«Υπάρχουν κάποια όρια τα οποία έχουν ξεπεραστεί από καιρό» δηλώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, για το «παιχνίδι» μεταξύ Υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα των διοδίων

Εξοργισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος από το «παιχνίδι» μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και ΤΑΙΠΕΔ για τον νέο σταθμό διοδίων που θέλει να κατασκευάσει η Εγνατία οδός ΑΕ. Την ίδια ώρα που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα του Δήμου Καβάλας για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τα υπό κατασκευή διόδια στην Παράκαμψη.

Ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι «ο δήμος Καβάλας ό,τι έχει να κάνει με τα διόδια, έχει δύο ανοιχτά μέτωπα, εννοώ δικαστικά. Το ένα είναι η αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με αίτηση αναστολής και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής. Επ’ αυτής της αιτήσεως απορρίφθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής. Δηλαδή δεν είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα στην παρούσα φάση, δεν είναι τόσο θέμα ουσίας. Έχουμε να συζητήσουμε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία εκκρεμεί. Αυτή η προσωρινή διαταγή, για να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι ζητούμε να μην προχωρήσουν οι εργασίες μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής μας η οποία πήρε δικάσιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και θα προχωρήσουμε κανονικά σε εκδίκαση της αιτήσεως αναστολής. Βέβαια, δεν είναι η θετικότερη των εξελίξεων. Εννοείται ότι αν είχαμε κερδίσει την προσωρινή διαταγή θα υπήρχε άμεση διακοπή των εργασιών. Η ουσία είναι ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα αυτή η διαδικασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας και να συζητήσουμε την αίτηση αναστολής και την αίτηση ακυρώσεως».

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»

Πρόσθεσε ότι «Αυτή είναι η μία ανοιχτή οδός. Η δεύτερη είναι αυτή με το Ειρηνοδικείο που έχει καταθέσει η «Δημωφέλεια» τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία συζητήθηκαν και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η Εγνατία Οδός και η εργολήπτρια εταιρεία μπήκε σε ξένα χωράφια. Δηλαδή έκανε κατασκευές εκτός των ορίων της απαλλοτρίωσης, σε ιδιοκτησία της «Δημωφέλεια» και του δήμου Καβάλας. Εδώ έχουμε πάρα πολλές βάσιμες ελπίδες αφού και η τεχνική έκθεση την οποία παραγγείλαμε από το Επιμελητήριο συγκλίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δηλαδή υπάρχει παραβίαση της ιδιοκτησίας της «Δημωφέλεια», οπότε αυτό θα είναι πιο άμεσο. Περιμένουμε και την απόφαση του Ειρηνοδικείου επ’ αυτής της αιτήσεως. Νομίζω ότι εκεί δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και θα έχουμε διακοπή εργασιών. Το καλό είναι, επίσης, ότι υπάρχει προσωρινή διαταγή ήδη εκδοθείσα από το Ειρηνοδικείο η οποία απαγορεύει την εκτέλεση των εργασιών μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως ασφαλιστικών. Δηλαδή μπορεί για τον επόμενο 1-1,5 μήνα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, δεν επιτρέπεται η Εγνατία Οδός να προχωρήσει σε καμία απολύτως εργασία και αυτό είναι ανεξάρτητο από το θέμα του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ»

Για το «παιχνίδι» μεταξύ υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ για τα διόδια δήλωσε ότι «εδώ γίνεται ένα πινγκ- πονγκ ευθυνών από το υπουργείο, από τον κ. Σπίρτζη ο οποίος τη μία έρχεται και μας λέει ότι στην Εγνατία Οδό θα εφαρμόσουν το αναλογικό σύστημα διοδίων και λέω «αν εφαρμόσετε το αναλογικό σύστημα διοδίων, γιατί ξοδεύετε εκατομμύρια σε κατασκευή μετωπικών σταθμών οι οποίοι σε λίγο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν;». Γιατί δεν μιλάμε μόνο για το σταθμό που είναι στην  περιμετρική της Καβάλας, είναι και πολλοί άλλοι σταθμοί οι οποίοι είναι υπό κατασκευή ή στο πρόγραμμα για να κατασκευαστούν στην Εγνατία Οδό. Μιλάμε για προϋπολογισμούς 2,5 και 3 εκατομμυρίων ευρώ για το κάθε σταθμό και καταλαβαίνετε τι γίνεται από ‘κει και πέρα. Άρα, λοιπόν, τους λέμε ή πρόκειται για σκάνδαλο ή μας λέτε ψέματα και πάλι. Δεν σκοπεύετε να εφαρμόσετε το αναλογικό σύστημα στην Εγνατία Οδό και σκοπεύετε να την πουλήσετε με την «προίκα» αυτή την οποία της δίνετε, δηλαδή με πολλά διόδια και αυξημένες τιμές διοδίων. Μη μας διαφεύγει αυτό, διότι οι τιμές των διοδίων αυξάνονται κατά 120% περίπου. Ένα από τα δύο συμβαίνει και πρέπει κάποια στιγμή, κάποιοι να βγουν και να μην κρύβονται πια. Πρέπει αυτό το παραμύθι του να λέμε κάποια πράγματα αλλά «ξέρεις δεν εξαρτάται από μας κι ότι το υπουργείο δεν μπορεί να επέμβει και να ελέγξει το ΤΑΙΠΕΔ κι ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί αυτόνομα και εμείς θέλουμε αλλά δεν μπορούμε», πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Υπάρχουν κάποια όρια τα οποία έχουν ξεπεραστεί από καιρό. Αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό είναι το θέμα που εμένα με εξοργίζει και λέω ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτήν την ιστορία. Ας βγουν να μας πουν την αλήθεια, επιτέλους. Τι από τα δύο συμβαίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *