«Χαίρομαι που είμαστε ενωμένοι στον αγώνα» δηλώνει ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει λάβει διαστάσεις ενώ η Ιερά Σύνοδος είχε πάρει θέση πριν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.  Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος.

Όπως τόνισε αρχικά «Εάν  η δική μας καρδιά δεν δεχθεί την όποια ονομασία, καμία ονομασία δεν θα επικρατήσει ποτέ. Μπορεί να φέρνουν αυτοί που θέλουν την όποια ονομασία και να λένε αυτά που λένε αλλά εμείς λέμε αυτό που πιστεύουμε. Εγώ δεν κρίνω τις κινήσεις της κυβέρνησης ή άλλης δυνάμεως. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς ως Έλληνες, όλοι μαζί ενωμένοι αγαπάμε την πατρίδα μας. Και εμείς, και οι πολιτικοί και οι εκκλησιαστικοί έχουμε εμπιστοσύνη και ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να προδώσει κανείς εκείνα που μας έδωσαν οι πρόγονοι μας.

Εκείνοι που θυσιάσθηκαν,  πέθαναν και έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Και λέω εγώ, ας υποθέσουμε ότι αυτό το κράτος παίρνει τελικά την ονομασία για την οποία άλλοι κάνουν λόγο και λέγεται με τον όρο Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή.

Εμείς οι Έλληνες που θα έχουμε την ονομασία αυτή; Θα έχουμε μια σημαία που θα λέει Μακεδονία; Η Κίνα θα αναγνωρίσει το δικό μας το αεροδρόμιο ή τη δική μας περιοχή της Μακεδονίας που είναι ελληνική; Αυτό αισθάνομαι.

Οι Έλληνες δεν χάνουν ποτέ. Οι ξένοι χάνουν από τους Έλληνες για αυτό και τους φοβούνται πάντοτε. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Και αυτό είναι εκείνο που οικοδομεί, στηρίζει το μέλλον για τους ανθρώπους μας και τα παιδιά μας. Που θα γράφεται  η λέξη Μακεδονία;

Για αυτό και η Εκκλησία που είμαστε ο καθένας από εμάς έχει θέση και άποψη για αυτό. Ο Αθηνών Δαμασκηνός μέσα στην Αρχιεπισκοπή, είχε τον παράνομο ραδιοφωνικό εναντίον των κατακτητών.

Η εκκλησία έχει πάντοτε το λάβαρο υψωμένο και αυτό που κάνει πάντα είναι να αγωνίζεται. Ο Μέγας Κωνσταντίνος πρώτος σήκωσε το λάβαρο ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ. Απλά το λάβαρο ακόμη και αν το θάψουν θα βγει και θα πει ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό.

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ποικίλος. Και εγώ είμαι πολίτης. Έχω δικαίωμα να μιλήσω και οι κληρικοί και οι επίσκοποι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για αυτό και μιλούν και σε αυτή την περίπτωση».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο Σεβασμιώτατος  τόνισε με έμφαση ότι «Η Εκκλησία είναι πάνω από τα κόμματα. Ενώνει τους ανθρώπους και τους φέρνει εκεί που πρέπει. Δικαίωμα του καθενός είναι να μιλά. Εγώ κατέβηκα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα δεν ξέρω αν θα πάω. Έδωσα το παρόν στην Θεσσαλονίκη. Αν δεν πάω στην Αθήνα δεν είναι επειδή δεν το θέλω. Πνευματικά θα είμαι εκεί.

Η θέση μου είναι εκφρασμένη. Μάλιστα ο λόγος που εκφώνησε ο Παντελεήμων Β` στην Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο τον είχα γράψει εγώ και  τον οποίο έχω πάντα στην καρδιά μου. Δεν έχω δικαίωμα να προτρέψω κάποιον να πάει στο συλλαλητήριο. Ο κόσμος ξέρει. Θα μας εκδικηθεί ο εθνικός ύμνος του Διονυσίου Σολωμού.

 

Όταν οι δυνάμεις του Άξονα  επιτέθηκαν  στην Ελλάδα, η Ελλάδα αντιστάθηκε στον Άξονα. Πίστευε κάποιος τι θα συνέβαινε μετά; Οι Έλληνες έμειναν ψηλά. Όποιοι και να θυσιάσθηκαν οι Έλληνες έδειξαν μεγαλείο. Δεν νομίζω τελικά να συμβεί κάτι. Η άλλη πλευρά σε σχέση με το αλυτρωτικό αποκλείεται να συμφωνήσει. Δεν θα συμφωνήσουν από εκεί και  να το δείτε. Χαίρομαι που είμαστε ενωμένοι στον αγώνα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *