Υποτονική η κίνηση στον τομέα των εμβολιασμών στην Καβάλα όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξ. Κροκίδης

Υποτονική είναι η κίνηση στον τομέα των εμβολιασμών όπως το επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας  κ. Ξενοφών Κροκίδης. Όπως τόνισε αρχικά

«Πράγματι είναι ακόμη νωρίς…. Συνήθως οι ομάδες υψηλού κινδύνου αυτό το διάστημα κάνουν έρευνα αγοράς. Βρίσκουν δηλαδή τον φαρμακοποιό τους και ρωτούν αν έχουν κάνει παραλαβή στα εμβόλια του χειμώνα 2018-2019 και στην συνέχεια αποτίνονται στον θεράποντα ιατρός τους, παθολόγο, γενικό ιατρό, πνευμονολόγο, καρδιολόγο, ο οποίος συνταγογραφεί και στην συνέχεια προμηθεύονται το εμβόλιο και το κάνουν. Αυτό γίνεται τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό είναι ένα καλό διάστημα, ώστε αφού γίνει το εμβόλιο να υπάρχει το διάστημα των δύο εβδομάδων περίπου οπότε αφού αναπτυχθούν τα αντισώματα αυτά να μας προφυλάξουν στην συνέχεια για τη γρίπη και όχι για τις ιογενείς λοιμώξεις στις οποίες κάποιος μπορεί να είναι επιρρεπής είτε κάνει το εμβόλιο είτε όχι!

Αλλά μας προφυλάσσει από την πραγματική γρίπη, μια απειλή τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία μας οδηγεί αρχικά στο νοσοκομείο, δεύτερο σε νοσηλεία σε κρεβάτι και κάποιοι ευτυχώς λίγοι, μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και σε κρεβάτι νοσηλείας.

Σε αυτή την περίπτωση όμως – και πρέπει να τονισθεί αυτό – ένα μικρό κομμάτι των νοσηλευομένων δεν θα τα καταφέρουν και θα καταλήξουν. Για αυτό και κάθε χρόνο σε παγκόσμιο και σε πανελλαδικό επίπεδο δυστυχώς καταγράφονται θάνατοι που οφείλονται στη γρίπη αλλά και στα συγγενικά καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα».

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Πρόσθεσε δε πως «Και ένας ακόμη παράγοντας που ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις είναι και η παχυσαρκία και αυτό πια έχει καταγραφεί στα ιατρικά δεδομένα. Και όταν λέμε παχυσαρκία δεν εννοούμε τα λίγα παραπανήσια κιλά που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς, μια και είμαστε πρωτοπόροι ως ενήλικες ή ως παιδιά, αλλά στην παχυσαρκία που μάστιγα και που αποτελούν ένα ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου».

Αναφορικά με τις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρήζουν του εμβολιασμού της γρίπης, ο ίδιος αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους. «Μιλάμε για άτομα πάνω από τα 65 έτη και αυτά τα άτομα, όπως οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς που έχουν βαλβιδοπάθεια και άλλα νοσήματα της καρδιάς αλλά και οι διαβητικοί οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Υπάρχει μια αυξημένη επιρρέπεια σε όλες τις λοιμώξεις για τα άτομα αυτά του διαβήτη. Άρα αυτός είναι ο μπούσουλας αν και οι περισσότεροι ξέρουν αν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Αυτό που είναι παρήγορο όμως, είναι ότι σιγά σιγά ανεβαίνει ο αριθμός αυτών που οικειοθελώς κάνουν τον εμβολιασμό τους. Μαζί τους και οι γιατροί και οι νοσηλευτές εμβολιάζονται. Πρέπει και εμείς οι επαγγελματίες υγείας, γιατροί, νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, παρασκευαστές ακόμη και διοικητικοί πρέπει να εμβολιασθούν.

 

Δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμών τόσο στο δικό μας Νοσοκομείο όσο και σε άλλα ιδρύματα είναι χαμηλά, ευτυχώς όμως υπάρχει αυξητική τάση. Για αυτό και καλώ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Καβάλας, και όλων των μονάδων, όπως ψυχιατρικές κλινικές, γηροκομεία, οι μονάδες αιμοκάθαρσης, αποκατάστασης, όλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να εμβολιασθούν.

Δεν πρέπει να δίδει κανείς σημασία στους αντιεμβολιαστές. Δεν υπάρχει κίνδυνος παρά μόνο σε αυτούς που έχουν μια κάποια αλλεργία στο αβγό ή σε αυτούς που είναι σε εμπύρετη κατάσταση. Πρώτα πρέπει να περάσει ο πυρετός και μετά να κάνουν το εμβόλιο. Είναι ασφαλές και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό.

Βέβαια παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρουν κάθε χρόνο εκείνο το στέλεχος που θα κυριαρχήσει, πάντοτε υπάρχουν κενά και προβλήματα. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο εμβόλιο αλλά στην προστασία που παρέχει το εκάστοτε εμβόλιο. Ας ευχηθούμε όσοι θέλουν να τα ακολουθήσουν, είτε είναι πάσχοντες είτε εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας.

Εμείς οι της υγείας πρέπει να είμαστε προστατευμένοι ώστε να μην μεταδώσουμε την ασθένεια σε άλλους. Για αυτό και καλώ τους συναδέλφους και όλους τους επαγγελματίες υγείας να κάνουν αυτό που πρέπει γιατί όλοι μαζί σώζουμε ζωές και ό,τι καταφέρνουμε το κάνουμε όλοι μαζί. Μπορεί να χάνουμε και μάχες, αλλά στην επιτυχία είμαστε όλοι μαζί» σχολίασε.

ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Αναφορικά με τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας ο ίδιος θύμισε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στις 4 το απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου!

«Αν δεν πληρώσει κάποιος την συνδρομή του μπορεί να το κάνει για να μπει στον κατάλογο όσων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας βρίσκεται σε εκλογική τροχιά και νομίζω ότι θα κάνουμε όπως και την προηγούμενη φορά εκλογές πανηγύρι της δημοκρατίας. Και αυτό πρέπει να κάνει κάθε σύλλογος, κάθε φορέας. Εμείς θα εκλέξουμε αυτούς που νομίζουμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν καλύτερα τόσο στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και στην Αθήνα όπως και στο πειθαρχικό συμβούλιο και στα άλλα όργανα του Ιατρικού Συλλόγου. Και θα είναι αυτοί που θα κάνουν το άνοιγμα στην κοινωνία και θα είναι κοντά στο γιατρό, κοντά στον πολίτη ώστε δομές υγείας να πηγαίνουν στο καλύτερο δυνατό. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των γιατρών εργασίας και όλων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Άρα εκλογές 21 Οκτωβρίου με στόχο ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, στη Συνεδρίασή του της 24ης Σεπτεμβρίου 2018, ανακήρυξε τους υποψηφίους για τις επικείμενες εκλογές της 21ης Οκτωβρίου 2018 (Ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ, ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 32, 1ος όροφος και από ώρα 08:00 έως 19:00).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *