«Φοβάμαι μήπως τελικά αντί για αλλαγές μαζί με την απλή αναλογική έρθει και η διάλυση των ΟΤΑ» εκτιμά η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο  απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση  όλων των δημάρχων της χώρας.  Σχετικές δηλώσεις έκανε η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα.

Η κ. Τσανάκα αρχικά ανέφερε ότι  «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ)  είναι κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο της απλής αναλογικής. Μάλιστα και η ίδια η ΚΕΔΕ  λέει ότι χρειάζονται αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά ενώ κανείς δεν συζητά για αλλαγές επί της ουσίας , όλοι μιλούν για αλλαγές στο σύστημα της ψηφοφορίας.

Αυτό το θεωρεί η ΚΕΔΕ απαράδεκτο και ακόμη η απλή αναλογική είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το δούμε ως μια μορφή ψηφοφορίας αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να προχωρήσουν αλλαγές που σε τελική ανάλυση θα βοηθήσουν να δουλέψουν οι Δήμοι. Για αυτό και εμείς εκτιμούμε ότι η όλη φασαρία γίνεται για να αποδυναμωθούν οι Δήμοι.

Οι Δήμοι κατ΄ εμέ είναι από τους λίγους θεσμούς που σε αυτή την ρημαγμένη Ελλάδα του σήμερα, εξακολουθούν να δουλεύουν. Και θα είναι πάρα πολύ άσχημο για τον τόπο να διαλύσουμε και τους Δήμους.

Απλά έχω μια αίσθηση ότι υπάρχει προσωπική κόντρα. Και αν το βλέπουμε έτσι δεν θα παν καλά τα πράγματα».

ΠΕΡΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

Η δήμαρχος πρόσθεσε πως «Εγώ λέω ας δοκιμάσουμε τα πάντα, ακόμη και την απλή αναλογική. Απλά όλα είναι θέμα παιδείας και συνήθειας. Απλά ο κόσμος τόσα χρόνια βλέπει και βλέπει μέσα από τη Βουλή ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ψηφίζει ΟΧΙ γιατί έτσι πρέπει να κάνει ως αντιπολίτευση. Πολλοί θεωρούν ότι η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ψηφίζει επί δικαίων και αδίκων ΟΧΙ.

Νομίζω ότι έτσι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα και αν διαλυθούν και οι Δήμοι θα την πληρώσει ο Έλληνας πολίτης. Όλη τους η έννοια είναι η απλή αναλογική. Αλλά και αυτό μπορούμε να το δοκιμάσουμε. Να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει. Απλά θεωρώ ότι υπάρχει μια άσχημη κατάσταση και δεν ξέρω ποια τι θα μας ξημερώσει. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  κ. Πατούλης δηλώνει πως ίσως και να γίνουν κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά μου εκτιμώ ότι όντως πρόκειται για κάτι σοβαρό,  για μια διάλυση κατά κάποιο τρόπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… Απλά ελπίζω να βρεθεί μια άκρη, να καταλάβουν ότι όλα είναι σοβαρά, δεν μπορείς να παίζεις και  πρέπει όλοι να να καθίσουν σοβαρά να συζητήσουν».

ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Καβάλας, το πλέον σοβαρό είναι ότι η ΚΕΔΕ δεν βάζει μπροστά της το δικό της κείμενο και πρόταση για να δουλέψουν πάνω σε αυτό. «Μάλιστα οι της ΚΕΔΕ διαμήνυσαν στον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη ότι είναι συνήθεια το υπουργείο να κατεβάζει εισήγηση και πάνω σε αυτή να μιλάνε. Και πάνω σε αυτή ν α δουλέψουν όλοι και να δουν τι θα κάνουν. Απλά το κείμενο είναι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και μόνο, καθαρά τεχνοκρατικό. Για αυτό και μίλησα καθαρά στην Αλεξανδρούπολη στην συνάντηση των δημάρχων και είπα ότι πρέπει να κατεβάσουμε πρόταση. Διότι δεν μπορούμε να δίδουμε δικαίωμα και να λένε ποια είναι η δική σας η πρόταση και πρέπει η ΚΕΔΕ να έχει κείμενο – το οποίο άλλωστε η ΚΕΔΕ ετοιμάζει – και πάνω σε αυτή να δουλέψει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση