«Υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου, σε κάποιες από αυτές είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να θεωρήσουμε ότι τις έχουμε νικήσει» δηλώνει ο παθολόγος, Ξενοφών Κροκίδης

Εκδήλωση για την νόσο του παχέος εντέρου έγινε στην Καβάλα με ομιλητή τον παθολόγο κ Ξενοφών Κροκίδη. Ο ίδιος δήλωσε ότι «την Κυριακή είχαμε μία πολύ ωραία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Ο ομιλία μου είχε τίτλο «Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου». Αναφέρθηκα διεξοδικά σε αριθμητικά δεδομένα -1 εκ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου εκ των οποίων οι 300 χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες. Αναφέρθηκα στην πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή να αντιμετωπιστούν παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση καρκίνου. Αναφέρθηκα ότι το κάπνισμα έχει μεγάλη σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και η παχυσαρκία. Συνολικά 13 μορφές καρκίνου είναι αυτές που συνδέονται με την παχυσαρκία. Στη συνέχεια αναφέρθηκα στην άσκηση που κι αυτή έχει σχέση και αποτελεί προστατευτικό παράγοντα και στη συνέχεια αναφέρθηκα διεξοδικά για τη δίαιτα που έχει προστατευτικό παράγοντα κι αναφέρθηκα στο γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί από του μεσογειακού τύπου δίαιτα και το ελαιόλαδο αποτελεί μία σοβαρή αντι-καρκινική ουσία. Στη συνέχεια αναφέρθηκα στη δευτερογενή πρόληψη, αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί μια μικρή βλάβη, προκειμένου να περιορίσουμε απώτερες επιπλοκές. Το μήνυμα είναι να μην υπάρχει δυσφορία όταν μας ζητάει ο γιατρός να κάνουμε κολωνοσκόπηση προκειμένου να κάνουμε μία σωστή εξέταση και προετοιμασία. Αυτήν την ομιλία την είχαμε κάνει και στην Ελευθερούπολη και στη Χρυσούπολη στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που κάνει η Ιατρική Εταιρεία μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και την ερχόμενη Πέμπτη 12μ στο ΚΑΠΗ των Κρηνίδων θα μιλήσουμε πάλι για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ο όρος καρκίνος και ο καρκίνος νικήθηκε. Υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου, σε κάποιες από τις μορφές είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να θεωρήσουμε ότι τις έχουμε νικήσει. Σε άλλες δυστυχώς είμαστε ακόμη στα σπάργανα, άρα δεν μπορεί κανείς να λέει και να υπακούει σε κάποια δημοσιεύματα ότι ο καρκίνος νικήθηκε ή ότι υπάρχει μια εξέταση στο αίμα που διαγνώσκει τον καρκίνο. Υπάρχουν πολλές εξετάσεις, είτε ορολογικές είτε αιματολογικές κ.α. που πρέπει να κάνει για να ανακαλύψει κάποιες συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Αυτό είναι το μήνυμα και της εκδήλωσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *