρέπει εμείς ως διοίκηση να πούμε ότι με τις βάσεις που βάλαμε έχει μέλλον. Με σωστή διαχείριση όλα αυτά σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε όλες τις ορεινές κοινότητες και ημιορεινές κοινότητες, στο γιακά δηλαδή, με την αποχέτευση, όπως θα κάνουμε στην περιοχή της Κεραμωτής αλλά και στον κάμπο του Νέστου. Η προηγούμενη διοίκηση μας άφησε παρακαταθήκη, ενέταξε μια μελέτη δική μας στη Νέα Καρυά στο Φιλόδημος. Απομένει να κάνουμε τις μελέτες για το Αγίασμα και τις Πηγές ούτε ώστε όλος ο κάμπος να έχει το πλεονέκτημα των δικτύων ακαθάρτων, να μην ρυπαίνει το περιβάλλον, τον κάμπο, τις παραλίες κλπ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *