Υποτονική η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Καβάλας

Η διανομή πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος. Από την άλλη αρκετοί καταναλωτές προχωρούν αυτό το διάστημα σε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υποψίας ότι την επόμενη χρονιά θα είναι ακριβότερο.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Πούλος σημείωσε πως «η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης σταματάει 30 Απριλίου κάθε χρόνο, είναι θεσμοθετημένο, ξεκινάει 15 Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου. Υπάρχει ακόμα περιθώριο, έχουμε περίπου 1,5 μήνα που μπορούν να το προμηθευτούν οι καταναλωτές, για να έχουν και λίγο πετρέλαιο για τις αρχές του επόμενου χειμώνα. Σίγουρα κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν για την επόμενη χρονιά το κάνουν, αυτό γίνεται κάθε χρόνο δεν είναι μόνο φετινό φαινόμενο. Προσπαθούν να έχουν πετρέλαιο για την επόμενη χρονιά ούτως ώστε στις αρχές του Χειμώνα να έχουν πετρέλαιο για κάθε ενδεχόμενο. Σίγουρα το περιβάλλον είναι ασταθές και αν κάποιος το σκεφτεί λίγο περισσότερο και έχει τη δυνατότητα, θα μπει στη διαδικασία να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης για να είναι καλυμμένος».

ΚΙΝΗΣΗ

Ερωτηθείς ο κ. Πούλος πώς διαμορφώνεται αυτό το χρονικό διάστημα η κίνηση για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, σημείωσε πως «δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι ιδιαίτερα καλή, όλα αυτά που γίνονται επηρεάζουν όλο τον κόσμο, όλους τους καταναλωτές, όλη την κοινωνία, δεν είμαστε ξεχωριστό κομμάτι της εμπορικής αλυσίδας. Σίγουρα είναι υποτονικά τα πράγματα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξακολουθούν και οι καταναλώσεις από τα διυλιστήρια να είναι πτωτικές και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν δεν αντιστραφούν κάποια πράγματα να γυρίσουμε σε θετικό πρόσημο. Είχαμε μια αρκετά μεγάλη κίνηση τους προηγούμενους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, κυρίως ως παραγγελίες κι όχι τόσο ως μεγάλες ποσότητες. Αυτό είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, των χαμηλών εισοδημάτων που έχουν οι οικογένειες και δεν μπορούν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Αν δεν είχαν επιβληθεί τόσο μεγάλοι φόροι σε ένα τέτοιο προϊόν πρώτης ανάγκης θα ήταν χαμηλή η τιμή. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα αγαθό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι γιατί είναι άδικο για αυτό το προϊόν να επιβάλλονται τέτοιοι φόροι που τους χαρακτηρίζω φόρους πολυτελείας. Δεν υπάρχει κάποιο προϊόν στο οποίο να επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτός από ποτά, τσιγάρα και κανά δυο τρία άλλα είδη. Απλώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης. Δεν επιβάλλεται αυτός ο φόρος στα άλλα είδη θέρμανσης όπως τα ξύλα ή το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο. Στο μόνο προϊόν που επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και δημιουργεί ανισότητα των οικογενειών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αν πάμε στο πετρέλαιο κίνησης που ο φόρος έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με την τιμή του, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα του ίδιου του κράτους. Δεν μπορούμε να θέλουμε ανάπτυξη και να έχουμε τόσο υψηλούς φόρους σε ένα προϊόν το οποίο κινεί την οικονομία και είναι ο βασικός πυλώνας της. Εξαρτιέται η αγροτική παραγωγή, εξαρτώνται οι μεταφορές, η βιομηχανία, η βιοτεχνία. Είμαστε μη ανταγωνιστικοί όταν έχουμε τόσο υψηλούς φόρους έναντι των υπόλοιπων χωρών τις οποίες μπορούμε να ανταγωνιστούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση