«Υπηρεσίες και πολίτες στην τροχιά προστασίας του δάσους» εκτιμά ο  Διευθυντής της Υπηρεσίας  Πολιτικής Προστασίας Καβάλας  Σταύρος Κυβράκης

Καλύφθηκε η θέση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας μετά από αρκετές εβδομάδες που ήταν καινή… Σε μία περίοδο που οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν….  Το διάστημα αυτό οι εθελοντικές ομάδες  φυλάσσουν  το Περιαστικό Δάσος Καβάλας για ευνόητους λόγους. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας  Πολιτικής Προστασίας Καβάλας κ. Σταύρος Κυβράκης έκανε σχετικές δηλώσεις και για τα δύο ζητήματα.

Όπως τόνισε αρχικά «Είναι γεγονός πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καβάλας έχει πολύ ικανά στελέχη. Μάλιστα τα υψηλά στελέχη που έρχονται να υπηρετήσουν εδώ πρέπει να έχουν βαθμό πυράρχου. Ο πύραρχος είναι στο βαθμό του Συνταγματάρχη ενώ σε εμάς ήρθε Αντιπύραρχος και εκτελεί χρέη Διοικητή. Ενημερώνεται ήδη και ουσιαστικά έρχεται στην θέση του Διοικητή.

Όσο για τα αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου πετζετέλ, είμαστε σε επαφή….. Πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος επικοινώνησε με την Πυροσβεστική ώστε να έρθουν όσο το δυνατό πιο σύντομα στον τόπο μας και από ό,τι μας είπαν μέχρι τις 20 Ιουνίου τα πετζετέλ θα βρίσκονται κοντά μας».

Αναφορικά τώρα με την σύσκεψη για την ανάγκη προστασίας του περιαστικού δάσους, ο κ. Κυβράκης τόνισε ότι όλες αυτές οι συσκέψεις γίνονται προκειμένου να διατηρούνται στην επικαιρότητα! «Μας κρατούν δηλαδή σε επαγρύπνηση. Από την άλλη το αν μπορούν να μπουν εκεί κάμερες, αυτό το αποφασίζει η κεντρική εξουσία από την στιγμή που μπαίνουν θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ήδη βέβαια  η Πυροσβεστική Υπηρεσία  έχει προμηθευτεί έξι drones οπότε το θέμα των προσωπικών δεδομένων πρέπει και επιβάλλεται να ξεπερασθεί. Αυτή την στιγμή και αυτό είναι θέμα μια και υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία. Όσο για τα drones είναι για όλη την Ελλάδα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουν. Είμαστε σε εμβρυακό επίπεδο» σχολίασε.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Αναφορικά με τους εθελοντές τόνισε ότι λόγω κρίσης «σπάει» το ενδιαφέρον. «Βέβαια όταν έχουν σοβαρά συμβάντα, όπως την φωτιά του 1985 όλος ο κόσμος δείχνει αυξημένη ευαισθησία προκειμένου να κάνει αυτό που πρέπει, να συμβάλλει στην αναγκαιότητα πυροπροστασίας. Μόλις περάσει ο καιρός όμως, αυτό ξεθυμαίνει και ο κόσμος ξεχνά τι έχει να κάνει.

Αλλά η κρίση που μαστίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και βέβαια και τους εθελοντές φέρνει μια δυσκολία συμμετοχής. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους και μπορούμε να βασιζόμαστε. Απλά θέλουμε και άλλοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μια υπόθεση που πρέπει να πάρουν θετικά.

Όσο για την ανομβρία πάμε σχετικά καλά. Οι μικρές βροχές αρκούν. Αν πάμε έτσι δεν θα έχουμε θέμα. Απλά έχουν μειωθεί οι υδάτινες ποσότητες στον υδροφόρο ορίζοντα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Σταύρος Κιβράκης είπε επίσης στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων, ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση των δυνάμεων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, με κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Τέλος, τόνισε ότι αυτές οι διαδοχικές συσκέψεις έχουν το ίδιο θέμα, την πυρασφάλεια και στην πραγματικότητα είναι μια εξάσκηση για τους εμπλεκόμενους στα μέτρα πυροπροστασίας.

«Θέλουμε να μειωθεί ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια και παράλληλα θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο αυτό να μας κρατά ενήμερους, να μας δίδει δηλαδή πληροφορίες για τυχόν σκουπιδότοπους, για κόσμο που κινείται περίεργα. Πρέπει ό,τι υπάρχει μέσα στο δάσος και μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, εμείς πρέπει να το ξέρουμε. Θέλουμε μια ασπίδα προστασίας για το δάσος από ανθρώπους που ζουν μέσα στο δάσος» σχολίασε.

Όσο για τον σεισμό και ο ίδιος δέχθηκε ότι είναι ένα επεισόδιο που δεν έχει λήξει. «Υπάρχει σεισμική ακολουθία. Εμείς εδώ δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε αλλά όταν επικαιροποιείται ένα σοβαρό ζήτημα, ας ανατρέξουμε στην σελίδα του ΟΑΣΘ για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε σε ανάλογες περιπτώσεις. Χρειάζεται όλοι να είμαστε λίγο παραπάνω από προσεκτικοί και αυτό καλό είναι να μας γίνει βίωμα» κατέληξε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *